E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gelişmiş ekonomilerin borsalarında dokuz yıl süren boğa piyasası belki de son adımlarını atıyor. Borsacıların büyük bölümü endekslerin ya zirveye ulaştığını ya da bu yılsonuna doğru zirveye çıkacağını düşünüyor. ABD borsaları endeksleri finansal krizden sonra 2009’daki dip noktasından neredeyse dörde katlandı ve zirve artık iyice yakınlaştı.
Sakin geçen yaz sezonu bu yıl küresel ekonomiye ilişkin yoğun haber akışı nedeniyle ertelenmiş gibi... Küresel ticaretteki korumacı duvarlar, sıkı para politikaları, uluslararası siyasi kargaşa nedeniyle işlemciler rahat bir yaz tatili geçiremedi. Borsalar iniş-çıkışlarla kaygı dolu bir şekilde gelişmeleri izledi.
Genel olarak karların ve de sermaye harcamalarının hala yüksek olması ticaret savaşının olumsuz etkilerinin boyutlarını küçültürken, gelişmeler yakından takip ediliyor.
Borsaların odağındaki bir başka önemli konu da merkez bankaları... Fed, para politikalarının küresel olarak sıkılaşmasıyla ilgili küçük bir endişe ifade etse de, merkez bankaları, tahvil piyasası ve verim eğrileri yakından takip ediliyor.
BofA Global Wealth’ın kademli yatırım yetkilisi Christopher M. Hyzy, “ABD tarihinin en uzun boğa piyasasının sonundayız. Bu yılki dalgalanma, yatırımcıların boğa piyasasının ne zaman ve nasıl sona ereceği yolundaki merakından kaynaklanıyor” diyerek durumu özetliyor.
Geçen yılın yüksek getirdi, sürekli daha yukarıları hedefleyen borsaları geride kaldı. Örneğin S&P 500 endeksi hemen hemen her 3-4 ayda bir 100’er yükselerek 2 bin 600,2 bin 700 gibi barajları geride bırakmış ve 2 bin 800 barajını da aşarak tarihi seviyelere çıkmıştı. Ancak şubat ayındaki yüzde 12’lik büyük düzeltme ile bu yılın nasıl geçeceği anlaşıldı. Endeks yılın kalan bölümünde de 2 bin 600-2 bin 700 bandında geçirdikten sonra, kendini bu seviyenin üzerine attı ve boğaların desteğiyle 2 bin 800 seviyesinde kalmaya çalışıyor.
Borsacıların büyük çoğunluğu hala boğa piyasasından yana ancak ticaret savaşı ve getirdiği belirsizlikler konusunda aşırı ihtiyatlılar... ABD ile AB’nin son anda uzlaşarak gümrük vergilerini artırmayı ertelemesi iyimser hava yaratırken, Çin ile devam eden ve daha fazla ürüne uygulanması muhtemel ticaret savaşı kaygıyla izleniyor.
Mevcut ek gümrük vergileri 20 trilyon dolarlık ABD ekonomisi için büyük bir sorun değil ancak ticaret savaşının 200 milyar dolarlık ya da misillemelerle daha büyük boyutlara ulaşması yavaşlayan ABD ve küresel ekonomi ile birlikte ayı piyasasının başlangıcı anlamına geliyor. UBS, ticaret savaşının şiddetlenmesinin, bundan etkilenecek makine, çelik, yarı iletken gibi sektörlerdeki şirketlerin karının yüzde 40, S&P 500’deki şirket karlarının ortalama yüzde 6 azalmasına neden olabileceğini belirtiyor.
Wall Street’e destek veren olay ise şirketlerin kar rakamlarının yüksek çıkması... İkinci çeyrek kar rakamları da beklenenden yüksek geldi. Birinci çeyrekte ortalama yüzde 27 artan şirket karları, ikinci çeyrekte yüzde 21 büyüdü. Şirket karlarının üçüncü çeyrekte yüzde 23 ve yılın son çeyreğinde yüzde 20 artması bekleniyor. Şirket karlarına en büyük katkıyı ABD’deki vergi indirimleri ve bunun getirdiği tüketimdeki artış sağlıyor.
ABD’de iş dünyasının ve tüketicilerin ekonomiye olan güveni sağlıklı olduğu kadar, vergi reformuyla sağlanan ivme, güçlü istihdam artışı Wall Street’in yine yükseliş trendlerini hedeflemek için diğer nedenleri. Ancak ayı piyasasından yana olanlar da ihtiyatla ticaret savaşı ile ilgili gelişmeleri ve Avrupa, Çin gibi büyük ekonomilerde baş gösteren ekonomik soğumayı yakından takip ediyor.
Yakından izlenen bir diğer konu da Fed’in faiz politikası ve açıklamaları ile diğer merkez bankalarının para politikaları... Fed’in bu yıl iki faiz artırımı daha yapması bekleniyor ancak ticaret savaşının daha da kızışması ve enflasyonda yükseliş, ABD Merkez Bankası’nın faiz politikasını büyük ölçüde etkileyecek.
Avrupa borsalarında sorunlar daha farklı... Azalan şirket karları, ekonomik ivmenin inişe geçmesi, artan siyasi riskler borsaları baskı altına alıyor. İtalya’daki siyasi ve ekonomik riskler ve negatif faiz uygulayan Avrupa Merkez Bankası’nın politikaları da yakından takip ediliyor.
Peki piyasalar yılı nasıl tamamlayacak, önümüzdeki altı ay için tahminler nedir? Bu gerçekten zor bir soru... Uzmanlar değil yılsonunu, önümüzdeki bir ayı bile tahmin etmenin çok güç olduğunu belirterek 2018’de borsalarda büyük “arızalar” yaşansa da iyimserlik endeksinin ortalamanın üzerinde olmasına, vergi indirimlerinin yarattığı olumlu havaya ve işsizlikteki 50 yıllık tarihi düşüşe dikkat çekiyor.
Örneğin Wells Fargo, S&P 500’ün yılı yüzde 4,8-8,5 yükselişle 2 bin 800-2 bin 900 aralığında bitireceğini tahmin ediyor. JP Morgan ise 2018’in kalan bölümünde hisse senedi piyasalarının mütevazi de olsa pozitif getiriler sağlamaya devam edeceğini savuruyor.
SEKTÖREL BAKIŞ
Teknoloji ve tüketim ile küçük sermayeli şirketler hala gözde.
Wall Street’te öne çıkan sektör ve hisse senetleri bakarsak öncelikle düşük sermayeli hisse senetlerinin performansının yüksek olduğu görülüyor. Örneğin yılın ilk yarısında yüzde 105 prim yapan Netflix ve yüzde 45 yükselen Amazon gibi küçük sermayeliler piyasanın İtici gücü oldu. Düşük sermayeli teknoloji, sağlık ve finans şirketleri yılbaşından 9 Ağustos'a kadar S&P 500’ün yüzde 7'yi aşan performansında İtici güç oldu.
ABD’de tüketim sektörü hem dünya hem de ABD ekonomisi İçin hala belirleyici unsur. Amerikalı tüketicinin ekonomiye güveni yüksek ve vergi İndirimleri İle İşsizliğin tarihi düşük noktada olması tüketimin yüksek olmasını sağlıyor. Özellikle yılın İkinci yarısından itibaren tüketimde canlılık var. Bu nedenle uzmanlar temel tüketici ürünleri ve zorunlu olmayan tüketici ürünleri sektörlerini tavsiye ediyor.
Apple’ın piyasa değerinde bir trilyon dolan barajını geçen ilk firma olması moralleri yükseltirken, enformasyon teknolojisi sektörünü de bir kez daha öne çıkarttı. Şirketlerin sermaye harcamalarının yüksek olması, tüketicilerin teknolojiye para harcamaya devam etmesi bu sektörü gözden uzak tutmama nedenlerinin başlıcası.
Tüketim ve enformasyon teknolojisi sektörlerini yanı sıra sağlık ve finans da önerilen sektörler arasında yer alırken, gayrimenkul ve telekomünikasyon sektörüne pek olumlu bakılmıyor.
Ayrıca borsacılar şirketlerin artan maliyetlerle nasıl baş ettiğini de çok yakından takip ediyor. Yükselen tüketici fiyatlarıyla birlikte, artan ücretler, yükselen enerji maliyetleri ve gümrük vergilerindeki artışların getireceği potansiyel yüksek maliyetler piyasanın yakın odağında oluyor. Bu nedenle maliyetlerini düşüren ve yüksek karlılığını sürdürülebilir kılan şirketler öneriliyor.
Büyüme hisselerinin göreceli olarak yüksek fiyatlı olduğunu, değer hisselerinin daha ucuz kaldığını belirten uzmanlar, tüketim, teknoloji, finans ve sanayi sektörlerinden seçici olmak kaydıyla hala umutlular... (LEVENT GÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ÖNCE ŞİŞİRİRLER,SONRA İNDİRİR YADA BİNDİRİRLER.. KARŞILIKSIZ DOLARIN SÜRÜLDÜĞÜ SÖYLENTİLERİ HAVADA MIYDI YANİ.. Bİ YERDE PATLATIRLAR TULUMU.. ÇOK CAN YAKAR O TULUM PATLARSA DOLAR SEVERLERE.. YTD.
Ey almanya sen kimsin bize yardim edecek, daha dune kadar bizi kiskaniyordun :))
Adamlar ilk geri çekilme olabildiğince büyük hasar versin diye şişiriyorlar abd piyasalarını. Ruh hastaları
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:19)