E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaBoğalar dolarda bekliyor! ---

Boğalar dolarda bekliyor!

Boğalar dolarda bekliyor!
18 Ekim 2015 - 07:58 borsaningundemi.com

Beklentiler dolarda düşüşü, borsada çıkışı getirdi. Ancak bunlara rağmen 2015’in son çeyreği dalgalı geçecek.

Gelişmekte olan ülkelerde dolar fırtınası sürüyor. FED'in faiz artışına kilitlenen piyasalar ABD’den gelen veri akışını izliyor. ABD doları FED’in faiz artışını 2016 yılına sarkıtacağı beklentileri ile aşağı kaydı. Ancak geçen hafta Suriye sınırında bir insansız hava aracının düşürüldüğü haberi ile Türk lirası ve Rus rublesindeki sert fiyat hareketleri bu ülkelerin piyasalarında kırılganlığın ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha gösterdi. 
 
Teknik olarak ikili zirve yapan dolar kuru, hedef destek seviyesi 2.90-2.89’lu seviyeleri test etti. Kurun 2.90’ın altında kalması halinde 2.85 ve 2.80’ler izlenecek. Ancak bu seviyelere doğru sarkmaların yaşanması geçici olacaktır. Çünkü dolarda boğalar (piyasa yükselecek beklentisinde olanlar) bekleme pozisyonunda. 
 
Zeynep Aktaş'ın Milliyet'teki haberine göre doların 2.90’ın üzerinde hareket etmeyi başarması halinde hedef 3.07’nin üzeri. Ancak kısa vadede daha çok yatay hareketlilik beklenmeli. 2.85-2.90 aralığında hareket yaşanabilir.
 
Para çıkışına dikkat 
Türkiye sıra dışı bir dönemden geçiyor. Tarihin en büyük terör saldırısı, Suriye sınırında yaşanan hareketlilik ve giderek yabancı raporlarında Türkiye’de siyasi atmosferin gerildiğine dair raporlar….2015 Küresel Barış Endeksi’nde 162 ülke arasında 135. sırada yer alan Türkiye, gelişmekte olan ülkeler içerisinde oldukça kırılgan. 1988 yılından bu yana ilk defa gelişmekte olan ülkelerden net sermaye çıkışışı yaşandığı gözleniyor. 
 
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen 32 milyar dolarlık sermaye girişinin ardından, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tahminlerine göre bu yıl gelişmekte olan ülkelerden 540 milyar dolar çıkış bekleniyor. Önümüzdeki yıl ise bu rakamın 306 milyar dolar olması bekleniyor. Para çıkışının bütün gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin ekonomisine de olumsuz yönde etkisinin olması beklenmeli. 
 
 
Temkinli duruş hakim
Yılın son çeyreğinde Rus rublesi, Brezilya reali, Türk lirası ve Güney Afrika randı gibi para birimlerinde artan risk iştahından dolayı çıkış yaşanma ihtimaline dikkat çekilen Saxo Bank’ın son raporunda, yine de muhafazakâr bir yaklaşım benimsenerek Meksika ve Polonya gibi diğer bölgelere yönelmek gerektiğine vurgu yapıldı. Gelişmekte olan ülke para birimleri fırsat taşımakla birlikte riskleri de önemli ölçüde barındırdığı ifade edilmekte. 
 
Hal böyle olunca yatırımcılar da temkinli durmayı tercih ediyor. Olası bir dalgalanmada aşırı sert fiyat hareketlerinin yaşanması, bu piyasalardaki işlemlerin de daha kontrollü yapılmasına neden oluyor. 
 
 
YABANCI SON ÜÇ AYDIR SATTI
Yabancı yatırımcılar son üç ay içerisinde pay piyasasında 939 milyon dolarlık net satış yaptı. Yabancılar Temmuz-Eylül döneminde 653 milyon dolarlık satış ile en fazla satışı banka hisselerinde gerçekleştirdi. Yabancılar son 3 ayda ticaret, petrol ve gıda şirketlerinde ise alım yaptı. Borsa endeksi yılbaşından bu yana gördüğü zirve seviyesinin 13.322 puan altında. Ancak bazı hisseler yıllık zirveye ulaştı. Ege Endüstri, BİM Mağazalar, AvivaSa Emeklilik Hayat, Koç Holding, Anadolu Cam, Petkim Tüpraş, ENKA İnşaat, Arçelik zirve seviyelere tırmanan hisselerin başında geliyor. Düzeltmeler sonrası hisselerin destek seviyelerini test etmesi alım fırsatı yaratabilir. 
 

Borsada kritik seviye: 80.000
Borsa İstanbul’un 80.000’in üzerine doğru yaptığı mini ralli şimdilik durulmuş görünüyor. Endeks haftayı 78.483’den tamamladı. Bankalarla başlayan yükseliş dalgası, yine bankalardaki satışlarla aşağı kaydı. 80.000 güçlü bir direnç seviyesi. Bu seviyeye doğru yapılacak atakların şimdilik geçilme olasılığı düşük görünüyor. Çünkü BİST 100 Endeksi alçalan kanal içerisinde bulunuyor ve şimdilerde kanalın direnç seviyelerinde. Yaşanan çıkış ise kanal içerisindeki tepki hareketi niteliğinde. Aynı şekilde teknik göstergelerde de yorgunluk belirtileri dikkat çekiyor. 
 
Orta ve uzun vadede endeks seviyeleri prim potansiyeli taşısa da kısa vadede bir satış baskısı ve geri çekilme altında kalabileceğini gösteriyor. BİST 100 Endeksi yılbaşından bu yana en düşük 69.797 seviyesini görürken en yüksek 91.805 seviyesine çıktı.  Yıl içerisinde gördüğü en düşük seviyenin 8.686 puan üzerinde olsa da zirvenin de 13.322 puan gerisinde bulunuyor. Hisse senetleri dip seviyelere daha yakın bir seyir izliyor. 
 
Yatırımcılar endekste 78.000 ve 77.000 desteklerini takip edebilir. 77.000’in aşağısında 75.300 yeni destek seviyesi... 
 
Seçim süreci ve anketler açıklandıkça borsada biraz daha satış baskısının hissedildiği bir dönem yaşanacaktır. Bu da teknik açıdan son çıkışın düzeltmesinin tamamlanmasına imkan verecektir.
*Boğalar: Piyasa yükselecek beklentisinde olanlar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)