E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Ukrayna'daki savaş ve gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının uyguladığı parasal sıkılaşmalar nedeniyle 2022 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,6'dan 2,6'ya indirdi.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Ukrayna'daki savaş ve gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının uyguladığı parasal sıkılaşmalar nedeniyle 2022 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,6'dan 2,6'ya indirdi.
UNCTAD, Ticaret ve Kalkınma Raporu'nun mart sayısını yayımladı.
Ukrayna'daki savaş ve parasal sıkılaşmalar nedeniyle küresel büyüme beklentilerinde düşüşe gidildiği aktarılan raporda, bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 3,6'dan yüzde 2,6'ya indirildiği bildirildi.
Rusya'da bu yıl derin resesyon beklentisi
Raporda, Rusya'nın bu yıl derin bir resesyon yaşamasının, Batı Avrupa ile Orta, Güney ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde de büyümede önemli yavaşlamalar olmasının beklendiği kaydedildi.
Ukrayna'da devam eden savaşın, enflasyonist baskılar nedeniyle bazı gelişmekte olan ülkelerde 2021 sonlarında başlayan benzer adımların ardından gelişmiş ülkelerdeki parasal sıkılaşma eğilimini güçlendirebileceğine işaret edilen açıklamada, gelecek bütçelerde harcama kesintilerinin beklendiği ifade edildi.
Raporda, "UNCTAD, zayıflayan küresel talep, uluslararası düzeyde yetersiz politika koordinasyonu ve salgın nedeniyle yükselen borç seviyelerinin bir araya gelmesiyle birlikte, bazı gelişmekte olan ülkeleri borçlarını ödeyememeye, resesyona ve durgunluk sarmalına itebilecek finansal şok dalgaları yaratacağından endişe ediyor." değerlendirmesi yer aldı.
Savaş enerji ve emtia fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdı
Kalıcı finansal piyasa aksaklıkları olmasa bile gelişmekte olan ekonomilerin büyüme üzerinde ciddi kısıtlamalarla karşılaşacağına işaret edilen raporda, gelişmekte olan ülkelerin döviz kuru istikrarsızlığına, artan faiz oranlarına ve yükselen gıda ile yakıt fiyatlarına karşı savunmasız olduğu aktarıldı.
Raporda, savaşın uluslararası enerji ve birincil emtia fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdığına, hane halkı bütçelerini esnettiğine ve üretim maliyetlerini artırdığına dikkat çekilerek ticaretteki aksamaların ve yaptırımların etkilerinin uzun vadeli yatırımlar üzerinde caydırıcı bir etkisi olabileceği ifade edildi.
Savaşın önemli uluslararası pazarlarda yarattığı belirsizliklerin giderek artan bir endişe kaynağı haline geldiği vurgulanan raporda, faiz oranlarının çok hızlı yükselmesi halinde yatırım ve büyümede daha keskin bir düşüş tehdidinin göz ardı edilemeyeceği kaydedildi.
ABD ve Euro bölgesi ekonomilerinin büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi
Ülkelerin ekonomik tahminlerine de yer verilen raporda, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 3'ten yüzde 2,4'e indirildiği aktarıldı.
Euro Bölgesi ekonomisinin 2022 yılı büyüme beklentisinin de yüzde 3,4'ten yüzde 1,7'ye düşürüldüğüne işaret edilen raporda, İngiltere ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 2,1'den yüzde 1,3'e düşürüldüğü kaydedildi.
Raporda, Çin ekonomisinin 2022 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 5,7'den yüzde 4,8'e indirildiği belirtildi.
Söz konusu raporda, Ukrayna'da başlattığı savaşla ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya ekonomisinin 2022'de yüzde 7,3 daralacağının öngörüldüğü bildirildi.
Türkiye ekonomisine ilişin tahminin de yer aldığı raporda, ülke ekonomisinin 2022 yılı büyüme beklentisinin yüzde 3,6'dan yüzde 2,5'e indirildiği kaydedildi.
İngiltere büyüme beklentisini düşürdü
Almanya’da yaşlanan nüfus büyümeyi bulanıklaştırıyor
Büyüme beklentilerine aşağı yönlü revizyon
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:34)