E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasalarda son günlerin en çok tartışılan ekonomik terimi stagflasyon haline geldi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte enerji fiyatlarında görülen dalgalanmalar ve tedarik zinciri krizleri ekonomistlerin stagflasyon adını verdiği yüksek enflasyon ve düşük büyüme sarmalının giderek yaklaştığını gösteriyor.
Financial News’in haberine göre BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Jean Boivin de stagflasyonun özellikle Avrupa’da giderek yaklaştığı konusunda uyardı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 10 trilyon doların üzerindeki varlığın yöneticisi olan dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ın üst düzey yöneticisi Boivin Avrupa ekonomilerinin stagflasyon konusunda ABD’ye göre daha büyük bir risk altında olduğunu söyledi. Boivin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kovid sonrası güçlü bir yeniden açılma süreci büyüme ivmesiyle birlikte aynı zamanda sıkışmalar da yarattı. Talebi yeniden başlatmak arzdan daha kolaydır. Bu sürecin 1970'lerden farklı olduğunu ve stagflasyon olmadığını iddia ediyorduk. Bunun sebebi ise ekonomiyi yeniden başlamasıyla birlikte arz kısıtlamalarının önünde sonunda hafifleyecek olmasıydı.
Ukrayna’yla birlikte üstte katmanda gördüğümüz başka bir tedarik şoku daha yaşadık. Yeniden açılma sürecinde enerji fiyatları patlama yaşıyordu ancak bu büyüme tarafından yönlendiriliyordu. Ukrayna’yla birlikte enerji fiyatlarına dışarıdan gelen bir şok büyümenin tersine bir etki yarattı.
Avrupa için önemli olan yer burası. Bu bir miktar 1970’lere de benzeyen klasik tip enerji arzı şoku Avrupa'da olup bitenlerin iyi bir şekilde anlatıyor. Konu sadece petrolle alakalı değil, doğalgazla da ilişkili.
7 Mart'ta başlayan hafta boyunca petrol fiyatında görülen artış 1970'lerde gördüğümüze eşdeğer veya yakındı. Eğer fiyatlar bu seviyede devam ederse, Avrupa için stagflasyondan bahsediyorsunuz demektir.
Gerçek şu ki, fiyatlar oldukça hareketli. Ancak artık enerji fiyatlarının Ukrayna işgali öncesine göre daha yüksek olacağı bir dünyadayız. Bu özellikle Avrupa için kötü bir haber. ABD için durum bu kadar kötü değil zira doğalgaza daha az bağımlı ve daha güçlü bir büyüme ivmesi var.
Fiyatların devamlı olup olmadığını görmemiz gerekecek fakat (stagflasyon) bir ay öncesine göre çok daha yüksek bir risk.”
Merkez bankaları ne durumda?
Dünyanın en büyük merkez bankaları kontrolden çıkan enflasyonu yeniden dizginleyebilmek için daha sıkı politikalar uygulamaya başladı. Ancak faiz artışlarının enflasyonu yeniden kontrol edebilmek için yeterli olup olmadığı da tartışılıyor. Boivin konuyla ilgili şu sözleri kaydetti:
“Merkez bankaları zor durumda. Normalleşmemeyi göze alamayacakları çok açık. Ve normalleşme kilit öneme sahiptir.
Bu yeniden başlatma süreci bir kurtarma dönemi değil ve bir ekonomik teşvike ihtiyaç duymaz. Büyük ölçüde kendi başına gerçekleşebilir ve para politikalarını normalleştirmenin zamanı da geldi. Enflasyonun uzun vadede kontrol altında olması gerekiyor. Normalleşmenin yolu budur."
"Ancak merkez bankalarının normalleşmeye ihtiyaç olduğunu fırsatçı bir şekilde kullanarak şahin kimliklerini yansıtma girişimleri var ve bunun için de enflasyonla uğraşıyormuş gibi ses çıkarıyorlar. Hiçbir normalleşme süreci enflasyonla alakalı değildir. Sadece ayağımızı gaz pedalından kaldırıyoruz. Frene basmaları ise zor olacak.”
Boivin merkez bankalarının durumunu, “Enerji fiyatlarındaki şok büyüme göstergeli için olumsuzdur. Enflasyonu hafifletemeyeceklerinden ve kontrol altına da alamayacaklarından büyüme anlamından çok maliyetli olacak bir çıkmazdalar” ifadeleriyle özetledi.
Boğa piyasasına inanmak için 3 sebep
Avrupa'da doğalgaz fiyatları yükselişe geçti
Rusya'nın petrol ihracatı sert düştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:23)