E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBollinger bantları nasıl kullanılır?---

Bollinger bantları nasıl kullanılır?

Bollinger bantları nasıl kullanılır?
25 Kasım 2024 - 16:01 borsaningundemi.com

Teknik analistlerin en çok kullandığı göstergelerin başında ‘Bollinger Bantları’ gelir.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bollinger Bantları, John Bollinger tarafından 1980'lerde yaratılan teknik bir göstergedir ve dinamik volatilite genişlemesine ve daralmasına uyarlanabilen niceliksel bir görsel işlem aralığı oluşturmak için kullanılır.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların en çok kullandığı göstergelerin başında gelen ‘Bollinger Bantları’, fiyat hareketleri üzerinden kazanç sağlamak için önemli bir rehberlik sunar.

Volatilite üzerinden kazanç sağlama imkanı

ABD borsalarına dair teknik analiz içerikleriyle bilinen Stockcharts’ta yer alan makale, teknik analistlerin sıklıkla başvurduğu ‘Bollinger Bantları’nın nasıl verimli kullanılabileceğine dair öneriler içeriyor.

Bollinger Bantları’nın yaratıcısı John Bollinger, teknik göstergeyi şu sözlerle tanımlıyor: “Bollinger Bantları, hareketli ortalama gibi temel bir merkezi eğilim ölçüsünü kullanır. Genellikle hareketli ortalamadan (orta bant), üst banttan ve alt banttan oluşan fiyat yapısının içinde ve etrafında çizilen eğrilerden meydana gelir ve fiyatların göreceli olarak yüksek mi yoksa düşük mü olduğu sorusunu yanıtlar. Bollinger Bantları, orta bant orta vadeli eğilimi yansıtacak şekilde seçildiğinde en iyi şekilde çalışır, böylece eğilim bilgisi göreceli fiyat seviyesi verileriyle birleştirilir.”

Nasıl kullanılır?

Bollinger Bantları, tüm piyasalar ve işlem zaman dilimleri için evrensel olan teknik bir işlem aracıdır. Bu gösterge, fiyatların grafik için göreceli olarak yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu göstermek üzere tasarlanmıştır ve fiyatın üst bantta yüksek mi ya da alt bantta düşük mü olduğunu gösterir.

Bu bilgi her iki aralık için de değerlidir ve bir trendin bantların dışına çıkmak üzere olduğunu gösterebilir. Göstergenin volatilitesi, oynaklık arttıkça ve azaldıkça değişen 'standart sapma'ya dayanır. Bantlar, volatilite arttığında otomatik olarak genişler ve volatilite azaldığında daralır. Bu sapmalar, yatırımcının kullanacağı parametrelere harika bir destek işlevi görür. Bollinger Bantları, diğer teknik göstergelerle bir araya geldiğinde daha yüksek bir fayda sağlama eğilimindedir.

Bollinger Bantları, iki dış bant ve bir orta banttan oluşur. Orta bant, genellikle 20 (günlük) periyoda ayarlanan basit bir hareketli ortalamadır. Basit bir hareketli ortalama kullanılır çünkü standart sapma formülü de basit bir hareketli ortalama kullanır. Standart sapma için geriye dönük süre, basit hareketli ortalama için olanla aynıdır. Dış bantlar genellikle orta banttan 2 standart sapma yukarıda ve aşağıda ayarlanır.

Güç ve zayıflık işareti

Fiyatın üst banda doğru hareket etmesi ‘gücü’, alt banda doğru hareket etmesi ise ‘zayıflığı’ gösterir. Bir aralıkta hareket eden piyasalarda fiyat, hareketi bantların sınırları içinde kalacaktır.

Güçlü yükseliş trendleri sırasında fiyat üst bandı yukarı doğru iterek yukarı doğru hareket edecektir; güçlü düşüş trendleri sırasında ise fiyat alt bandı itecek ve onu aşağı doğru zorlayacaktır.

Trend sinyali işlevi

Bantların bir ucunun dışına doğru bir kırılma, kırılma yönünde parabolik bir trend sinyali olabilir. Yatay piyasalarda fiyat, alt ve üst bantlara ulaştıktan sonra üst veya alt banttan ortalama 20 periyotluk hareketli ortalamaya geri dönecektir.

Fiyat 20 periyotluk hareketli ortalamanın üzerindeyse bu bir yükseliş trendi sinyalidir, fiyat 20 periyotluk hareketli ortalamanın altındaysa bu bir düşüş trendi sinyalidir.

Bantların dışına hareket ne anlama gelir?

John Bollinger'e göre bantlar fiyat hareketinin yüzde 88-89'unu içermelidir; bu da bantların dışına doğru bir hareketi önemli hale getirir. Teknik olarak, fiyatlar üst bandın üzerindeyken nispeten yüksek ve alt bandın altındayken nispeten düşüktür.

Ancak, ‘nispeten yüksek’ düşüş veya satış sinyali olarak değerlendirilmemelidir. Aynı şekilde, ‘nispeten düşük’ de yükseliş veya alım sinyali olarak değerlendirilmemelidir. Fiyatlar bir sebepten dolayı yüksek veya düşüktür.

Diğer göstergelerde olduğu gibi ‘Bollinger Bantları’ da tek başına bir araç olarak kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Teknik analistler, 'Bollinger Bantları’nı doğrulamak için temel trend analizi ve diğer göstergelerle birleştirme eğilimindedir.

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

7 adımda 'trader’lığa giden yol7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Başarılı trader’ların tek ortak özelliğiBaşarılı trader’ların tek ortak özelliği

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucuProfesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

Yatırımda para ve zihin yönetimi neden gereklidir?Yatırımda para ve zihin yönetimi neden gereklidir?

 

Gün içi yatırım mı swing yatırımı mı?Gün içi yatırım mı swing yatırımı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)