E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa Gündem okurundan ilginç tespitler---

Borsa Gündem okurundan ilginç tespitler

Borsa Gündem okurundan ilginç tespitler
25 Haziran 2014 - 11:03 borsaningundemi.com

Bürokraside yetişmiş bir Müfettiş, borsadaki can yakan oyunlar ve otorite üzerine görüşlerini kaleme aldı… İşte o çarpıcı bakış…

BORSAGUNDEM.COM

Cesareti, tarafsızlığı, yatırımcıyı koruyan ve borsada oynanan oyunları bozan yayınlarıyla medya dünyasında rakipsiz, kulvarında tek olan Borsa Gündem’in çok önemli bir ayrıcalığı da okurları. Borsa Gündem’in, “ Türkiye’nin sigortası, sermaye piyasaları”nın geleceği adına verdiği mücadelesinde yorumlarıyla, mailleriyle, telefonlarıyla desteğini esirgemeyen bu büyük güç, aynı zamanda tüm Türkiye’nin tanışması gereken önemli düşüncelerin, analizlerin, detayların da sahibi. Tıpkı, bürokrasi havasını solumuş tecrübeli bir Müfettişin Borsagundem.com’la paylaştığı ‘kritik’ gözlemleri gibi…
Mailinde, borsada yaşanan sıkıntılara işaret ederken, son dönemlerdeki tahta vurgunlarını, kot dışına alınan şirketleri, sözde finansal mühendisliklerle halka açık şirketlerin içini oymalarını hatırlatan Müfettiş, onca kanun, mevzuat, yaptırıma rağmen kişilerin cüretleri ve rezaletler karşısında duyduğu üzüntüyü gizlemiyor. Ancak meseleye, kötü niyetli patron, manipülatör ya da mağdur edilen küçük yatırımcı penceresinden bakmak yerine olayı kamu otoritesinin vazife ve yetkileri açısından irdelemeyi seçtiğini söylüyor.

BÜROKRASİNİN AĞIR İŞLEYİŞİ

Okur, “Evvela, 90’lı yılların ortalarından bu yana sermaye piyasalarında çok ciddi aksaklıklar ortaya çıkmakta. Bu aksaklıkların büyük kısmı, sistemik bir riskin beraberinde getirdiği felaketler olmayıp, sadece piyasa oyuncularının, akla, mantığa, finans teorisine, tabi ahlaka, kanuna ve mevzuata cüretkarca aykırı davranışlarından kaynaklanmakta. Söz konusu cüretin en ağır şekilde cezalandırılarak, bir daha tekrarlanmamasının temini tabidir ki kamu otoritelerinin görevi. Ancak, şahsen yakından tanıdığım bürokratik yapıların ağır işleyiş mekanizmaları ve meselenin özünü yakalamayan idrak zaafları, bu cüretkarlığın cezalandırılmasını temin edemediği gibi, onu istemeden teşvik bile edebilmekte…” diye yazıyor. 

Ardından, tarihin tozlu sayfalarından çıkıp son bir kaç seneye, hatta son bir kaç aya gelerek bir somutlaştırma yapıyor.
SPK’nın aldığı son kararlarla ARTOG, ERİCO ve CLKHO’nun bir süre kot dışı kaldığı belirten ve bu furyanın devamının geleceğini öne süren okur, devam ediyor: 
“Söz konusu tahtaları asla takip etmedim. Ancak KAP'tan ve SPK bültenlerinden okuduklarım gösteriyor ki, şirketin kendi kaynakları ile şirket satın alınıyor; beş para etmez kapalı şirketler niteliği tartışmalı adamlara değerletilip halka açık şirkete satılıyor; yeni patron (ve her ne hikmetse hepsi 30’lu yaşlarda) beş kuruş ödemeden halka açık şirket sahibi oluyor, yeni patron şirket kaynaklarını dilediği gibi şahsi işleri için dağıtıyor; bir yandan çağrı gazı veriliyor ama bir yandan da tahtada operasyon yapılıp kağıt uçuruluyor; küçük yatırımcının çağrı hevesi kursağında kalırken yeni patron üç beş ay içerisinde elindeki hisseleri boşaltıyor ve ortada sahipsiz, halka açıklık oranı %90'a varmış, faaliyetleri önemli ölçüde sekteye uğramış batık şirketler kalıyor…”

“KURTLAR KARŞISINDAKİ TECRÜBESİZ ELEMANLAR” 

Okur, bu analizden sonra mailinin ana konusu olan, “Peki, SPK tüm bu tahtalarda olan biten karşısında neden geç kalıyor?” sorusunu sorarken, bürokrasinin içinden yetişmiş tecrübeli bir uzman olarak yanıtını da kendisi veriyor: “Bunun sebebini SPK'nın organizasyon ve faaliyeti yürütme biçiminde aramak gerekir…”
Müfettiş, çok konuşulacak değerlendirmesini şöyle anlatıyor:
“SPK içerisinde iki tane denetleme birimi var. Biri Denetleme Dairesi diğeri ise Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi. Bunlar arasındaki iş bölümü ise; Denetleme Dairesi daha çok hesap incelemesinde bulunuyor, mali revizyon vb. faaliyetleri var. Diğeri de İstanbul'da tahtaları sürekli inceliyor. Bildiğim kadarıyla Denetleme Dairesi’nde yaklaşık 35-40 kişi, tahta inceleyen daire de ise 15 kişi bulunuyor. İstanbul’daki birimin personel kompozisyonuna bakarsak, 15 kişinin 10’u 1-2 yıl tecrübeye sahipmiş, kalanı da en fazla 6-7 yıl. Revizyon grubunun da benzer bir kompozisyonu var. Buradan şu sonuçlara varıyorum. Birincisi, 420 borsa şirketi, 100’e yakın aracı kurum, bağımsız denetim şirketi vb. bir piyasanız var ve bu hassas piyasayı siz 40-50 kişi ile denetlemeye çalışıyorsunuz. Kurt borsacıların karşısına, tecrübesi az olan elemanlar dikiyorsunuz.” 

“İŞLER DENETİMLİK OLMADAN MÜDAHALE EDİLMELİ”

İki birim arasındaki eş güdüm ve koordinasyona da değinen Müfettiş, ‘büyük resmin’ kaçırıldığını öne sürerken, gerekçelerini de şöyle sıralıyor:
“Mesela, bir grup, tahtadaki operasyonu incelemeye çalışırken, sadece tahtaya odaklanınca, şirketin içinde neler olduğunu, faaliyetlerin piyasaya nasıl aksettirildiğini bilmekte zorlanıyor. Çünkü pek çok tahtaya ilişkin inceleme, şirket hesapları ve faaliyetleri ile ilgili hiç bir husus içermez. Bunları bizzat gördüğüm (suç duyurusuna konu olmuş) raporlardan biliyorum. Somut olarak da zaten ortada, örneğin son dönemdeki ARTOG suç duyurusu. Şirketin içi oyulmuş, ancak bu süreçte şirket tahtası açık. Yeni patronlar, yok altın arayacağız yok petrol çıkaracağız diyerek konuşuyorlar. Çıkış yapan Kervansaray ya da MMC Yatırım da bu yolun yolcusu gibi. Tabi diğer taraftan da çağrı boyutu. Bu arada, yeni patron elindekileri azar azar çıkarıyor. Ancak, olayın bu boyutu suç duyurusuna yansımıyor. İşte bu yukarıda ifade ettiğim durumun bir sonucu olsa gerektir. 
Teftiş zor iştir, uzun zaman alır, emek ve gayret ister. Teftiş ve denetim birimleri olay yeri inceleme gibidir. İş bittikten sonra olaya müdahil olur. Ancak adalet ve güvenliğin temini sadece suçluyu yakalamak değil suçun oluşmasını önlemektir. İşler denetimlik olmadan müdahale etmek gerekir…”

“İNSANI HAYRETE DÜŞÜREN BİLANÇOLAR”

Bu noktada SPK’da eksiklik olduğunu ileri süren okur, konuya başka örnekle dikkat çekiyor:
“ARTOG'un özel durum açıklamalarına bakılınca olay çözülüyor. Şirket satılacağını ve içinin boşaltılacağını aylar önce KAP tan duyurmuş. Hem de operasyonun bütün evreleri açık seçik sayılıp dökülmüş. Aynı şey ERICO adlı şirkette de var. Bu şirket geçen yıl el değiştirmiş. Yine aynı adamlar... Şirket'i şirketin kendi parası ile satın alıyorlar, olay bir sene sonra açığa çıkıyor. Bu süre zarfında ERICO denen şirket 4 tane bilanço açıklıyor. Bu bilançolara bakınca insanı hayrete düşüren bir şey var. Bu şirketin varlık toplamı 8 milyon ve şirket satıldıktan hemen sonra başlayıp ta bugüne kadar devam eden  5-6 milyonluk ortaklardan alacak bakiyesi taşıyor. Ortada işletme sermayesi kalmamış, ama borsada halka açık bir şirket var (!)Yani aslında mesele bir senedir ortada ama daha yeni uyanılıyor. Bu durum tek başına ciddi bir gözetim mekanizması eksikliğinin kanıtıdır. Eğer şirketin mali tabloları incelense durum daha ilk günden ortaya çıkardı. Bunun gibi piyasada kaç tane şirket var herkes biliyor… Bilançolara dikkatlice bir bakış, olan biten hakkında zaten bilgi veriyor…”

“DONANIM, BİLGİ, HIZ VE ETKİN DEĞRLENDİRMENİN ÖNEMİ”

İşe yeni başlayan bir SPK müfettişinin maaşının, çalışanı motive etmekten uzak olduğunu belirten, bilgi kaynaklarının ve donanımın mutlaka yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Müfettiş, karanlık noktaların ortaya çıkarılmasında bilgiye çabuk ulaşımın ve etkin değerlendirmenin önemine dikkat çekiyor.
Kurul yönetimine ivedilikle tedbir alınması çağrısı yapan Borsagundem.com okuruna göre sağlıklı işleyen bir piyasanın altın kuralı istatistiki araştırmalardan çok, etkin bir gözetim mekanizmasının oluşturulması. Hedeflere ulaşmak için yatırımcıya hizmet eden stratejiler geliştirilmesini öneren Müfettiş’in son sözü; SPK’nın kaynak ve potansiyeli buna yeter, yeter ki o eksikler kapatılsın…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cingöz recai27 Haziran 2014 14:11

    bir aracı kurum patronuna spk suç duyurusunda bulundu. adam hakkında dava açıldı, ama hala o aracı kurum spknın piyasa dolandırıcısı dediği kişi tarafından yönetiliyor???bu olay daha geçen ay oldu üstelik!!adamlarının niyeti suçları bitirmek değil, alem alışverişte görsün hesabı sonuçta beraat edecek insanlara usuleten dava açmak

  • oktay26 Haziran 2014 16:09

    hisse götürülmek istenirse gider, kimse de birşey yapamaz,mmcas 1 senedir brüt takasta,bir ara internetten emir vermekte yasaktı, sonuç şu anda 40 tl de,bu fiyattan almazsın olur biter,1 ay sonra mmcas genyh düşünce ağlamayın,elinizde varsa buralardan satın,borsaya kazanmak için girmiyormuyuz,

  • ali zurna26 Haziran 2014 11:03

    spk uyanması lazım... dümen yapanları yakalayan ortaya çıkaran elemanlara prim vermesi lazım..tıpkı uyuşturucu yakalayana verildiği gibi...

  • burjuva26 Haziran 2014 09:08

    mmcas 1,5 den 40.000 gıttı genyh 0,8 den 36.000 gıttı bunlara bı sey demeyen dıgerlerıne ne desın cıkartacaksın bunlar gıbı sert dusen sert cıkan hısselerı ressen borsa kotundan bak bı daha cesaret eden oluyor mu yoksa bu degırmen daha cok su goturur daha cok bugday ezer

  • Evren 26 Haziran 2014 08:59

    Yatırımcılar ve okuyucular ilginç tespitler yapıyor ama nedense SPK tespit yapamıyor. Kervansaray yatırım holdingte olup bitnleri herkes görüyor. yapılan çok ayıda işlemler okadar açık secik ki, isteseler okadar net delillere ulaşırlarki,SPK istese patronu ve onun tahtacılarını ve yancı hesaplarında işlem yapan manipulatörlerinin deftrini dürer. ama çok müsamaha var. Yatırımcı soyulmaya devam

  • ibocan26 Haziran 2014 00:49

    Kucuk yatirimci ac gozlu olmayacak dususlerde alip yukardan satacak.paranin yarisi nakitte kalacak.Hic bir zaman kaybetmez.2yildir borsadayim tecrube kazandim.20tl kardayim.bist 100 disina cikmayacak ve sabir....

  • tradex25 Haziran 2014 23:00

    alın beni spk denetleme ye uzman, size 1 ayda kim nerde hangi tahtada nasıl iş yapıyor, hangi şirkette ne dolaplar dönüyor anlatayım,almışlar dün mezun 2 tahta görmemiş çocukları işlem çözmeye çalışıyorlar gülerler..

  • EROL25 Haziran 2014 20:36

    LÜTFEN KONUYU CANLI TUTUN BİR KÖŞE OLUŞTURUN BURADA ŞİRKETLERİN SPK İLE BAGI OLUN BU SİZİ FİNANS DA 1 NUMARA YAPAR BUNA EMİN OLUN ARTIK ARINMA VE ÜLKENİN HUKUKU ÜSTÜN KILMA YANİ NAMUS MESELESİDİR GELECEGİMİZ ADINA

  • Rakipsiz25 Haziran 2014 17:20

    Dünyada hırsız patronların spek ve manipülatörlerle bu kadar açık açık cirit attığı Türk insanını soyduğu başka bir borsa yok zannımca!

  • vehbi25 Haziran 2014 17:19

    borsada ky ekmek çok zor patron spekherhabere bilgiye vakıf önceden dipten toplar sonra haberi uçurur ve ky kucağına verir. zaten kimde ne var hepsini biliyorlar.

  • tv25 Haziran 2014 16:44

    sevgili borsa gündem editörü niçin yazımı yayın lamıyorsunuz benim yazmış oldugum batan bankaların sahipleri adalet önünde hesap veriyorsa borsadan atılan şirketler de hesapversin hamuduyla götürmesini biliyorlar madem buşirketleri yönetemiyeceklerdi niçin halka arzettiler saygılar

  • tv 25 Haziran 2014 16:26

    batık bankacılara nasıl hesap soruluyorsa yıllarsonra borsada şirketini batıranlarada birgün hesap sorulu emin olun senbu yatırımcını parasını nasılyedindiye goldaş kuyum ranlojistik

  • kenan25 Haziran 2014 13:12

    borsda yatırımcı olmayacaksın kurt olacaksın kuzuları yiyeceksin, onun dışında para kazanamazsın adam dağın tepesinden elinde akılı telefonla, hisseleri yönetiyor, kendi satışlarına kendi alış yaparak hacim de kazandırıyor yukarıda taşıyor altlardan gelene veriyor borsa bu

  • ali zurna25 Haziran 2014 13:10

    otoritemi... nerede...

  • projeksiyonlar borsadan uzak dur diyor bana25 Haziran 2014 12:54

    şu anda endeksi sırtlayan bankalarda F/K'lar 11 civarlarında ancak kar gerilemeleri görüldüğünden bu F/K'ların yıl sonu projeksiyonunda şu andaki fiyatlar aynı kalsa dahi yüksek F/K'lar şeklinde oluşacağı beklendiğinden bankalara satış gelmesi bence kaçınılmazdır hele bu yaz durgunluğu ile ırak,suriye gibi olaylar da düşünülürse????

  • '25 Haziran 2014 12:44

    çıkmışlar televizyona gelin diyorlar borsaya.gelinde sizlerinde kanını emelim.gelin getirin paralarınız borsa.borsa nın allah belasını versin.

  • '25 Haziran 2014 12:41

    sakın borsaya girmeyin.hasta olursun.birde finansman okur yazarlık diyorlar.lütfen ama lütfen uzak olun ben 5 senedir halka arzdan aldım hala düşüyor.kumar borsanın yanında melek.(borsa =şeytan)

  • skeyim böyle borsayı25 Haziran 2014 12:31

    böyle borsa omaz olsun patron a.d gibi spkeler dyhol ve dohol brleşemsi adı altınd ak.y açıktan soyuyo rspk aghala uyuyorbukdar şikayet var hiç bir işlem yok batsın böyle ülke

  • UZAK DURMALI.25 Haziran 2014 12:04

    MALİ ANALİZDEN ANLAMIYORSANIZ BORSADA İŞİNİZ OLMAZ DERİM.HAAA ANLAYANLARIN DA TEMEL ANALİZ BİLGİSİ DERİN OLMALI AYRICA GAZA GELEN PARASIZ KALIR .

  • ali25 Haziran 2014 11:37

    ali veli kırkdokuz elli.bunların hepsi belli.burası Türkiye.suç zamana mekana kişiye göre değişir.yani kural yok.

  • ali25 Haziran 2014 11:34

    uzuncası borsa bir kumar en iyisi uzak durmak

  • Vatandas 25 Haziran 2014 11:18

    Kisacasi,gemisini yuzduren,Kaptan