E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Acımasız derecede sert geçen bir yılın ardından yatırımcılar bu yıl borsalarda yükseliş bekliyor. Kayıpların büyüklüğü düşünüldüğünde ise bu yükselişin ortalamanın üzerinde olması gerekiyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsaların 2022 yılındaki kasvetli performansının ardından yatırımcılar piyasalarda önce sükûnet arıyor. Yeni yıla yükselişle başlayan piyasalarda ise gelişmeler boğa piyasasının başlangıcına dair işaretler veriyor olabilir.
3 kritik alan
The Motley Fool’dan Jeremy Bowman’ın haberine göre, borsaların dönmesi üç gelişmeye bağlı olarak şekillenecek.
Borsaların kasvetli performansının ardından yatırımcılar bir yükseliş arıyor. S&P 500 Endeksi yılı yüzde 19 düşüşle tamamlarken, Nasdaq ise yılı yüzde 33 kayıpla tamamladı. Düşüşte teknoloji hisselerinin olumsuz anlamda büyük katkısı olduğu görüldü.
Çoğu ekonomist bu yıl bir resesyon öngörüyor olsa da, hisse senetleri 2023 yılına yükselişle başladı. Aralık ayı istihdam raporunda işsizlik düşük kalsa da ücret artışının yavaşlaması, Fed’in beklentilerine biraz olsun uyumlu bir sonuç anlamına geldi. Enflasyonda ise devam eden düşüş, borsaların yükselmesinde belirleyici oldu. Peki 2023'te yeni bir boğa piyasası başlayacak mı? Bunu kesin olarak bilmek elbette imkansız ancak yatırımcıların bu yıl üç önemli noktaya odaklanması, bu sorunun cevabına dair ipuçları barındırabilir.
Enflasyon oranı
Fed’in agresif faiz artışları hisse senetlerinin, özellikle de düşük değerlemelere sahip kârsız büyüme stoklarının düşmesine neden olduğundan, geçen yılki anlatı ‘düşüş’ kelimesi üzerinde şekillendi. Faiz artışlarının nedeni ise Haziran ayında yıllık bazda yüzde 9,1 ile zirve yapan alışılmadık derecede yüksek enflasyon oldu.
Enflasyon ne kadar hızlı düşerse, Fed'in faiz artırımlarını azaltması da o kadar olası gözüküyor çünkü Fed’in enflasyonu tekrar yüzde 2'ye indirme hedefi bulunuyor. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon bu hedefe ulaşana kadar faiz oranlarının yüksek kalacağını söylüyor.
TÜFE, çoğu yatırımcının takip etme eğiliminde olduğu enflasyon ölçümü olsa da, Fed farklı bir göstergeyi tercih ediyor: TÜFE'den daha kapsamlı olduğunu düşündüğü 'kişisel tüketim harcamaları' (Personal Consumption Expenditure - PCE). Kasım ayındaki en son PCE raporu ise endeksin yıllık bazda yüzde 5,5 oranında arttığını gösterdi.
Fed, Aralık tahminlerinde, PCE enflasyonunun 2023'ün sonuna kadar yüzde 3,1'e düşmesi ve yüzde 2'lik uzun vadeli enflasyon hedefine yaklaşması çağrısında bulundu. Yatırımcıların ise boğa piyasası ihtimalini ölçmek için PCE’yi yakından takip etmesi gerekiyor. PCE’nin yıl sonuna kadar Fed'in belirlediği yüzde 3,1'lik tahminin altında seyretmesi, hisse senetleri için yükseliş anlamına gelecektir.
Faiz oranları
Geçen yıl tüm gözler şu an yüzde 4,25-4,5 arasında olan faiz oranlarındaydı. Ancak önemli olan tek faiz oranı bu değil. Hazine getirilerinin de hisse senetleri üzerinde etkisi bulunuyor ve bu ilişki genellikle ters yönlü seyrediyor. Tahvil getirileri yükseldiğinde, hisse senetleri düşme eğilimindeyken tahvil getirileri düştüğünde Hisse senetleri yükselme eğilimine geçiyor.
Fed bu yıl faiz artırımlarında 75 baz puan daha öngörmesine rağmen, 10 yıllık Hazine tahvillerinin faiz oranı Ekim'deki zirve seviyesi olan yüzde 4,33'ten yüzde 3,45'e düşmüş durumda. Bu, yatırımcıların faiz oranlarının uzun süre yüksek kalma riskini düşük gördüğünü gösteriyor. Bu aynı zamanda yatırımcıların gözünde hisse senetlerinin daha cazip hale geldiğine de işaret ediyor. Faiz oranlarındaki düşüş ise enflasyonun soğumasıyla paralel seyrediyor.
Getiri eğrisini, özellikle 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki farkı da izlemekte fayda bulunuyor. Normalde, 10 yıllık daha uzun vadeli tahviller için tipik durum 2 yıllık Hazine getirilerinden daha yüksek olduğu yönündedir. Ancak getiri eğrisinin tersine döndüğü gözleniyor. Yani 2 yıllık Hazine getirileri 10 yıllık Hazine getirilerinden daha fazla kazanç bırakıyor.
Getiri eğrisi, yatırımcılar Fed’in belirlediği faiz oranının zaman içinde düşmesini beklediklerinde ve kısa vadede uzun vadeden daha fazla risk gördüklerinde tersine dönme eğiliminde oluyor. Tarihsel olarak, tersine çevrilmiş bir getiri eğrisi, bir durgunluğun önde gelen göstergesi kabul ediliyor ancak bunun bu sefer geçerli olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.
Yine de getiri eğrisinin normalleşmesinin yatırımcılar tarafından olumlu karşılanacağı kabul ediliyor. Fed’in federal fon oranlarını artırmayı bırakmasının faiz oranlarını daha da aşağı çekmesi ve bunun da hisse senetleri için yükseliş anlamına gelmesi bekleniyor.
Şirket karları
Bu yıl yeni bir boğa piyasasının başlayıp başlamayacağını belirleyecek olan üçüncü bileşen olarak ise şirket kârları öne çıkıyor. Aslında borsa, nihai olarak yatırımcıların gelecekteki şirket kârlarını nasıl değerlendirdiğinin bir ölçüsü olduğundan, bir sonraki boğa piyasasının ne zaman başlayacağına ilişkin en önemli faktörün bu olduğu söylenebilir.
S&P 500 şirketlerinin kazançları geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 3 oranında düşerek geriledi. Analistler, hisse başına kazancın yıllık bazda yüzde 6 daha düşeceğini öngörüyor ve düşüşün dördüncü çeyrekte de süreceğini tahmin ediyor.
Bununla birlikte, analistler, şu anda hisse başına kazanç büyümesinin 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 8'lik bir artışla devam etmesini ve daha da yükselmesi konusunda hemfikir. Bu tahmin, muhtemelen borsaları olumsuz revizyon riski almaya itiyor ancak analistlerin geçen yılki kötü performansın ardından şirket kazançlarında bir toparlanma beklediğini de gösteriyor.
2023'te başka bir boğa piyasasının başlayıp başlamayacağını veya ne zaman başlayacağını kimse kesin olarak bilmiyor ancak enflasyon yüzde 2'ye düşmeye devam ederse, Fed faiz artırımlarını durdurur ve şirket kârları artmaya devam ederse, yeni bir boğa piyasasının başlayacağına dair hissiyatın bir gerçekliğe dönüşme ihtimali çok yüksek gözüküyor.
Yardeni: Boğa piyasası başladı
Bir sonraki boğa piyasasını hangi sektörler besleyecek?
2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları
Boğa piyasası ne zaman geri gelecek?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:18)