E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBlackberry'de kriz 3 gündür sürüyor---

Blackberry'de kriz 3 gündür sürüyor

Blackberry'de kriz 3 gündür sürüyor
13 Ekim 2011 - 07:50 borsaningundemi.com

Blackberry krizi 3 günü buldu ‘devre anahtarı’ suçlu çıktı

Milyonlarca Blackberry kullanıcısının mağduriyeti üçüncü gün de sürdü. Vergi akışı kesintileri bu kez Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika ve Hindistan’dan sonra Asya, ABD ve Kanada’ya da yayıldı. Pazartesi gününden beri ABD dışındaki Blackbery kullanıcıları e-posta ve kısa mesaj gönderemiyor ve internete giremiyordu.Blackberry’nin Kanada Sözcüsü Mark Langton, bazı abonelerinin sorun yaşadığını kabul etti.
Blackberry’nin üreticisi Kanadalı RIM, kesintinin temel devre anahtarlarından birinde oluşan arıza nedeniyle meydana geldiğini bildirdi. Açıklamada şöyle denildi: “Sistem, ağdaki akışta bir sorun olduğunda akış yükünü yedek anahtara aktararak yükü kaldıracak yetkinlikte tasarlanmış ve daha önce test edildiğinde bu işlevi yerine getirebilmiş olmasına karşın, bu şekilde gerçekleşmemiştir. Oluşan yüksek miktardaki veri birikmesini temizleyerek servislerimizi bir an önce normal işleyişine döndürmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu durumdan kaynaklı sorun yaşayan kullanıcılarımızdan özür dileriz.”
Türkiye’de 400 bin kullanıcı
Türkiye’de 400 binin üzerinde Blackberry kullanıcısı bulunuyor. Dünyada ise kullanıcı sayısı 70 milyona ulaştı. Şirket 70 milyonuncu kullanıcı sayısını geçen hafta kutlamıştı. Blackberry servisinde meydana gelen kesinti, Kuzey Amerika’da iki yıl önce meydana gelen büyük kesintiden daha kötü olarak değerlendiriliyor. Arızanın rakip Apple’ın cuma günü iPhone 4S modelini piyasaya sunacağı bir tarihe denk gelmesi de anlamlı bulunuyor. Blackberry, borsada da beş yıllık en düşük değerini gördü.
Operatörlere yüzde 50 zarar ettirdi
TÜRKİYE İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Blackberry cihazında meydana gelen kesintinin dünyada ve Türkiye’de operatörlerin yüzde 50 zarar etmesine yol açtığını söyledi. Özeren, “Kesinti, kurumsal pazarı ciddi oranda etkiledi. Büyük coğrafyaya yayılmış olması zararı artırdı. Daha önce Kuzey Amerika’yı etkileyen bir arıza olmuştu ama çok kısa sürmüştü. Şirketler, bu gibi durumlarda işlerinin aksamaması için yedekleme ve farklı bir yöntem bulmaları gerektiğini gördüler” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)