E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa bugün yurt dışı gelişmelere göre yön bulacak---

Borsa bugün yurt dışı gelişmelere göre yön bulacak

Borsa bugün yurt dışı gelişmelere göre yön bulacak
27 Mart 2014 - 09:06 borsagundem.com

ABD Başkanı Obama, AB ile Rusya’ya enerji konusunda yaptırımı görüştüklerini açıkladı

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan Günlük Bülteni:   

"ABD Başkanı Obama, Rusya'nın Ukrayna konusundaki tavrını devam ettirmesi durumunda yaptırımların artırabileceğini belirtirken, AB ile birlikte enerji konusundaki yaptırımları görüştüklerini açıklarken, askeri güç kullanarak Rusya'nın Kırım'dan çıkarılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.   
 
ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri otomotiv sektörünün desteği ile beklentilerin üzerinde geldi..   
 
ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişlerinde Ocak ayındaki düşüş%1,0’den %1,3’e revize edilmesine karşılık, Şubat ayında otomotiv sektöründe son 1 yılın en yüksek talep görülmesinin desteğiyle birlikte %0,8 olan beklentilerin üzerinde %2,2 artış gösterdi. Otomotiv hariç perakende satışlar ise %0,3 olan beklentilerin altında %0,2 olarak açıklanırken, Ocak ayındaki yükseliş ise %1,1’den %0,9’a revize edildi.    Hizmet sektörü PMI endeksi de Şubat ayındaki 53,3 seviyesinden Mart ayında 54,0 olan beklentilerin de üzerinde 55,5’e yükseldi.   
 
ABD’de açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesinin yarattığı iyimserlik ile ABD borsaları yükseliş göstermesine karşılık, Obama’nın AB ile birlikte Rusya’ya enerji konusunda yaptırım yapmaya görüştüklerini açıklaması ile birlikte ABD borsaları düşüşe geçerek günü %0,7’ye varan oranlarda düşüşle tamamlarken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise güvenli liman olması sebebiyle %2,75 seviyelerinden %2,68’lere kadar gerilediği görüldü. Borsalar tüketici güven endeksinin 6 yılın zirvesine çıkmasının yarattığı iyimserlik ile birlikte %0,6’ya varan oranlarda yükseliş gösterirken, 10 yıllık tahvil faizleri %2,72 seviyelerinden %2,74 seviyelerine yükseldi. Altın fiyatlarında ise 1,5 ayın en düşük seviyesi olan 1.300 doların altına sarkma yaşandı.    Avrupa borsaları ise Avrupa Merkez Bankası’ndan destek paketi geleceği beklentisi ile birlikte %1,5’e varan oranlarda yükseliş gösterdi.   
 
FED’in ikinci stres testini 5 banka geçemedi…   
 
FED’in, bankaların yürüttüğü temettü dağıtma, yeni hisse çıkarma veya hisselerini geri satın alma gibi işlemlerinin de değerlendirme kapsamında olduğu ikinci stres testinden 25 bankanın sermaye planı kabul edilirken, Citibank dahil 5 bankanın önerisi ise reddedildi. Planı kabul edilmeyen bankalar arasında HSBC, RBS ve BBVA’nın ABD’deki birimleri de bulunmakta. 
 
St. Louis FED Başkanı Bullard, ABD ekonomisinde balon oluşma riskine karşı uyarıda bulundu…   
St. Louis FED Başkanı James Bullard, FED’in genişlemeci para politikasını sonlandırmasının ardından ABD ekonomisinde balon oluşma riski bulunduğunu, finansal istikrara ilişkin ise endişeleri olduğunu belirtti.   
İtalya’da tüketici güveni 3 yılın zirvesine yükselirken, Almanya’da ise beklentilere paralel geldi…    İtalya’da tüketici güven endeksi Şubat ayındaki 97,5 seviyesinden Mart ayında 98,4 olan beklentilerin de üzerinde 101,7 ile 3 yılın zirvesine yükseldi.
   
Almanya’da ise tüketici güven endeksi 8,5 ile beklentilere paralel olarak değişim göstermedi.
   
Fitch, bazı Avrupa bankalarının görünümlerini Negatif’e indirdi…    Fitch, Societe Generale, Banco Popular Espanol, Deutsche Bank, Lloyds, gibi bankaların kredi notlarını teyit etmesine karşılık görünümlerini “Negatif”e indirdi.
 
BİST – 100 endeksinde sert yükseliş yaşanırken, faiz ve kurlarda geri çekilme devam etti…
   
Güne yurtdışı piyasalardaki yükselişle birlikte Merkez Bankası’nın munzam karşılıklara faiz ödenebileceği açıklamasının banka bilançolarına olumlu yansımasının yarattığı iyimserliğin devamı ile birlikte alıcılı başlangıç yapan BİST 100 endeksi, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki iyimserlik, yabancı girişlerinin artması, yurtiçinde siyasi tansiyonu artıracak yeni gelişmelerin çıkmaması ve seçim fiyatlamalarının etkisi ile birlikte bankacılık sektörü öncülüğünde %4,69 oranında artışla 67.731 seviyesinden günü tamamlayarak 2,5 ayın en yüksek seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksindeki artış ise %6,94 olarak gerçekleşti.
   
Faizlerde sert düşüş devam ederken, gösterge tahvil faizinde 34 baz puanlık azalışla %11,10’a, 10 yıllık tahvil faizinde de 26 baz puanlık azalışla %10,80’e gerileme yaşandı. .
   
Dolar / TL’de 2,22 seviyelerinden, piyasalardaki iyimserlik ve yabancı girişlerinin de etkisiyle 2,19 seviyelerine geri çekilme yaşanırken, Sepet kurda da 2,64 seviyelerinden 2,61 seviyelerinin altına sarkma görüldü.
 
BİST 100 endeksinin güne hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz…
   
ABD borsalarının Obama’nın açıklamalarının ardından düşmesine karşılık bugün ABD vadelileri %0,2’ye varan oranlarda yükseliş gösterirken, Avrupa borsalarının ise güne %0,4’e varan oranlarda düşüşle başlama beklentisi doğrultusunda BİST100 endeksinin güne hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)