E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının ilerleyişini ne durdurabilir?---

Boğa piyasasının ilerleyişini ne durdurabilir?

Boğa piyasasının ilerleyişini ne durdurabilir?
07 Aralık 2020 - 10:34 borsaningundemi.com

Gelecekteki kazanç beklentileri şimdi olduğu kadar güçlü olursa, yatırımcıların kibri sarsılabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların algısı şimdi olduğu kadar boğa piyasası taraftarı olduğunda, bazı uzun vadeli yatırımcılar kendilerini huzursuz hissediyor. Kasım ayında küresel hisselerin yükselişinin ardından, MSCI All World gelişmiş ve gelişen ülke borsası endeksleri, geçtiğimiz hafta rekor bir seviyeye yükseldi. Bunun nedenlerinden biri korona virüs pandemisinden en ağır hasarı alan ekonomilerin, aşıların gelişiyle açılacağı ve dolayısıyla hisselerin yükseleceği konusundaki ortak görüştü. Böylelikle baskılanmış talep ortaya çıkacak ve hane halkı harcamaları artacaktı. Bu denkleme merkez bankaları ve önümüzdeki yılın ilk dönemlerinde yeni bir ekonomik teşvik paketi de eklendiğinde, birçok yatırımcı güçlü bir piyasa toparlanmasının temellerinin atıldığını gördü.

Boğa piyasası yanlısı, stratejist Ed Yardeni, mevcut rallinin bir “kükreyen yirmiler” benzeri on yılın başlangıcı olabilecek kapasitesi olduğunu bile söyledi. Şimdi gelişen ülkelerde ve bazı emtiaların fiyatlarında, küresel reflasyon ticaretinin hızlandığına yönelik kanıtlar var. Bu iki güven ölçütü, ekonomik görünümdeki gelişmeye işaret ediyor. 

Uluslararası Finans Enstitüsü bu hafta yaptığı açıklamada, Kasım ayında, gelişen ülkelerin hisselerine ve borçlarına sırasıyla 39,8 milyar dolar ve 36,7 milyar dolarlık akış gerçekleştiğini söyledi. Bu rakam tarihin en yüksek bir aylık para akışı oldu.

Bakır ve demirin önde götürdüğü emtia fiyatları geçtiğimiz hafta son yedi yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Aynı zamanda, yakın zamanda dolarda geniş bir zayıflık ortaya çıktı. 10 yıllık tahvillerde sınırlı bir yükseliş beklentisi gerçekleşirken, gelecek 12 ayda faiz oranlarının yükselmesinin beklenmemesi de etkili oldu. 

Rezerv para biriminin zayıflaması, dolar türünden büyük borçları olan küresel ekonomi için oldukça önemli. Bu aynı zamanda, ABD merkezli çok uluslu şirketlerin yurtdışı gelirlerini yükseltiyor ve enflasyon beklentilerini arttırıyor.

Ancak sağlam hafızası olan yatırımcılar piyasaların sık sık yatırımcıların kibrini sarstığını bilir. BlueBay Asset Management’ın Baş Yatırım Stratejisti David Riley, “hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Reflasyon ticareti senaryonu güçlü bir ortak kanı” dedi. Riley, bunun bir “telafi ticaretinden” fazlası olmayabileceğine dair uyarıda bulundu. Peki 2021 için boğa piyasası beklentilerini ne bozabilir?

En açık başlangıç noktalarından biri çeşitli aşıların piyasaya sürülmesi.

Gelecek yıl aşı uygulamalarındaki herhangi bir gecikme ya da aşılara karşı kitlesel bir direnç, ekonomilerin sorunsuz bir şekilde yeniden açılmasına darbe vurabilir. Aynı zamdanda büyümeyi önleyebilir ve kurumsal kar tahminlerini düşürebilir.

Şimdilerde yatırımcılar, analistlerin gelecek yıl küresel kurumsal getirilerde büyük bir %20’lik toparlanma beklentisine yatırım yapıyor. Yatırımcılar, resesyondan çıkan ve en ağır darbeleri alan bu ülkelerin, en büyük faydayı göreceğine inanıyor. MSCI All World endeksinde, hisse başı getiriler, 10 yıllık reel trendin %15 altında seyrediyor. Ancak bu Avrupa ve Asya dışı gelişen ülkeler geride kalırken, “bireysel piyasa seviyesinde kapsamlı varyasyonu” maskeliyor.

Financial Times’ın haberine göre, gelecek aylarda görülebilecek inişli çıkışlı bir toparlanma hızı, bu yıl şirketlerin ve hükümetlerin yüklendiği büyük borçlara dikkatleri çekebilir. Bazı yatırımcılar 2008 finansal krizinin, Euro Bölgesi’nde 2010 ve 2012 yılları arasında borç artçı sarsıntıları yaratmış olduğunu akıllarında tutuyor. Aynı zamanda 2013 ve 2014 yıllarında, gelişen ülke piyasalarındaki kredi çöküşü de hafızalarda yerini koruyor.

Şimdilik, hisse piyasası rallisi mevcuttaki yüksek seviye borçlar konusunda belirli bir seviyede rahatlık hissedildiğini gösteriyor. Bu tutum merkez bankalarının faiz oranlarını oldukça düşük seviyelerde tutmaya devam edeceği konusundaki beklentilerle destekleniyor.

Ancak küresel reflasyon ticaretinin alıcıları, bir noktada rahatsızlık verici bir gerçekle karşılaşabilir. 

Sürdürülebilir güçlü büyüme, yüksek faiz oranları ve potansiyel olarak daha dirençli bir dolar anlamına gelir. Bu merkez bankalarının ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal politikalara olan uzlaşmacı yaklaşımını bırakıp bırakmayacağının önemini gösteriyor. Birçok ekonomideki büyük çıktı açığı nedeniyle ihtimalinin yüksek olmadığı düşünülen enflasyon yükselişi de daha yüksek faiz oranlarının yolunu açabilir. Bu durum, önde gelen büyüme hisselerinin değerlemelerini düşürebilir.

Absolute Research Strategy, “hisse yatırımcıları, kolay para politikaları ve aşının ekonomik büyümeyi ve kazancı arttırırken, faiz oranlarının değişmeyeceğini düşünüyor olabilir” dedi.  Bunun tersine, mütevazı büyüme ve düşük tüketici seviyesi enflasyon, büyük borç yükü olan ekonomilerin karşılaştığı olağan sonuçlardır. Uzun süreli iktisadi durgunluk ve düşük tahvil getirileri, mevcut reflasyon rüzgarı ortadan kalkarken üstün gelebilir. Bu piyasalar ve küresel ekonomi için oldukça sıradışı bir yılın önemli bir yönünü ortaya çıkarıyor. Absolute Research Strategy’nin kurucu ortağı David Bowers’a göre, teşviklerin ve pandemi hasarının boyutu, “hisse yatırımcıları için belki de birçok kişinin fark ettiğinden daha farklı sonuçlar” doğurabilir.

Bakır fiyatları zirveden döndü

 

Küresel piyasalarda vadeliler düşüşte

 

Yeni haftada neleri takip edeceğiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sedat ak07 Aralık 2020 11:00

    Halkbankası 11 usd den 60 cente düstü. 7 yıldır düşüş devam ediyor. Usd 1,87 tl idi şuan 7.80 zarar usd bazında devasa boyutta tl cinsinden ise %95 kayıp var. Hesaplamaya göre halkın şu an en az 75 tl olması gerekiyordu. Bu nasıl hesap, uzun vade milleti batırdı. Dava olayını kullanarak hissenin bizzat varlık fonu ve bankanın yönetim kurulu tarafından baskılandığını düşünüyorum. Yatırımcıyı korumak için hiçbir tedbir alınmadı. Eğer sıkıntı olsaydı iştirakler ve diğer bankalarda değer kaybederdi. Tek sıkıntı halkbank yatırımcısı olarak paramız pul oldu sayelerinde. Yapılan her ne ise kendi milletine zarar veren tek banka olarak tarihe gecti