E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının süresi doldu mu?---

Boğa piyasasının süresi doldu mu?

Boğa piyasasının süresi doldu mu?
17 Temmuz 2024 - 14:08 borsagundem.com

Borsada çöküşün zamanlamasıyla ilgili tahminlerde kullanılan tarihsel veriler, bu yıla dair kötü sinyaller veriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada çöküş bu yıl mi gerçekleşecek? Tarihsel veriler, ortalama boğa piyasası ömrünün bu kadar sürdüğünü söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsaları son birkaç yıldır alev alev yanıyor. S&P 500 Endeksi 2022 sonundaki en düşük noktasından yaklaşık yüzde 57 oranında yükselirken Dow Jones ve Nasdaq sırasıyla yaklaşık yüzde 37 ve yüzde 77 oranında artış gösterdi. Peki borsada çöküş ne zaman?

Çöküş 2024’te mi?

The Motley Fool’dan Katie Brockman’ın haberine göre, borsalardaki yükseliş yatırımcıların yüzünü güldürse de piyasalar sonsuza kadar yükselişe devam etmiyor ve eninde sonunda başka bir ayı piyasasıyla, hatta bir çöküşle karşı karşıya kalınıyor.

Bunun 2024'te gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini kesin olarak bilmenin bir yolu olmasa da, tarihin bu gibi zamanlar hakkında ne söylediğini görmek faydalı olabiliyor ve tarihsel veriler, gelecekle ilgili ‘hem iyi’ ‘hem de potansiyel olarak o kadar da iyi olmayan’ işaretler sunuyor.

Veriler boğa piyasaları hakkında ne söylüyor?

Hiçbir boğa veya ayı piyasası birbirine benzemiyor, dolayısıyla bunları birbirleriyle karşılaştırmak her zaman doğru sonuçları vermeyebiliyor. Bununla birlikte, mevcut piyasa döngüsünde nerede olunduğuna dair potansiyel olarak bir fikir edinmek için bu piyasaların ortalama ne kadar sürdüğünü görmek bazen faydalı sonuçlar sunabiliyor.

İyi haber şu ki boğa piyasaları genel olarak ayı piyasalarından çok daha uzun sürüyor. Bespoke yatırım grubunun verilerine göre, S&P 500 ayı piyasası 1929'dan bu yana ortalama 286 gün sürüyor; medyan ise bunun hemen altında 240 gün olarak gerçekleşiyor.

Bu arada verilere göre, 1929 ile 2023 yılları arasında ortalama boğa piyasası 1.011 gün sürüyor. Bununla birlikte, tarih boyunca verileri çarpıtabilecek istisnai derecede uzun ve kısa piyasa dalgalanmaları da dahil olmak üzere birkaç aykırı durum bulunuyor. Medyan veriler ise boğa piyasasının daha doğru bir resmini çizebiliyor ve bu hesaba göre rakam yalnızca 522 gün olarak gerçekleşiyor.

Mevcut S&P 500 boğa piyasası 12 Ekim 2022'de, yani 641 gün önce başladı. Bu ölçüme göre, bu ralli zaten ortalama boğa piyasasından daha uzun sürmüş durumda.

Ancak boğa piyasalarının son yıllarda genel olarak daha uzun sürdüğünü belirtmekte fayda bulunuyor. Şu anki dahil 1970 yılına dayanan son 10 boğa piyasasının yarısı en az 1000 gün sürüyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, 1929 ile 1939 yılları arasında piyasanın ilk 10 boğa piyasasından yalnızca ikisi 200 günden uzun sürmüş, dördü ise 100 günden az.

Uzun vadede toparlanma garantisi

Pek çok uzman, piyasanın 2024'te çöküp düşmeyeceği veya bir sonraki gerilemenin ne kadar şiddetli olacağı konusunda tahminlerde bulunsa da hisse senedi fiyatlarının kısa vadede nerede olacağını kesin olarak söylemek mümkün değil. Ancak piyasanın uzun vadeli performansının olumlu olacağı kesin. Piyasadaki gerilemeler korkutucu olabilse ve yakın vadede sermayelerde düşüşe neden olsa da, konu piyasadaki en kötü çöküşlerden sonra bile toparlanma konusunda S&P 500’ün yüzde 100 başarı oranına sahip olması.

Uygunsuz bir zamanda satış yapmadığınız sürece piyasada teknik olarak para kaybetmeyeceğinizi unutmamanız gerekiyor. Piyasa çökse bile, hisse senedi fiyatları kaçınılmaz olarak toparlanıncaya kadar yatırım yapmaya devam ederseniz portföyünüz hiçbir şey kaybetmeden toparlanabiliyor.

Yatırımlarınızı korumak için şu anda yapabileceğiniz en iyi şey, portföyünüzün kaliteli hisse senetleriyle dolu olmasını sağlamak ve bunları uzun vadede elde tutmak. Bunun nedeni ise sağlıklı şirketlerin zor zamanlarda hayatta kalma olasılıklarının çok daha yüksek olması. Bir gerileme sırasında paranızı piyasada tutarak, bir sonraki yükseliş sırasında artan hisse senedi fiyatlarının meyvelerini toplamak için mükemmel bir konuma sahip olabilirsiniz.

Kimse bu boğa piyasasının tam olarak ne kadar süreceğini bilmiyor ancak bazı piyasa dalgalanmalarının birkaç yıl sürmesi mantıksız değil. Bir sonraki kriz ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin, kaliteli hisse senetleri satın almak ve bunları uzun vadede tutmak, portföyünüzü korumanın en güvenli ve en etkili yolu olarak öne çıkıyor.

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacakDoug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak

 

Resesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecekResesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecek

 

Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyorCharles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor

 

Hisse senetlerinde düşük korelasyon çöküş işareti mi?Hisse senetlerinde düşük korelasyon çöküş işareti mi?

 

Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’teÜnlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te

 

Hisse senedi piyasalarında zorunlu düzeltmeHisse senedi piyasalarında zorunlu düzeltme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)