E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsaların pandemiden toparlanması kriz öncesinde devam eden boğa piyasasının devamı niteliğinde olabilir. Barron’s’un haberine göre eğer bu ihtimal doğruysa küresel borsalardaki boğa piyasasının sonuna geliniyor olabilir.
Wall Street’teki birçok yatırımcı S&P 500’ün 23 Mart 2020’deki dip noktasından %87 yükselişini bir boğa piyasası başlangıcı olarak görse de bu piyasa hareketi 2008-2009 finans krizi sonrasında başlayan tarihin en büyük boğa piyasasının sonu olarak değerlendirilebilir. Bu aynı zamanda bir finans krizi yerine bir kamu sağlığı krizi nedeniyle 2020 yılında ortaya çıkan ayı piyasasının ve resesyonun on yıldan fazla süren tarihin en uzun boğa piyasasının sonunu getirdiği anlamına gelebilir.
Menkul kıymetler firması StoneX’in Küresel Makro Stratejiler Yöneticisi Vincent Deluard konuyla ilgili açıklamasında, “2020’nin ilk çeyreği tarihin en uzun boğa piyasasının ve ekonomik genişlemenin durma noktası oldu. Şu anda ekonomik toparlanmanın erken safhasında değil boğa piyasasının son safhasındayız” ifadelerine yer verdi.
Tarihsel veriler de iç açıcı bir tablo çizmiyor. 2020’nin mart ayıyla karşılaştırılabilecek tek göstergeye göre hisse senetlerinin bir sene içerisinde iki katına çıktığı 1932 yılında ayı piyasası sert bir şekilde geri döndü. StoneX’in araştırmasına göre S&P 500 1932’nin Haziran ve Eylül ayları arasında iki katına çıktı. Ancak kısa bir süre sonra %40’lık bir düşüş gösterdi. Endeksin ayı piyasası dibine ulaşmasının ardından iki katına yükseldiği son 7 seferde önceki getirilerine ulaşması için neredeyse 4 yıl geçmesi gerekti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalara ilişkin asıl sorunun yükselişlerin ekstrem seviyelerde olması gösteriliyor. Ekonomik geri dönüşe, trilyonlarca dolarlık hükümet harcamalarına ve kısıtlamaların sonlandırılmasına rağmen Wall Street borsalarındaki artış olması gerekenden çok daha hızlı gerçekleşti.
Haberde bazı yüksek bilgi sahibi yatırımcıların şimdiden borsalardan ayrıldıkları bildiriliyor. Stonex’in araştırmasına göre Nasdaq’da listelenen firmalarda içeriden bilgisi olan yatırımcılar geçtiğimiz üç çeyrek boyunca 41 milyar dolarlık hisse satarken sadece 1,2 milyar dolarlık hisse aldı. Borsanın tamamı düşünüldüğünde içeriden bilgisi olan yatırımcıların hisse alımlarına karşı satış oranları 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu süreçte şirketler de agresif bir şekilde hisse geri alımları gerçekleştirmiyorlar. Bu aynı zamanda şirket yöneticilerinin hisse senetlerinin ucuz olmadığına ikna olduğunu gösteriyor. S&P 500’ün Hisse alım getirileri Mart 2020’deki %3 seviyelerinden %2’nin altına kadar geriledi. Borsalarda resesyon sonrası ekonomik toparlanmalarda hisse fiyatı oranlarının yükselmesiyle birlikte hisse geri alımlarında da artışlar görülür. Küresel borsaların ne zaman düşüş göstereceği ise tüm yatırımcılar için merak konusu olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Alternatif yatırımlar zirveye hazırlanıyor
Uzun vadeli yatırımcılar için 3 strateji
SEC’i karıştıran istifa mesajı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gerçekten mi bankalar 10 yıldır yerinde sayıyor bide ayı girerse ne olur acaba
Tabi tabi garanti bankası 1 TL gelir ayı piyasasında güldürmeyin adamı nasıl başlık bu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:26)