E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Yüksek değerlemeye sahip hisse senetlerinden uzak durulmalı---

BlackRock: Yüksek değerlemeye sahip hisse senetlerinden uzak durulmalı

BlackRock: Yüksek değerlemeye sahip hisse senetlerinden uzak durulmalı
17 Ocak 2024 - 14:06 borsagundem.com

Dev varlık yönetim şirketi BlackRock, yatırımcıları ‘pahalı' hisse senetlerine karşı dikkatli olmaya davet ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yükselişin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Dev varlık yöneticisi BlackRock, enflasyonun ‘inişli çıkışlı’ bir seyir izleyebileceğini ve bu nedenle yatırımcıların ‘değerli’ hisse senetlerinden uzak durmaları gerektiğini öne sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock, “Pahalı ABD hisse senetlerine karşı dikkatli olun, zira enflasyon inişli çıkışlı bir şekilde artabilir” uyarısında bulunuyor.

Hikaye bir yıl daha tersine dönebilir

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, BlackRock stratejistleri, geçen yılki büyük yükselişin ardından ABD hisse senedi piyasalarında kazanç sezonunu ‘pahalı değerlemeler göz önüne alındığında herhangi bir çatlak belirtisi’ için yakından izliyor. BlackRock'a göre, düşen enflasyonun ‘yeniden yükselişe geçmesi’ ve yatırımcıların 'yumuşak iniş' beklentilerini sarsması nedeniyle ABD hisse senedi piyasaları, ‘hikayenin bir yıl daha tersine dönmesi’ne doğru ilerliyor gibi görünüyor.

BlackRock Investment Institute stratejistleri, paylaştıkları notta, “Ocak ayı başındaki piyasa gerginlikleri, makro risklerle ilgili bazı endişelerin olduğunu gösteriyor. Enflasyonun yeniden canlanmasını beklediğimiz için seçici kalıyoruz” diyor.

Yüksek değerlemeler

Stratejistler ayrıca ABD borsasındaki ‘yüksek değerlemelere’ de dikkat çekiyor. Piyasaların, ‘yapay zekadan yararlanma yetenekleri nedeniyle yedi megacap'lik küçük bir hisse senedi grubunu tercih ettiğini söyleyen stratejistler, “Bu hisse senetlerinin gelecek 12 ay için fiyat-kazanç oranlarının, S&P 500’ün diğer Hisse senetleri değerleme ortalamasına göre yaklaşık üçte bir daha yüksek" olduğunu gösteriyor” diye yazıyor.

BlackRock stratejistleri, bir şirketin hisse fiyatını hisse başına kazancına bölen ‘fiyat-kazanç oranları’nın, güçlü kazanç beklentilerinin mega cap rallisini desteklemesiyle 2023'ün ikinci yarısında düştüğünü söylüyor. Piyasanın önde gelen megacap teknoloji hisseleri olarak bilinen 'Muhteşem Yedili’, geçen yıl hızla yükselmiş ve S&P 500 Endeksi’nin yüzde 24'lük yükselişini körüklemişti.

Stratejistler, “Aralık ayındaki piyasa çapındaki yükselişin ardından bile, dev teknoloji hisselerinin piyasa yoğunlaşması yüksek kalmaya devam ediyor” diyor.

Devasa piyasa değerlerine sahip yedi şirket olan Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms ve Tesla, S&P 500'de çok büyük bir ağırlığa sahip bulunuyor. FactSet verilerine göre, çip üreticisi Nvidia, dün öğleden sonraki işlemlerde S&P 500'de en iyi performans gösteren hisse senetleri arasında yer aldı ve son analizde yüzde 2,7'lik keskin bir kazanç elde etti. Buna karşılık, geniş S&P 500 Endeksi, Dow Jones Endüstriyel Ortalama ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ta düşüş sürdü.

Potansiyel katalizörler

BlackRock stratejistleri, “Değerlemelerin kısa vadeli hisse senedi getirilerinden ziyade uzun vadeli olarak daha önemli olduğunu görüyoruz ve bu nedenle genellikle bir katalizör olmadan piyasa duyarlılığını bozmak yeterli görünmüyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Enflasyonun yanı sıra kazançlar da katalizör olabilir.” LSEG verilerine dayandırılan notta, kazanç artışına ilişkin ortak beklentilerin geçen yıl arttığı ve tahminlerin gelecek 12 ay içinde yüzde 11'e varan bir artış öngördüğü belirtiliyor.

BlackRock, ABD enflasyonunun bu yıl Fed'in yüzde 2 hedefine yakın bir seviyeye düşmesini bekliyor. Stratejistlere göre bu, şimdilik borsa ve Fed'in ‘büyük ölçüde benimsediği’ enflasyonun istenen hedefe düşmesi durumunda ABD'nin resesyondan kaçınabileceği yumuşak iniş senaryosunu destekleyebilir.

Pek çok yatırımcı, merkez bankasının enflasyonu dizginlemek amacıyla agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasının ardından, enflasyonun azalmasıyla birlikte Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini düşünüyor.

BlackRock stratejistleri, “Sorun, bizim görüşümüze göre, enflasyon bu hedefte kalmayacak ve bu riskin daha da netleşmesi iyimser hissiyatı zorlayabilir. Bu nedenle, pahalı değerlemeler göz önüne alındığında herhangi bir çatlak belirtisi olup olmadığını görmek için kazanç sezonunu izliyoruz” diyor.

BlackRock: Resesyon uzak ihtimal

 

BlackRock: Fed’e güvenmek için henüz erken

 

ABD hisse senetlerine ilgi 2 yılın zirvesinde

 

Para piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?

 

Evercore hisse senetlerinde yüzde 17 düşüş bekliyor

 

Borsa yatırımcıları için seçim yılının en ideal ayları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ17 Ocak 2024 17:31

    Bizde bir şey olmaz çünkü 2400 kata kadar hisse senetleri 5 senede yükseldi kökünden sünnet eder.