E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çalışanlarının piyasalardaki işlem kriterleri değişti---

Borsa çalışanlarının piyasalardaki işlem kriterleri değişti

Borsa çalışanlarının piyasalardaki işlem kriterleri değişti
06 Ekim 2021 - 05:25 borsaningundemi.com

SPK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinde borsa yöneticileri, personeli ve ailelerinin yatırım yapabilecekleri ve yapamayacakları alanlar düzenlendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsalar ve Piyasa İşleticilerinin Kuruluş, Faaliyet, Çalışma ve Denetim Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hazırladı. Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin birinci maddesinde Borsalar ve Piyasa İşleticilerinin Kuruluş, Faaliyet, Çalışma ve Denetim Esasları Hakkında Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde değişiklik yapıldığı ifade edildi. 

Yönetmeliğin 23. Maddesi'nde yapılan değişiklikler şöyle:

“MADDE 23 – (1) Borsa yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocukları, ikinci fıkrada sayılan sermaye piyasası araçları saklı kalmak üzere, borsa bünyesindeki piyasa, pazar, platform ve sistemler ile borsanın piyasa işleticisi olduğu başka borsaların piyasalarında işlem gören sermaye piyasası araçlarında doğrudan veya dolaylı olarak alım satım işlemleri gerçekleştiremezler ve bu sermaye piyasası araçlarını ellerinde bulunduramazlar.

(2) Borsa yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocukları, TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde kurulan varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen araçlarda ve borsa bünyesindeki piyasa, pazar, platform ve sistemler ile borsanın piyasa işleticisi olduğu başka borsaların piyasalarında işlem görmeyen sermaye piyasası araçlarında işlem gerçekleştirebilirler.

(3) Borsa yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocukları, bireysel emeklilik fonlarında işlem gerçekleştirebilirler. Yatırım fonu katılma paylarından yalnızca borçlanma araçları şemsiye fonlarına bağlı fonlar, kıymetli madenler şemsiye fonlarına bağlı fonlar ve para piyasası şemsiye fonlarına bağlı fonlar ile katılım şemsiye fonlarına bağlı fonlardan katılım döviz fonu, kira sertifikası katılım fonu, kısa vadeli kira sertifikası katılım fonu ve altın katılım fonu katılma paylarında işlem yapılabilir.

(4) Borsa yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocuklarının miras, mirasın paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimi hükümleri, mahkeme kararı veya cebrî icra yoluyla elde ettikleri sermaye piyasası araçlarından bu madde kapsamında alım satımına izin verilenler dışındakileri, söz konusu sermaye piyasası araçlarının hesaplarına geçmesini müteakip 30 gün içinde eşleri ve velayeti altındaki çocukları dışındakilere satmak, pozisyon kapatmak veya devretmek suretiyle elden çıkarmaları zorunludur.

(5) Borsada yeni göreve başlayan yöneticiler ve personel ile bunların eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının sahip oldukları, bu maddede alım satımına izin verilenler dışındaki sermaye piyasası araçlarının ilgililer tarafından göreve başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde satılmak, pozisyon kapatılmak veya devredilmek suretiyle elden çıkarılması zorunludur.

(6) Bu maddede düzenlenen hususlar, borsa yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocuklarının vekâleten yönetilen hesapları ile bunlar tarafından vekâleten yönetilen ya da bu sonucu doğuracak şekilde işlem gerçekleştirilen hesaplar için de geçerlidir.

(7) Borsa yöneticileri ve personeli ile bunların eşleri ve velayeti altındaki çocuklarının bu madde hükümlerine uyumunun izlenmesi ve sağlanması amacıyla borsa tarafından organizasyon yapısına uygun bir birim görevlendirilir.

(8) Bu madde hükmüne aykırı hareket eden yönetim kurulu üyelerinin tespiti halinde borsa genel kurulu en geç otuz gün içerisinde ilgili yönetim kurulu üyesinin görevden alınması gündemiyle Kurulca olağanüstü toplantıya çağrılır. Borsanın diğer yönetici ve personeli ise bu madde hükmüne aykırılığı tespit edildiği tarihten itibaren görevlerinden istifa etmiş sayılır.”
Aynı yönetmeliğin geçici birinci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan 22’nci maddesi ibaresinin ise 22’nci ve 23’üncü maddeler olarak değiştirildiği bildirildi.
Yayım tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilen yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin de SPK tarafından yapılacağı hükme bağlandı.

SPK’dan Merkezi Kayıt Kuruluşu ile ilgili yönetmelik değişikliği

 

SPK’dan Veri Depolama Kuruluşlarıyla ilgili yönetmelik değişikliği

 

SPK’dan Merkezi Takas Kuruluşlarıyla ilgili yönetmelik değişikliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)06 Ekim 2021 09:37

    kanun var.. denetim inceleme var mı ?.. sayıştay ne raporlar yazıyor da, hangi kanun uygulanıyor ?: ))  bir telefon açsa bir x kişiye zaten o kişi komisyonla işlem yapar.. burada varlık incelemesi değil, farklıalanlarda denetımler ve incelemeler olmalı. metınler 1990 ve öncesi teknolojısı ile ilgili.. modern iletişim, haberleşme vb kapsamıyor. olması gereken ciddi incelemeler, denetimler, ciddi işten men edilebilecek kadar olan uygulamalar.. yoksa bende yazayım pc den bir yazı, çıktı alayım, onaylansın oldu bitti :D ulkemizde zaten varlık babaları haberler önces spekulatif işlemlerle para kazanıyor. bu sıralar pıyasada para olmadığından, para kazanama zoldular :D

  • Ali06 Ekim 2021 08:28

    Laf olsun torba dolsun

  • Pala06 Ekim 2021 08:04

    Spk çalışanlarına serbest hepsi