E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBM Güvenlik Konseyi acil toplandı---

BM Güvenlik Konseyi acil toplandı

BM Güvenlik Konseyi acil toplandı
22 Ağustos 2013 - 06:54 borsaningundemi.com

BM Güvenlik Konseyi Suriye'deki kimyasal saldırı olasılığı nedeniyle toplandı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de kimyasal silah saldırısı nedeniyle üyelerin "büyük kaygı" duyduğunu bildirdi. "Acil" çağrı üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi, yaklaşık 2 saat süreyle kimyasal silah iddiaları üzerine atılacak adımları görüştü.Hazırlanan basın açıklaması taslağının bazı ülkelerin itirazı üzerine kabul edilmediği öğrenilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Dönem Başkanı Arjantin'in BM Daimi Temsilcisi Cristina Perceval, Güvenlik Konseyi'nin üyelerin talebi üzerine danışma formatında acil olarak bir araya geldiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yardımcısı Jan Eliasson'un üyelere bilgi verdiğini kaydeden Perceval, "Konsey üyelerinin kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin büyük kaygı duyduğunu söyleyebilirim. Suriye'de neler olduğunun netleştirilmesi ve durumun yakından takip edilmesi gerekiyor" dedi.
Kimyasal silah kullanımının kim tarafından ve hangi şartlar altında olursa olsun uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği konusunda BMGK üyeleri arasında görüş birliği olduğunu vurgulayan Perceval, "BMGK üyeleri, bölgedeki hasmane tutumun sona erdirilmesi ve ateşkes sağlanması için güçlü çağrı yapmaktadır" diye konuştu.
Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, olayın aydınlatılması için detaylı inceleme yapılacağı garantisi verilmesinden de memnuniyet duyulduğunu anlatan Perceval, "BMGK, kurbanlara acil insani yardım ulaştırılması ihtiyacının altının çizdi. Son olarak BMGK kurbanların ailelerine taziyelerini sunar" değerlendirmesinde bulundu.
35 ÜLKEDEN ÇAĞRI
Türkiye'nin de aralarında olduğu yaklaşık 35 ülke, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek, Suriye'de bulunan BM misyonunun yeni iddiaları da bir an önce araştırmasını sağlamasını istedi.
35 ülke Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddiaların araştırılması için BM Genel Sekreteri Ban'a başvurdu. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa ve Danimarka'nın da aralarında bulunduğu ülkeler mektupta, Şam'da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin güvenilir raporlar geldiğini belirtti.
Mektupta, BM Genel Sekreteri'nden konunun acil bir şekilde incelenmesinin sağlanması talep edilerek, sonucun üye ülkelere bildirilmesi istendi.
Prof. Ake Sellström başkanlığındaki BM ekibinin Şam'da olduğu hatırlatılan mektupta, misyonun bölgede acilen inceleme yapması ve bilgi kaynaklarıyla görüşmelerinin sağlanması için gerekli girişimlerin yapılması çağrısı yapıldı.
Suriye'de bulunan BM heyetinin daha önceden belirlenen Han El-Assal ve diğer iki bölgede eşzamanlı inceleme yapmaları için taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı.
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA
Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de BM ekibinin "kimyasal silahlar" iddiasını soruşturmak için tam erişime sahip olması gerektiğini bildirdi.
Suriye'nin başkenti Şam'da kimyasal silahların, çoğu çocuk birçok sivili öldürdüğünü açıkça gösteren bir dizi videonun yayınlanmasının ardından, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, yaptığı yazılı açıklamada, iddia edilen saldırıların olduğu bölgelere erişimlerine izin verilmeyecekse örnek toplayamayacaklar ya da soruşturma yapamayacaklarsa BM uzman ekibinin ülkede olmasının anlamı bulunmadığını bildirdi.
"Hiçbir sorumluluk üstlenmeyen Suriye yetkililerinin derhal BM ekibinin Doğu Guta ve diğer bölgelere ziyaretini olanaklı kılması gerektiğini" belirten Sahraoui,  "Eğer son suçlamalar doğrulanırsa bu saldırılar savaş
 suçlarına varıyor demektir. Suriye'de karşılaştığımız bu sonu gelmeyen hak ihlalleri dizisi ile başa çıkmanın tek yolu BM Güvenlik Konseyi'nin durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmesinden geçiyor ki Uluslararası Af Örgütü 2011'den beri bunu talep ediyor. Siviller ve savaşanlar arasında ayrım gözetmeyen kimyasal silahların kullanımı, üretimi, sevkiyatı ya da stoklanması uluslararası hukukun ihlali anlamına gelmektedir" ifadesini kullandı.
Uluslararası Af Örgütü, güvenilirliğini doğrulamak ve gösterilen belirtilerin kimyasal silah kullanımı sonucu oluşan etkilerle benzeşip benzeşmediğinin tespit edilmesi için videoları tıbbi ve diğer alanlardaki uzmanlara da gönderdiğini bildirdi. Bununla beraber örgüt, Suriye'deki kuruluşlar ve bireylerle bölgedeki insanların şu anki tıbbi durumuna dair bilgi almak ve toplamaya çalışmak için temasa geçti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)