E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Vitspirit adlı geminin Boğaz’da yaptığı kaza kılavuz kaptan tartışmasını da beraberinde getirdi. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’ne göre Türk Boğazları’ndan uğraksız geçiş yapacak gemilerde kılavuz kaptan bulundurma zorunluluğu yok. Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Saim Oğuzülgen, kılavuz kaptan bulundurmanın zorunlu hale getirilmesiyle gemilerden kaynaklı kazaların önlenemeyeceğini söylüyor.
KILAVUZ KRİTERLERİ
Türk Boğazları’yla ilgili 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 2. maddesinde barış zamanında ticari gemilerin Türk Boğazları’ndan geçişi sırasında kılavuz kaptanlık hizmeti isteğe bağlı kılındı. 1936’da İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı günde 17 iken zaman içinde artış olunca geçişler için önlemler alındı. 6 Kasım 1998’de ‘Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’ uygulamaya konuldu. Tüzüğe göre Türk Boğazları’ndan uğraklı geçiş yapacak olan gemiler için kılavuz kaptan bulundurma zorunluluğu getirildi. Ancak uğraksız geçiş yapacak gemilerde kılavuz kaptan zorunluluğu yok.
Oğuzülgen uygulamayı “Bir gemi bizim Türk Boğazları dediğimiz bölgede Çanakkale veya İstanbul içindeki herhangi bir limana gidiyorsa ve bu limandan kalkıp dışarı çıkıyorsa kılavuz kaptan alma mecburiyetindedir. Onun haricindekiler eğer Karadeniz’den doğrudan Akdeniz’e veya Akdeniz’den doğru Karadeniz’e gidiyorsa ihtiyari kılavuz kaptan sistemi uygulanır. Yani kılavuz kaptanı gemi kaptanı isterse alır” diye anlatıyor.
BOĞAZLAR’A ÖZEL GEMİ
Türk Boğazları’nda gemi kazalarının önlenmesi ya da yaşanacak kazalarda zararın en aza indirilmesi için çift makine dairesi olan gemilerin geçişine izin verilmesi gerektiğini söyleyen Oğuzülgen, “Kaza, arıza her zaman olabilir. Ama önemli olan bunun zararını en aza indirebilecek tedbiri alacak sistemi oluşturmak” diyor. Oğuzülgen’e göre çözüm Panama, Süveyş, Kiel kanallarında olduğu gibi Boğaz’ın koşullarına uygun gemi standartları belirlenmesinde: “Önerim 200 metrenin altında, çift makine ve çift pervanesi olan gemilere geçiş izni verilsin. Biri durursa bile diğer makine sayesinde gemi kontrol altına alınabilir. 200 metrenin üzerindeki gemiler için yeni tedbirler alınabilir.”
EN FAZLA 199.9 METRE
Panama, Kiel ve Süveyş kanallarının fiziki durumu göz önünde bulundurularak özel gemiler tasarlandığını söyleyen Oğuzülgen şu öneride bulunuyor: “Bu gemilere ‘Kielmax, Panamax, Suezmax’ ismi veriliyor. Bu kanallarda olduğu gibi Türk Boğazları’nın fiziki yapısı göz önünde bulundurularak gemiler yapılabilir. Biz de böyle bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projeye ‘İstanbulmax’ ismini verdik. Projeye göre İstanbulmax gemisinin boyu 199.9 metreden uzun olmayacak. Geminin eni ise manevra kabiliyetine göre belirlenecek. Zaman içerisinde sadece bu geminin geçişine izin verilebilir. Proje gerekli olgunluğa ulaştığında yetkililere sunulacak. Şu anda üç üniversite, 3 araştırma merkezi ile 3 sivil toplum kuruluşu bu projenin üzerinde çalışıyor. Böyle bir geminin Boğazlar için zorunlu hale getirilmesi Montrö ve Türk Boğazları Tüzüğü’ne aykırı değil.”
SORUN GEMİNİN BOYU VE TONAJI
İstanbulmax projesine dahil olduklarını ve projenin henüz fikir aşamasında olduğunu söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin de şu bilgileri paylaştı:
“Panama Kanalı gibi kanallardan geçecek gemilerin bir takım standartları var. Bu kanalların derinlikleri, genişlikleri sınırlı olduğu için kanallara uygun, oradan geçecek şekilde bir gemi tipi oluşturuluyor. Fakat İstanbul Boğazı o kanallarla karşılaştırıldığında geniş bir boğaz. Buradaki problem geminin boyu ve tonajı. Bu tarz gemiler belli sayıda manevra yapıyorlar. Hem Çanakkale Boğazı’ndan hem İstanbul Boğazı’ndan geçerken bu manevraların emniyetli olması için boylarının belli bir sınırlar içerisinde olması gerekiyor. Tartışma noktası bu. Bu İstanbulmax için düşünülen konu bu. İstanbulmax projesinin amacı, Boğazlar’ın daha emniyetli bir hale getirilmesi. Biz İTÜ olarak İstanbulmax’ın çalışma grubu içerisindeyiz. Bir takım kuruluşlar da bu ekibe katıldı. Bunun üzerinde beyin jimnastiği yapılıyor diyelim. Tabii böyle bir çalışma yaptığımız zaman bunu devletle paylaşmamız lazım. Çünkü bu devleti bağlayan bir husus.”
Prof. Dr. Ergin, İstanbulmax sınıfına dahil gemilere Boğazlar’dan geçiş sırasında bazı avantajlar verilerek bu tip gemilerin yaygınlaştırılabileceğini de söyledi. (Hürriyet / İdris Emen)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)