E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişi, jeopolitik riskler, terör saldırıları ve küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen, yabancı yatırımcıların 2016 yılında da vazgeçmediği Borsa İstanbul, 2017'de adeta tarih yazıyor. Yıl başından bu yana 1 milyar 108 milyon dolarlık net yabancı girişi olan Borsa İstanbul'da endeks tarihi rekorlarını teker teker yeniledi. Gezi Parkı olayları öncesinde 93 bin puanın üstünü gören endeks, 47 ayın ardından bu hafta 95 bin puanı geçerek tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Son üç ayda dünyanın en fazla yükselen piyasası olan Borsa İstanbul'da, hisseleri işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri de 715 milyar TL ile zirveye ulaştı.
YENİ ÜRÜNLER YOLDA
Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde önemli bir rol üstlenen Borsa İstanbul, özellikle yeni ürünlerin geliştirilmesi konusundaki çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye'nin ilk konut sertifikası bu yıl işlem görmeye başlarken, bir otomobil üretim projesinden çok sevilen yerli dizilere kadar, bir çok ürünün menkul kıymetleştirilerek Borsa İstanbul'da alınıp satılması hedefleniyor. Ayrıca, Borsa İstanbul'un hisselerinin bir bölümünün önümüzdeki yıl halka açılması bekleniyor.
HEDEF 600 MİLYAR DOLAR
Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda, şirketlerin halka açık kısımlarının toplam değerinin şu an 76 milyar dolar olduğunu belirterek, 2023 için bu hedefin 600 milyar dolar olduğuna işaret etmişti. İşlem gören 403 şirketin toplam piyasa değerinin 195 milyar Dolar olduğunu bildiren Karadağ, özellikle İSO 500'deki şirketlere odaklandıklarını söyledi. Karadağ ayrıca, inanmadıkları hiçbir ürünün borsaya girmemesi için de her türlü tedbiri aldıklarının altını çizdi. Karadağ, halka arzının mayıs-haziran döneminde yapılması için üzerinde çalıştıkları şirketler olduğunu bildirdi. Karadağ ayrıca, mevduattaki gibi bir güvence mekanizmasının hisse senetlerine uygulanıp uygulanmayacağı konusunda çalıştıklarını vurguladı. Küresel ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen Borsa İstanbul piyasa işlem hacimlerinde 2016 yılında da önemli artışlar yaşandı. Toplam işlem hacmi, 2016 yılında geçen yıla göre yüzde 9'un üzerinde bir büyüme göstererek 13 trilyon TL'nin üzerine çıktı. Borsa İstanbul Pay Piyasasında 2016 sonu itibarıyla çeşitli pazarlarda toplam 405 şirket işlem görüyor. Piyasada ayrıca dokuz Borsa Yatırım Fonu bulunuyor. Pay Piyasasında işlem gören şirketlerin Piyasa değeri 2015 yılına göre yüzde 11 artarak 614 milyar TL'ye ulaştı. Ayrıca, 20 Mart 2017 tarihi itibarıyla 36 farklı dayanak varlık üzerine çıkarılmış bin 133 adet varant işlem görüyor. BIST 100 Endeksi 2016 yılını bir önceki yıla göre yüzde 8.94 artışla 78 bin 138 puandan kapattı.
2023 HEDEFLERİNE KATKI
Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda tüm finansal ürünleri güvenilir ve şeffaf bir platformda en etkin ve hızlı biçimde sunacak ülkeler arasında yer alması bekleniyor. Borsa İstanbul bu noktada çok önemli bir aktör olarak öne çıkıyor. Borsanın stratejik plan çerçevesi içinde attığı her adım; İstanbul'u ulusal ve uluslararası finans piyasası katılımcılarının konumlandığı, yeni finansal piyasaların sürdürülebilir şekilde gelişmesi için gerekli finansal, hukuki ve teknik altyapıya sahip bir merkez konumuna getirmeyi hedefleyen İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesi ile uyumlu işliyor. Kıymetli maden saklama kapasitesinde 100 tondan bin 600 tona çıkararak altın saklamada küresel bir oyuncu haline gelen Borsa İstanbul, bu altyapının, İslam ülkeleri arasında bir altın borsası kurulması ve altın ticaretinin geliştirilmesine, İslam Kalkınma Bankası'nın da desteğiyle gerekli temeli oluşturmasını umuyor.
REEL SEKTÖRE TAM DESTEK
Borçlanma Araçları Piyasası (BAP)
Şirketlerin özel sektör borçlanma araçları ihracı yoluyla sağladığı finansman tutarı son yıllarda kesintisiz şekilde yükseldi. 2014 yılında ihraç adedi 517 ve ihraç tutarı 66.4 milyar TL iken 2015 ve 2016 yıllarında ihraç adetleri sırasıyla 621 ve 766'ya, ihraç tutarları ise 79.2 ve 90.8 milyar TL seviyelerine çıktı.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP)
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) işlem hacmi 2016 yılında bir önceki seneye göre yüzde 6 artışla 607 milyar TL olarak gerçekleşti.
Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası (KMKTP)
Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasında bir önceki seneye göre %15 artışla 31 milyar TL'ye çıktı. Özel Pazar: Özel Pazar'da üye sayısı 2016 yılında yüzde 36 artışla 376'ya ulaştı. Geride bıraktığımız yılda 6 adet risk sermayesi yatırımı ve 4 adet melek yatırım olmak üzere toplam 10 adet yatırım işlemi gerçekleşti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ky kazanamadiktan sonra milyar dolar olsa neye yarar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:27)