E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının devam edeceğinin 3 işareti---

Boğa piyasasının devam edeceğinin 3 işareti

Boğa piyasasının devam edeceğinin 3 işareti
21 Ekim 2024 - 11:00 borsagundem.com

ABD’de hisse senedi yatırımcıları, boğa piyasasının devam edeceğine dair izlere odaklanılıyor.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında boğa piyasasının üçüncü yılına girildi ancak yükselişin devam edip etmeyeceği hala birçok değişkene bağlı.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların boğa piyasasının 2025 yılında, yani üçüncü yılda da devam etmesini beklemesi gerektiğine dair 3 işaret bulunuyor.

Ayı piyasası pusuda bekliyor

Insider’dan Christine Ji’nin haberine göre, ABD borsaları son iki yıldır boğa piyasası yaşıyor. S&P 500 Endeksi Ekim 2022'de dip yaptı ve o zamandan beri yaklaşık yüzde 70 oranında değer kazandı.

Ekonominin iki yıl öncesine göre çok daha iyi bir durumda olduğunu söylemek mümkün. Yükselen fiyatlar konusunda hala endişeler olsa da, manşet enflasyon, tüketicilerin o zamanlar deneyimlediği yüzde 8,2 seviyesinden belirgin şekilde iyileşti. Şimdi, seçim ve jeopolitik gerginlikler oynaklığa neden olurken soru şu: “Kazanma serisi üçüncü yıl ve 2025'te de devam edecek mi?”

LPL Financial'ın baş küresel stratejisti Quincy Crosby, devam edeceğine inanıyor. Crosby paylaştığı notta, “Bu boğa piyasasının her zaman pusuda bekleyen ayıya teslim olması için zorlayıcı bir neden yok; özellikle de uyumlu bir Fed, sağlam ekonomik destek ve istikrarlı büyümeye hazır bir kazanç görünümü varken” diye yazıyor.

Üçüncü yıl için 3 neden

Crosby'ye göre boğa piyasaları yaşlılıktan ölmüyor. Durgunluk, artan faiz oranları, kurumsal Amerika'nın zayıf performansı ve jeopolitik şoklar gibi dış faktörler genellikle borsa yükselişini durduruyor. Neyse ki Crosby bu endişelere yer olmadığını düşünüyor.

Şirketler üçüncü çeyrek sonuçlarını bildirmeye başladıkça, piyasanın en büyük şirketlerinin kazançlarının güçlü olduğu açık. Ve kazanç sezonunun iyi bir başlangıç ​​yaptığı anlaşılıyor: JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Wells Fargo gibi büyük bankaların hepsinin konsensüs tahminlerini aştığı görülüyor.

Piyasa genişliyor

Muhteşem Yedili, bu yıl S&P 500'ün getirilerinin çoğunu sağlamış ve endeksin toplam getirisinin yüzde 34'üne katkıda bulundu. Şimdi ise piyasa yavaş yavaş genişliyor ve daha fazla şirketin yükselişe katıldığı görülüyor.

Morningstar kategori verilerine göre, yatırımcılar giderek daha fazla parayı teknoloji sektöründen çekiyor ve gayrimenkul, tüketim ve kamu hizmetleri gibi alanlara yatırıyor.

Analistler, S&P 500 şirketlerinin 3. çeyrekte yüzde 4,2 oranında kar büyümesi bildirmesini bekliyor. Crosby, kurumsal kazançların 2025 boyunca güçlü işletme marjları ve artan tüketici harcamalarıyla artmasını bekliyor.

Fed ve tüketici güveni

Teknoloji dışı şirketlerin kazançları da tahminleri tutturuyor. Cresset Capital Management'ın baş yatırım görevlisi Jack Ablin'e göre, diğer 493 şirketin 2025'in ilk çeyreğinde karlarını çift haneli rakamlara çıkarması bekleniyor.

Crosby ayrıca Fed'in yumuşak bir iniş gerçekleştirerek ekonomiyi güçlendireceği ve tüketici güvenini teşvik edeceği konusunda iyimser. Goldman Sachs ve önde gelen ekonomistler, gelecek yıl içinde bir durgunluk olasılığını, herhangi bir yıldaki ortalama düşüş olasılığı olan yüzde 15'e düşürmüş durumda. Ve eğer iş gücü piyasası gelecek aylarda zayıflık belirtileri gösterirse Crosby, Fed'in ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını daha agresif bir şekilde düşüreceğine inanıyor.

Eylül ayı perakende satış raporu geçen ay yüzde 0,4'lük bir artış olduğunu ortaya koydu; bu yüzde 0,3'lük konsensüs tahmininin üzerindeydi ve sağlam bir ekonominin bir başka göstergesi anlamına geldi. Fed Başkanı Jerome Powell, düşük enflasyona giden yolun ‘engebeli’ olabileceği konusunda uyarıda bulundu ancak Crosby ekonominin doğru yönde ilerlediğine inanıyor.

Tarihsel veriler ve seçim

Son olarak, tarihsel veriler, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan ve iki yıl süren boğa piyasalarının üçüncü yıl boyunca da devam ettiğini gösteriyor.

Crosby'ye göre, seçimin piyasayı etkilemesiyle ilgili endişeler de abartılı. Crosby, “Seçim bittikten sonra piyasanın tarihsel olarak sahip olduğu 'kesinlikten' ziyade 'seçim yılı belirsizliği’ne odaklanılıyor ve piyasa, mevsimsellik açısından en misafirperver dönemde yılı tamamlıyor” diye yazıyor.

Hisse senetleri Seçim Günü'ne kadar geçen üç ayda daha oynak olma eğiliminde olsa da Crosby, S&P 500 Endeksi'nin yıl sonunda yüzde 83 olasılıkla daha yüksek bir seviyede olduğunu belirtiyor. Piyasalar ayrıca seçim sonuçlarının istikrarı artırmasının ardından genellikle dördüncü çeyrekte bir ralli sergiliyor ve bu da bu mevsimsel eğilimlerin boğa piyasasının devamını desteklediği anlamına geliyor.

İki yıldır devam eden boğa piyasasını bundan sonra ne bekliyor?İki yıldır devam eden boğa piyasasını bundan sonra ne bekliyor?

 

Wall Street’te boğa piyasası ikinci yılındaWall Street’te boğa piyasası ikinci yılında

 

Boğa piyasaları yaşlılıktan ölmezBoğa piyasaları yaşlılıktan ölmez

 

Borsalar hangi adayın kazanacağını söylüyor?Borsalar hangi adayın kazanacağını söylüyor?

 

Borsa yatırımcıları ‘çılgınlık' derecesinde iyimserBorsa yatırımcıları ‘çılgınlık' derecesinde iyimser

 

ABD başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın borsalar yükselecekABD başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın borsalar yükselecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)