E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalardaki boğa piyasası tüm hızıyla devam ediyor. Endeksler rekor bölgelerinde dolaşmayı sürdürürken göstergelerin büyük bir kısmı satın almaların aşırı seviyelere ulaştığını gösteriyor. Ancak bu genel olarak bir satış sinyali anlamına gelmiyor. Markewatch yazarı Lawrence G. McMillan bu noktada en iyi bakış açısının yükselişi takip etmek ancak ilerde görülmesi mümkün tehlikelere karşı dikkatli davranmak olduğunu belirtiyor.
ABD borsalarında S&P 500, Dow Jones, Nasdaq ve Russell 2000 endekslerinin tamamı rekor bölgelerde dolaşıyor ve yeni rekorlar gerçekleştiriyor. Ancak McMillan yazısında S&P 500 Endeksi’nin analizine odaklanıyor.
Borsa yazarına göre S&P 500 için ilk destek seviyesi Aralık ayındaki rekoru olan 3870 puanda ancak bu seviye henüz test edilmiş değil. Endeksin son destek seviyesi ise Aralık ayındaki dip seviyesi olan 3630 puanda. McMillan’ın bu destek seviyesini ‘son’ olarak göstermesindeki en önemli sebepse bu noktadan sonra tüm S&P 500 göstergelerinin ayı piyasası eğilimi alması.
20 günlük volatiliteyle ilişkili göstergelerinin yükseldiğine dikkat çeken McMillan hisse senetlerindeki satım alım oranlarının (PCR) da olağanüstü derecelerde düşük olduğunu belirtiyor. Borsa yazarı PCR göstergelerinin 1999 Mayıs seviyesinde olduğunu belirtirken bu oranların ardından borsalarda teknoloji balonunun patladığını hatırlatıyor.
Tüm göstergeler olumsuz değil
Bununla birlikte S&P 500’deki tüm göstergeler de olumsuzluk belirtmiyor. Ağırlıklı oran göstergeleri alım satım opsiyonlarında sadece hacmi değil dolar harcanan dolar miktarını da ölçtüğünden çok düşük seviyeleri görülmüyor. Piyasalardaki genişlik endeksleri de iyimser görünümünü koruyor. McMillan’ın ifadelerine göre genişlik endeksi aşırı alım görülmesine karşın alım sinyalleri vermeye devam ediyor.
S&P 500 Endeksi’nde endişe oluşturacak en önemli faktör McMillan’a göre volatiliteyi gösteren VIX Endeksi. S&P 500’ün yeni rekorlara ulaşmasına karşın korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi (VIX) 22’ye yakın yüksek seviyelerde dolaşıyor. Bu aynı zamanda büyük para yöneticilerinin yakın vadeli gelecek için endişe duyduğunu gösteriyor. Bununla birlikte VIX’teki yüksekliğe rağmen alım sinyalleri etkilenmiyor. 20 günlük ve 200 günlük ortalamalarda aşağı yönü gösteren VIX boğa piyasasını işaret ediyor.
Satış sinyallerine dikkat
McMillan genel olarak bakıldığında borsanın boğa piyasası eğilimini devam ettirdiğinin altını çizerek uzun vadeli yatırımlarda kalınmasını tavsiye ediyor. Ancak uzun vadeli pozisyonları tutarken piyasalardaki göstergelere de dikkat etmek gerekiyor. McMillan’a göre şu anda yatırımcılar için en büyük tehdit kayıtsızlık. Zira şimdiye kadar satış sinyalleri etkili olmadığı düşünerek bu verilerin göz ardı edilmesi yatırımcılar için büyük sorunlar oluşturabilir.
Borsa yazarı borsalardaki gidişatın 2020’nin Ocak ve Şubat aylarındakine çok benzediğine dikkat çekti. Ancak söz konusu ticaretin Şubat ayının son haftasında güçlü bir ayı piyasasıyla sarsıldığını hatırlattı. McMillan bu nedenle teyit edilmiş satış sinyallerinin göz ardı edilmemesini ancak 3630 destek seviyesi kırılmadığı sürece borsada ortalama büyüklükte kalınması tavsiyesinde bulundu.
Dolar kritik seviyeye çok yakın
Halka arzlar Avrupa’da yıla rekor başlangıç yaptı
2.2 milyar dolarlık 'halka arz flörtü'
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:18)