E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk boğazlarından günde ortalama 125 geminin geçiş yaptığını belirterek, "Demirde bekleme süresinin 48 saatten 168 saate çıkartılmasıyla ülkemize yıllık 500 milyon dolar civarında döviz girdisinin sağlanması öngörülüyor." dedi.
Bakan Arslan, AA muhabirine, Türk boğazlarından geçen gemilerin yaklaşık yüzde 60'ının yabancı limandan yabancı limana giderken uğraksız geçiş yaptığını, yüzde 40'ının ise yabacı limandan Türk limanına veya Türk limanından yabancı limana sefer yapan gemilerden oluştuğunu söyledi.
Mevzuat gereği 48 saatlik demirde bekleme süresi içinde özellikle uğraksız geçiş yapan gemilerin yakıt, kumanya, yedek parça ve benzeri ihtiyaçları ile arıza onarımı ve personel değişimi gibi zorunlu gereksinimlerini karşıladıklarını dile getiren Arslan, maliyetler nedeniyle hiçbir geminin demir yerinde olması gerekenden daha fazla beklemediğini anlattı.
Demirde bekleme süresinin 48 saatten 168 saate çıkartılmasıyla gemi acente ve sahiplerine operasyonel esneklik sağlandığına işaret eden Arslan, "Bu sayede gemi adamı değişimi, yakıt, kumanya, yedek parça ikmali, ufak çaplı bakım onarım ve benzeri işlemler yabancı ülke limanları yerine ülkemizde yapılmasının önü açılmıştır. Bunun sonucunda da ülkemize yıllık 500 milyon dolar civarında döviz girdisinin sağlanması öngörülüyor." diye konuştu.
Arslan, bu kapsamda yakıt ikmali konusunda faaliyet gösteren sektörlere de önemli ölçüde ekonomik katkı ve istihdam artışı sağlanacağını bildirdi.
"MEVCUT DEMİR SAHALARI İHTİYACA CEVAP VEREBİLECEK"
Türk boğazları bölgesinde uzun süre kalamayan gemilerden Karadeniz’e geçiş yapanların ilk uğrak limanlarında veya Ukrayna ve Romanya limanlarında ihtiyaçlarını giderdiklerini dile getiren Arslan, "Akdeniz'e geçiş yapan gemiler ise Yunanistan’ın Pire Limanı öncelikli olmak üzere diğer limanlarda söz konusu ihtiyaçlarını gideriyorlardı." ifadelerini kullandı.
Bakan Arslan, demir yerleri dahil Türk boğazları bölgesinde, boğazlardan geçiş yapan tüm gemilerin planlamalarının yapılması, deniz trafiğinin düzenlenmesi ve 24 saat izlenmesinin Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) tarafından yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Demirleme bölgelerinin yeterli olmama ihtimali göz önünde bulundurularak bu konuda bir çalışma başlattık. Konuya ilişkin olarak liman başkanı, kılavuz kaptan, VTS operatörü ve Bakanlığımız uzmanlarından oluşan bir komisyon marifetiyle konu yerinde incelendi. Komisyon tarafından yapılan bu çalışmalar neticesinde, mevcut demir sahalarının etkin kullanılması durumunda gerekli ihtiyaca cevap verebileceği, demir sahasındaki trafik yoğunluğunun artması durumunda, trafiğin yönetilmesi için gemilerin bölgede bulunan diğer mevcut demirleme sahalarına yönlendirilebileceği veya mevcut demirleme sahalarının genişletilebileceği öngörüldü."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
uluslar arası anlaşmalar ne olacak? hukukcuların çalışması dunya devletlerinden aldıkları görüşler neler? yasaklı gemiler, keyfi ggeçişler, savaş gemi geçişleri vb.. v.b. alt yapı varmı? yoksa önce yapar. sonra plan değişir dururmu yıllarca. kaldırım taşı döşemesi misali
KANAL İSTANBUL EN KISA SÜREDE YAPILIP BOĞAZ TİCARİ GEMİ GEÇİŞLERİNE KAPATILMALI NE YAZIKKİ KENDİ BOGAZLARIMIZDAN GEMİLERDEN ÖÇRET ALAMIYORUZ
BİT LE Mİ YAPILIYOR KANAL İSTANBUL, YAKINDA GÖRECEZ KANAL İSTANBULU
Kanal istanbulu yapın ya.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:54)