E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz" dedi.
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Tatar, saat 13.55'te Bolu'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Depremin Kuzey Anadolu fay zonuna bağlı küçük, kısa kol üzerinde meydana geldiği belirten Tatar, "Bu depremin sonrasında yine en büyüğü 3.3 olan, birbirinden farklı artçı sarsıntılar da meydana geldi. Bu büyüklükte oluşan depremlerin başka depremleri ya da İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi içerisinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir. Birbirinden farklı alanlarda iki ayrı fay sistemlerinden bahsediyoruz" dedi.
"HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMALI"
Ardından 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Tatar, "Bu depremlerden sonra çok sayıda artçı sarsıntılar meydana geliyor. Şu ana kadar meydana gelen artçı sarsıntı sayısı 17 bin 750'yi buldu. Yani yaklaşık 18 bin civarında artçı sarsıntıların bu depremler sonrasında bölgede meydana geldiğini söyleyebiliriz" diye konuştu. 4 ile 5 arasındaki büyüklükte artçı sarsıntı sayısının 505 olduğunu söyleyen Tatar, "5-6 arası büyüklükteki artçı sarsıntı sayısı da an itibarıyla 44'e ulaşmış durumda. Artçı sarsıntıların dereceli bir şekilde sayısının azaldığını görüyoruz. İlk günlerde 600'ün üzerinde olan artçı sarsıntı sayıları, son birkaç günden bu yana 500'ün altına inmiş durumda. Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini söylemek mümkün. Önümüzdeki 1 ay içerisinde orta ölçekte, vatandaşlarımızın hissedebileceği artçı sarsıntılar devam edecektir. Bunlar özellikle hasarlı binalarda yıkım oluşturabilir. Vatandaşlarımızın bölgedeki hasarlı binalardan uzak durması, ağır hasarlı binalara girmemesi ve buralardan eşya ve benzeri şeyler almaya kalkışmaması son derece büyük önem taşıyor" diye konuştu.
"YILBAŞINDAN BU YANA 24 BİN CİVARINDA DEPREM OLDU"
Ülkenin her yerinde depremlerin olmaya devam ettiğini kaydeden Tatar, "Deprem bölgesinde şu ana kadar meydana gelen 18 bin civarındaki artçı sarsıntının dışında aslında yılbaşından günümüze kadar da ülkemizin farklı farklı bölgelerinde meydana gelen 6 bin artçı sarsıntı dışında depremler olduğunu söyleyebiliriz. Yılbaşından günümüze kadar yaklaşık 24 bin civarında depremin şu ana kadar meydana geldiğini söylemek mümkün. Heyelan, kaya düşmesi ve çığ tehlikesinin olduğu bölgeler var. Bu anlamda da depremin hemen sonrasında AFAD ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Deprem bölgesinde bulunan 9 ilde toplam 253 ayrı yerleşim biriminde 3 bin 784 yapıda inceleme yapılarak bunların afetten etkilendiği anlaşıldı. 3 bin 784 yapının 3 bin 310 tanesi boşaltılarak içindeki vatandaşlarımız daha güvenli alanlara yerleştirildi. Bunun dışında 474'ünde ise geçici ıslah çalışmaları yapılarak buralardaki heyelan ve kaya düşmesi riskleri bertaraf edildi" dedi.
Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem! Düzce, İstanbul ve Ankara'dan hissedildi
Deprem bölgesinde sel felaketi: Can kaybı 16'ya yükseldi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tarihteki büyük depremler sırayla Türkiye Yunanistan ve İtalyada olmuştur. Marmaranın batısına ve kıyılarına dikkat etmek ve inşaat alanında ahlaklı sert yaptırımlı 4 kat üzeri yapılaşmada belediyelerden inisiyatifin alındığı merkezi master plana dayalı 4 kat üzeri binalarda mütahit şantiye şefi , fen işleri lüdürü ve belediye başkanının sorumlu tutulduğu bir sistem kurmak lazım.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:00)