E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoA'dan ayı piyasası iddialarına 5 cevap---

BoA'dan ayı piyasası iddialarına 5 cevap

BoA'dan ayı piyasası iddialarına 5 cevap
11 Eylül 2023 - 15:01 borsaningundemi.com

Wall Street’teki yükseliş son dönemde oldukça tartışmalı hale geldi. BoA’dan Savita Subramanian ise ayı piyasası yatırımcılarının argümanlarına tek tek boğa piyasası görüşleriyle cevap verdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının bu yılki %16’lık yükselişine dair özellikle ağustos ayının ortalarından itibaren çok fazla şüpheci yorum yapıldı. Ancak Insider’ın haberine göre, Bank of America Hisse Senetleri Stratejisti Savita Subramanian borsa rallisine dönük iyimser olabilmek için çok fazla sebep var olduğunu belirtiyor. Subramanian Wall Street’in aşması gereken bazı korku duvarları olduğunu da açıklamasına ekledi.

BoA baş stratejisti borsalara ilişkin yorumlarında, “Borsaların ayıları bizi çeşitli riskleri çürütmekle meşgul ediyor: finansal krizin yeniden dirileceği, teknoloji hisseleri çöküşünün yeniden dirileceği; aşırı birikimlerin harcanması, öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden alınması, petrol, doğalgaz, kira fiyatlarının yükselmesi, negatif servet etkisi, refinansman riski, iş kaybı ve aşırı derecede kayıtsız kalan volatilite endeksi gibi sebeplerden biri nedeniyle tüketicilerin serbest düşüşe geçeceği… Biz bu riskleri çürüyoruz ve hisse senetlerinde tahvillerden daha cazip fırsatlar bulmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Subramanian tüm bu risklerin yanı sıra yatırımcıları endişelendirin yeni sorunlara da cevap verdi. Borsa uzmanı korku duvarını tırmanmak isteyen yatırımcılara borsaların bol miktarda fırsat vadettiğini öngörüyor:

Subramanian’ın cevap verdiği boğa piyasası argümanları ise şöyle:

1. Konut faizleri 20 yılın zirvesine tırmandı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri yükseltmesiyle birlikte konut faizleri de çok yıllı zirvelere tırmandı ve hisse senetleri daha az cazip hale geldi. Faizler daha uzun bir süre yüksek kalırsa veya bu seviyede daha uzun süre kalmaya devam ederse, enflasyon da yeniden yükselişe geçerse hisse senetleri üzerinde yeni bir baskı oluşabilir.

Ancak Subramanian bu senaryoya yeni bir bakış açısı getiriyor:

“Bu güncellik önyargısı (en son olaylardan geleceğe dönük tahminde bulunmak), 20 yıllık sürtünmesiz küreselleşme ve benzeri görülmemiş bir teşvikten sonra, her ikisi de bugün duraklamada olan bugün sorunludur. Sermaye maliyetlerinin 20 yıllık ortalamalara döneceğine dair bahse girmeyin. Reel getiriler bugün hâlâ ortalamanın altında ve hisse başı kazançlar 90'lı ve 2000'li yılların çoğundan daha yüksek."

2. Çin ekonomisi yavaşlıyor

Çin ekonomisi pandeminin ardından yeniden açılmasından bu yana bir türlü iyileşemedi ve küresel ticaret üzerindeki etkisi çok büyük. Ancak bir zamanlar olduğu kadar büyük değil.

Subramanian’ın bu argümana cevabı ise şöyle:

“ABD şirketleri Çin’den ayrılmaya başladıktan teknolojiyi ve sanayi kurumlarını başka yerlere kaydırması halinde bu çok da büyük bir gelişme olmayacaktır. ABD ekonomisinin diğer ekonomilere göre ayrıcalıkları var. Daha az kaldıraçlı bir özel sektörü ve çoğu rakibine göre daha ileri bir FED’i ve teknolojiye verdiği önceliği bulunuyor. S&P 500’ün doğrudan Çin satış maruziyeti, toplam satışların %5’inden azdır.”

3. Yakın coğrafyalara satış çok abartıldı ve CAPEX balonu sürdürülebilir değil

Son dönemde büyük şirketlerin gerçekleştirdiği CAPEX harcamaları bir şirketin uzun vadeli varlık alımlarını veya büyüme projeleri için yaptıkları yatırım harcamalarını ifade ediyor. BoA stratejisti bu harcamaların ve merkeze yakın ticaretlerin artırılmasına yönelik heyecanın abartıldığı fikrine ise katılmıyor:

“Ticeret ve jeopolitik gerilimler artması, tedarik zincirinin bozulması, mali teşvikler ve karbon sınıf hedefleri yeniden yapılanma argümanlarını destekliyor. Şirketler yeniden yapılanma planları hakkında konuşuyor ve somut verilerle destekleniyor. ABD Enflasyonu Azaltma Yasası sonrası temiz ekonomi projeleri için 130 milyar dolar ayrıldı ve 1,6 milyonluk imalat işi istihdamı bekleniyor. Çin’in ABD ithalatındaki payı 2014’ten bu yana yarı yarıya azaldı; Meksika ve Kanada önemli bir pay kazandı.”


4. Güçlü kâr marjları sonsuza dek süremez

“2. çeyrekte birim hacim talebi düştüğü ve şirketlerin fiyatlandırma gücü yavaşladığı için reel satışlardaki büyüme zayıftı. Ancak girdi maliyetlerindeki ılımlılık kâr marjlarının korunmasına yardımcı oldu. Bu noktadan sonra yeni araçlarla (yapay zeka, otomasyon gibi) elde edilecek verimlilik artışı daha az işgücü yoğun bir ölçüt oluşturabilir. Bu da S&P 500 kâr marjları için önemli bir pozitiftir. Uzun süreli ücret enflasyonu dönemleri tipik olarak verimliliği artırıcı önlemlere yapılan harcamaları teşvik eder ve bu verimlilik birkaç yıl sonra gerçekleşir.”

5. Büyüme odaklı hisse senetleri bocalarsa piyasa dibi boylar

“Eşit ağırlıklı S&P 500 endeksi sermaye ağırlıklı muadillerinden daha iyi performans gösterecekti ve bu beklentide finans ve enerji sektörü gibi diğer sektörlerin önemli bir payı var. Neden mi? Birincisi 2. çeyrekte kâr artışı yaşandı ve yatırımcılar büyüme hızlandıkça fiyatlara karşı duyarlı olma eğilimindeler. İkincisi değerinin altındaki hisseler tarihsel olarak daha ucuzdur ve üçüncüsü piyasa rejimi modelimiz derinlemesine değer hisse senetlerini tercih eden Recovery (iyileşme) modeline geçti.”

Apple en değerli şirket ünvanını kaybedebilir

 

FED için en kötü senaryo gerçek oluyor

 

Fed beklentileri emtia piyasasının iştahını kaçırdı

 

Tüketiciler satın almayı ne zaman bırakacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)