E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2018 yılında başlayan döviz krizi pandemi etkisiyle bu yıl çok daha fazla hissediliyor. Türk Lirası dolar ve euro karşısında değer kaybediyor.
Döviz kurlarının etkisiyle yükselen enflasyon vatandaşları, hem birikimlerinin değer kaybetmemesi için hem de tasarrufları artsın diye çeşitli yatırım araçlarına yöneliyor.
YILLARA GÖRE HANGİ YATIRIM ARACI EN ÇOK KAZANDIRDI?
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ‘Finansal yatırım araçlarının yıllara göre dönemsel reel getiri oranları’ verilerine göre son 10 yılda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS), borsa, altın, euro ve dolardan hiçbiri iki yıl üst üste en çok kazandıran yatırım aracı olamadı.
DOLAR
2010 ve 2019 yıllarını kapsayan süreçte dolar, 2015 ve 2018 yıllarında TÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 16.95 ve yüzde 15 kazandırarak bu 10 yıllık sürede 2 defa en çok kazandıran yatırım aracı oldu. 2010 yılında 100 TL’si ile dolar alan birinin enflasyona indirgenmiş kazancı 2019 yılında yüzde 26 oldu. 2010 yılında 100 TL’si ile dolar alan birisi enflasyondan arındırılmış hali ile yaklaşık 26 TL kazanç elde etti.
ALTIN
2010 ve 2019 yıllarını kapsayan süreçte altın, 2011 ve 2016 yıllarında TÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 31.06 ve yüzde 19.20 kazandırarak 2 defa en çok kazandıran yatırım aracı oldu. 2010 yılında 100 TL’sini altına yatıran birinin 2019 yılında enflasyona indirgenmiş kazancı yaklaşık 100 TL oldu ve toplam parası yaklaşık 200 TL’ye çıktı. Altın son 10 yılın en çok kazandıran yatırım aracı konumunda.
EURO
2010 ve 2019 yıllarını kapsayan süreçte euro, sadece 2013 yılında en çok kazandıran yatırım aracı olurken o yıl, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12.72 kazandırarak zirvede yer aldı. 2010 yılında 100 TL ile euro satın alan birinin 2019 yılında enflasyona indirgenmiş kazancı yaklaşık 23 TL oldu.
DEVLET İÇ BORÇLANMA SENEDİ (DİBS)
DİBS (tahvil) de sadece bir defa, 2019 yılında en çok kazandıran yatırım aracı oldu. DİBS geride bıraktığımız yıl TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18.96 getiri sağladı.
BORSA 4 YIL EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM ARACI OLDU
Geride bıraktığımız 10 yılı kapsayan 2010-2019 döneminde borsa, 2010, 2012, 2014 ve 2017 yıllarında yatırımcısına en fazla kazandıran finansal yatırım aracı oldu. Borsa, TÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 23.62, yüzde 37.31, yüzde 9.81 ve yüzde 27.92 getiri sağladı.(Sözcü)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:04)