E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 1971’den bu yana ilk kez 18 haftanın 16’sında haftalık bazda yükseldi. Tarihi borsa rallisi ekim ayından bu yana çok az durma belirtisi gösteriyor.
MarketWatch’un haberine göre Deutsche Bank Makro Stratejisti Hendy Allen söz konusu tablonun II. Dünya Savaşı’ndan bu yana iki diğer senaryoyla paralellik gösteren bir seyir izlediğini belirtiyor.
Bu senaryolardan ilki Kovid-19 pandemisi veya 2007-2008 Küresel Finans Krizi gibi önemli ekonomik resesyonlardan çıkılmasını işaret ediyor. İkinci senaryo ise 1990’ların sonundaki dot-com balonu sırasında olduğu gibi hisse senetlerinin sürdürülemez ani yükselişler kaydetmesi şeklinde ilerliyor.
Resesyon sonrası dönemler
Allen pazartesi günü müşterileriyle paylaştığı notta, “S&P 500’ün dört ay boyunca bu kadar hızlı ilerlediğini en son Temmuz 2020’ye kadar olan süreçte görmüştük” dedi. Stratejist Kovid pandemisi sonrası istikrarsızlık dönemini takip eden ‘ani toparlanma’ dönemini işaret ediyor.
FactSet verilerine göre, 2020 ortasındaki ralli, S&P 500’ün nisan ve temmuz ayları arasında %26,6 yükselmesini sağlamıştı endeksi neredeyse Kovid öncesi zirvesine geri götürmüştü. Borsa rallisi büyük miktarda parasal ve mali teşvikle desteklenmişti.
Deutsche Bank tarafından derlenen verilere göre, S&P 500'ün 2008’de Küresel Finans Krizi nedeniyle yeni dip seviyelere düşmesinin ardından Amerikan borsaları yeniden yükselişe geçmişti. Krizin en zorlu sürecinin atlatılmasının sonrasında borsalar Haziran 2009'da sona eren dört ay boyunca %25'ten fazla yükselmişti.
Allen, "Resesyonlar normalde önemli hisse senedi satışlarına yol açar, ardından ekonomi yeniden iyileşmeye başladığında, genellikle borsa için hızlı bir toparlanma olur" dedi.
Dot-com balonu dönemi
Allen mevcut rallinin akıllara getirdiği ikinci senaryonun S&P 500’ün Temmuz 1997’den sonraki dört ay boyunca %26 yükseldiği dot-com balonu olduğunu söyledi.
Ralliyi daha sonra balonun patlaması izlemişti ve hisse senetleri 2000’den 2002’ye kadar üç yıl üst üste düşmüştü.
Wall Street’in bugünkü konumunda Amerikan ekonomisinin yumuşak iniş hedeflerine ulaşacağına dair umutlar canlılığını koruyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indireceğine dair beklentiler ve yatırımcıların yapay zeka teknolojilerine olan inancı S&P 500’ün Ekim 2023’deki dip noktasından bu yana %21,5 yükselmesini sağladı.
Allen konuyla ilgili açıklamasında, "Bu kadar hızlı bir ralli görmek nadirdir ve bunlar gerçekleştiğinde bunun nedeni genellikle ekonominin resesyonlardan çıkması ve borsanın bir çöküş yaşamış olmasıdır" dedi. Borsa uzmanı İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde durumun böyle olmadığı tek örneğin dot-com balonu döneminde olduğunu da sözlerine ekledi.
Deutsche Bank makro stratejisti az sayıdaki hisse senedinin ralliye katıldığına dikkat çekerek borsa balonuna dair korkuların artabileceğini de belirtti.
Gerçekten de piyasa katılımcıları, geçen yıl çip üreticisi Nvidia ve diğer büyük sermayeli teknoloji şirketlerini içeren bir grup olan Muhteşem Yedili hisselerine hücum etti. Piyasa çevreleri ise hisse senetlerinin bir teknoloji heyecanına kapıldığını ve bu dönemin dot-com balonuna benzeyip benzemediğini tartışıyorlar.
Deutsche Bank analisti, son hisse senedi rallisi ile önceki iki boğa piyasası senaryosundan herhangi biri arasında doğrudan bir paralellik kurmuyor ancak benzerliklerini de kabul ediyor. FED’in politika faizinin temmuz ayından bu yana 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutmasına rağmen, ABD ekonomisi bu süre boyunca şaşırtıcı derecede dirençli kalmayı sürdürdü.
JPMorgan ve Goldman'dan ABD hisse senetleri analizi
Goldilocks senaryosunu güçlendiren 3 neden
Ünlü milyarder açıkladı: Balon piyasasının 6 kriteri
Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:51)