E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa dolandırıcısı 3 yıl yatacak ---

Borsa dolandırıcısı 3 yıl yatacak

Borsa dolandırıcısı 3 yıl yatacak
20 Ocak 2012 - 08:00 borsagundem.com

İşte yeni SPK yasası: Açılışta ve kapanışta işaret çakan pişman olacak! İçeriden öğrenen üç mislini verecek

Yeni SPK yasası borsa suçlarının cezalarını ağırlaştırıyor. manipülatöre 'piyasa dolandırıcısı' adını koydu. Daha önce dolandırıcılar için 2 yıldan başlayan ceza 3-6 yıl oldu. Böylece borsa dolandırıcısının cezası artık ertelenemeyecek. İdari para cezası da 1 milyon 250 bin liraya kadar artırıldı.
Yeni Sarmaye Piyasası Yasası taslağı kamu kurumlarına gönderildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde özel sektörün görüşüne açılacak olan taslakta sermaye piyasası suçlarında cezalar ağırlaştı. Taslakta şimdiye kadar manipülasyon ve manipülatör olarak bilinen borsada suç içeren eylemleri yapanlar için terimler Türkçe'leşti. Artık borsada yapılan manipülasyon kanunda 'piyasa dolandırıcılığı' olacak. Manipülasyon yapanlar da böylece piyasa dolandırıcısı olacak. Yeni kanun taslağına göre getirilen en önemli düzenlemelerden birisi mevcut düzenlemede 2-5 yıl olan Borsa suçlarına getirilen ceza artık 3-6 yıl olacak. Bu madde daha önce 2 yıllık cezalar ertelendiği için hapis yatmazken artık piyasa dolandırıcısı mutlaka hapis yatacak.
Taslak sermaye piyasası suçlarını 'İçeriden öğrenenlerin ticareti, Piyasa dolandırıcılığı, usülsüz halka arz ve izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunma, güveni kötüye kullanma, örtülü kazanç aktarımı, bilgi ve belge vermeme, denetimin engellenmesi, yasal defterlerde ve muhasebe kayıtlarında usulssüzlük, sır saklama yükümlülüğü olarak sıralıyor. Bu suçları işleyenlere ise 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngürüyor.
KAZANDIĞININ ÜÇ KATI PARA CEZASI VER KURTUL
Taslağa göre içeriden öğrenenlerin ticareti (insider trading) suçunu işleyenlere bu suçu işleyerek elde ettiği miktarın üç katı parayı nakit olarakYatırımcıları Koruma Fonu'na yatıranlar hakkında SPK suç duyurusunda bulunmayacak. Fona ödenecek para en az üçyüzbin lira olacak. Ancak bu haktan daha önce hapis cezası alanlar, örgüt kurup yönetenler yararlanamayacak.
LAMBACILIK ARTIK SUÇ
Kanun taslağında piyasa bozucu eylemler de belirlendi. Buna göre kendi kendine veya karşılıklı işlem yapmak, açılış ve kapanış fiyatları ile gün sonu veya vade sonu kapanış fiyatlarını etkilemek amacıyla emir vermek, sürekli küçük miktarlarda fiyat yükseltici veya düşürücü alım satım yapmak gibi işlemler piyasa bozucu işlemler olarak değerlendirilecek. Bu işlemleri yapanlara piyasada 'lambacı' deniliyor. Bu işlemleri yapanlar 1 milyon 250 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.
RAHİM AK/HT GAZETE

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DERSİMLİ22 Ocak 2012 01:17

    lambaya püf de arabo gitti paracıklar

  • hissedar20 Ocak 2012 23:51

    şimdiye kadar kanun eksikliginden mi spk ve imkb seyrediyordu.bu memlekette kanundan bol birşey yok.amaaaaa uygulayanda yok.şimdi tutturmuşlar yeni ana yasa diye sanki eskiyi uyguluyorlar.yazık bu halka yazık güvenipde birikimlrerini kaptırıyorlar.

  • huseyın yılmaz20 Ocak 2012 18:12

    birinci sıraya utopyanın yöneticilerini koyun

  • yorumcular20 Ocak 2012 17:58

    buraya yazılan çoğu yorum işi sulandırmaya yönelik. resmen yatırımcı ile dalga geçer gibi yorumlar. Lütfen bu tür yorumları yayınlamayın. piyasa dolandırısı patron destekli olursa, forumlarda senet pazarlarsa kaç yıl hapis yatacak bunun cezası çok ağır olmalı.

  • dede20 Ocak 2012 17:07

    2012 de elektrik kesintisi olacak Lamba falan is yapmaz.!!!ampulu kirarlar

  • LAMBADACI LAMBACI KENAN'A20 Ocak 2012 14:50

    LAMBACI KENAN SENİ TAKİBE ALIYORUM YAPTIĞIN TÜM İŞLEMLERİ TAKİP EDECEĞİM SPK'YI DA BURDAN UYARIYORUM LAMBACI KENAN HANGİ HİSSEDE LAMBA YAKARSA CEZAYI BASTIRIN,LAMBASINI PATLATIN BU KARDEŞİMİZİN.YÜKSEK HAKEMLER KURULUNU DA UYARIYORUM HAKEMLERLE UĞRAŞAN BELÖZ'Ü DE CEZALANDIRIN ZATEN PORTEKİZLİ İLE SAMİMİ YEMEK YERKEN GÖRÜLÜYOR ACABA NE İÇİ,N YEMEK YİYOR BUNU DA FBI ARAŞTIRSIN.

  • lambacı kenan20 Ocak 2012 14:13

    başka işiniz yok lambacılarımı buldunuz bu kadar komik olur mu yaa siz illaki birilerini cezalandırmak mı istiyosunuz... ok emre belezoğlu hakemlerle çok uğraşıyo git ona ceza ver

  • sakaryalı20 Ocak 2012 14:02

    eger ciddi iseniz "sattıgım hisseleri daha düşük fiyattan yerine koyacağım" diyen GS başkanını acilen içeri atın.

  • YAVUZ KARDEŞ'E20 Ocak 2012 14:00

    BUNLARA CEZA ANCAK SAPTANDIĞINDA VAR.AMA BAZI PATRONLAR BAŞKA KİŞİLER ÜSTÜNE İŞLEM YAPIYORLAR,İYİ HABER ÖNCESİ HİSSEYİ DE BAŞKALARI ÜZERİNDEN TOPLAYIP HABER GELİNCE %30-40 YÜKSEKTEN SATIYORLARSA BU SAPTANAMAZ İSE Kİ SAPTANMASI İÇİN İHBAR GEREKİYOR O DA OLMAZ İSE SEN BEN BİZİM OĞLAN MALA ATLARSA YANDI GÜLÜM KETEN HELVA.AMA BEN BİLİYORSANIZ DÜŞÜKKEN MAL ALIP BİR DE HER ZAMAN PD/DD=1'DEN KÜÇÜKLERDE OLDUĞUMDAN BÖYLE HİSSELERDE YOKUM BU NEDENLE DE HİÇ KAYBETMİYORUM.HER NEYSE PATRON ÖNCEDEN BAŞKALARI ÜZERİNDEN TOPLAR VE İYİ HABERLERİ VERİP EN YUKARLARDAN SATARSA PARSAYI TOPLAR AZİZ KARDEŞİM BU KADAR BASİT.EĞER ÖNCEDEN SEZERSEN SEN DE O HİSSEYİ EN YÜKSEK GÖRDÜĞÜ FİYATTAN EN AZ%30 AŞAĞIDA İSE FİYATI VE EĞER BORSA DA YİNE GÖRDÜĞÜ EN YÜKSEKTEN %30 VE DAHA FAZLASI AŞAĞIDAYSA ŞİMDİDEN AL VE BEKLE BU YIL BORSA YILI OLMAYA ADAY ÇOK SAYIDA ANALİST BÖYLE DİYOR.

  • yavuz20 Ocak 2012 13:41

    dolandırıcılığı şirket patronu yaparsa ne cezası var?. haberi geciktirirse, kendi işlem yaparak küçük yatırımcılara zarar verirse?...

  • BOŞ İŞLER BUNLAR.KURAL OLMAZ İSE GEÇERSİZDİR.20 Ocak 2012 12:16

    AÇILIŞ VEYA KAPANIŞTA HERHANGİ BİR FİYATTAN Kİ BU EN YÜKSEK OLUR YA DA EN DÜŞÜK OLUR FAKETMEZ EĞER MAKİNALAR ALIMI VEYA SATIMI KISITLAMIYOR YANİ İŞLEM YAPILABİLİR OLURUNDA İSE Kİ ÖYLE HİÇ KİMSE VEYA KURUM BU İŞLEMİ NE İPTAL EDEBİLİR NE DE BU İŞLEME CEZA VEREBİLİR.EĞER CEZA VERİLEBİLİR DİYE İŞLEM MADDESİ KONURSA ANCAK CEZAİ MADDE UYGULANIR.YANİ AÇILIŞ VEYA KAPANIŞTA BİR LOTLA BİLE İŞLEM YAPILABİLİYORSA VE BUNUN YAZILI CEZA MADDESİ HİÇBİR YERDE YOKSA VE BUNA RAĞMEN CEZA VERİLİRSA VERENİN İFLAHINI KESERLER MAHKEMEYE VERİLİRLER VE DE YÜZBİNLERCE LİRALIK DA TAZMİNAT ÖDEME ZORUNDA KALIRLAR.ÇOCUK OYUNCAĞI MI Kİ EN YÜKSEKTEN ALANA ,SATANA CEZA KOMİK OLMAYIN.BUNU ÖNLEMENİN TEK YOLU AÇILIŞ VE KAPANIŞTA NE OLURSA OLSUN ORTALAMA FİYATIN %1'İ VEYA BELLİ BİR ORANINDA KAPANIŞ YAPILIRSA BUNUN KAPANIŞ FİYATI ONAYLANMAZ O KADAR.AÇILIŞTA İSE BU HİÇ BİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLEMEZ ÇÜNKÜ AÇILIŞ FİYATI SONRAKİ İŞLEM FİYATININ NE OLACAĞINI BİLMEYEREK YAPILIR YA SONRA DÜŞER YA DA AÇILIŞIN DAHA YÜKSEĞİNE ÇIKAR FİYAT SAONRADAN.BIRAKIN SEANS İÇİNDE BİR HABER GELİR YA FİYAT DİP YA DA TAVAN OLABİLİR Kİ BU NEDENLE AÇILŞ VEYA KAPANIŞ FİYATLARI YE DİKKATE ALINMADAN BORSACA SAPTANIR Kİ BU DA BİR MADDE OLARAK İŞLEM KURALI OLURSA UYGULANABİLİR YOKSA BU DA OLMAZ.

  • önemsiz20 Ocak 2012 11:45

    bir lotun ne önemi var lamba yakıyormuş bırakın bunu 1 lot la ağırlık ortalamamı değişir lambaya bakıp borsa oynanılırmı çok saçma

  • lambacı kps20 Ocak 2012 11:22

    illa cezalkandırmak zorundamısınız....engizisyon geri mi dönüyor

  • KAPANIŞIDA 20 Ocak 2012 11:07

    KAPANIŞIDA SON 5 YI... GELEN EMIRLERE GÖRE TOPLU NUN ORTALAMASI ALALIM OLSUN BİTSİN... SEANS KAPANIŞI 10 DK UZASIN İŞTE... KİMSEDE CEZA ALMASIN. BOYLECE TOPLANAN EMIRLER VEDE COKLUĞU İLE DİREKT OLARAK 3 KAĞIT YAPAN FİRMANIN VEDE HAMIMİŞLEMİ ORTAYA ÇIKSIN.. KÖKLU ÇÖZUM BUDUR. TAKIBIDE ÇOK KOLAYDIR...

  • Misafir20 Ocak 2012 10:41

    Allah akıl fikir versin,Lambacılıkmış! kapanış fiyatını son 5-10 dk lık ortalamayla hesaplarsın olur biter. Ceza vermek dahamı kolaylarına geliyor ne?

  • tayfun20 Ocak 2012 09:36

    borsada temettü ödemeden gelirleri kendine maaş olarak kesip, yatırımcılardan yıllarca bedelli parası ile geçinen patronlara ne tür hapis öneriliyor. oda çok önemli.

  • şokk şokkk, (şaka tabi)20 Ocak 2012 09:31

    piyasa dolandırıcı olarak "Marc Faber" gergenekon soruşturması kapsamında yenı spk taslagına göre goz altına alındı :)) tutukluluk olmaması yonunce avukatları gereklı ilk mudehaleyi yaptı :))) yaa bizd eçıkan yasalar böyle çalışır.... çoksa ne gezer ???!!!! yasa deıl adam gibi konuyu anlayan uzmanlar vede konuyu adaletsizce değerlendırmeler çok önemli... yoksa Marc Faber turkıyede yaşsa susuturucaz adamı bu yasayla :))) gnçlk.. saygılar...

  • hangi yasa20 Ocak 2012 09:23

    adam gibi yasa cıktı tartısılmadı hangi yasa ?!! ne garip yasa cıkartıyoarl yahu... ttürk ticaret kanunu gibi 1 ay konuşuluyor hatalar artık :))

  • evet20 Ocak 2012 09:20

    öyle bir yasa cıkıyor ki? internet sitesinde forumlardan suçlu bulacaklar :)) kucuk kurbanlar buyuk sermaye içinde kurtarıcı oalcak :)) yaa inanmıyorum ben arkadaşlar.. doğru adıl vede adeletli olarak bu sistemin gerçekden bu işi yapan kişiler için kullanılacağına... keşke gonulden inanabılsem.. ama inanmak istiyorum hemde çok

  • krall 20 Ocak 2012 09:04

    ya adam 1 lot alıyo satıyo diye ceza vereceksin diğer tarafta hisseyi 1 ayda 10 katlayacaklar sınra 3 günde tekrar aşağı verip milletin parasını pul edenlere özel durum var mı deyeceksin? yok deyince devam deyeceksin. Bu nasıl eşitlik...

  • haluk20 Ocak 2012 08:33

    yasada senet önerip aldıran borsa siteleri, veya site üyeliği adı altında komisyon alanlar, karın % 30 unu alırım diye manipülasyon içerikli senet yapanlar hakında ne ceza öngörülmüş belli değil..

  • lambacı20 Ocak 2012 08:31

    lambacılara ceza az. garanti, akbank gibi hisselerde 1-2 lot gibi manipülatif işlemlerle vobda milleti keklemeye çalışıyorlar. kademe oyunu yapıyorlar. buna acilen çözüm getirilmeli.

  • nihat g20 Ocak 2012 08:24

    uygulanırsa tamam fakat uygulanacağını hiç sanmıyorum, paranın dediği olur

  • bocek20 Ocak 2012 08:09

    niye 30 yil yapmamislar caydirici olurdu herkes 3 yila razi gelir.demekki agalar boyle istemisler