E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Biz de istiyoruz ama..."---

"Biz de istiyoruz ama..."

Biz de istiyoruz ama...
13 Aralık 2013 - 05:03 borsaningundemi.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sayıştay'ın istediği formatta mizan ve bilanço çıkarmak imkansız" dedi

TBMM'de devam eden bütçe görüşmelerindeki tartışmaların şüphesiz en büyüğü Sayıştay raporları. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bütçenin Meclis Genel Kurulu'na sunulduğu ilk gün yaptığı konuşmayla başlayan tartışma sürüyor. Hürriyet'ten Uğur Gürses de yazısına bu konuyu taşıdı. İşte o yazı:

HANGİ kamu kuruluşu, ne kadar kaynak kullanıyor? Vergilerimizin ne kadar bu kuruluşun harcamalarına akıyor? Bu kuruluşlar verimli çalışıyor mu? Yoksa israf içindeler mi? Ya bu kamu kuruluşları ne kadarlık bir kamu varlığını elinde tutuyor? Bu soruların yanıtını bilmiyoruz.
Bunu yolu, bu kuruluşların bilançolarını, kaynak ve kullanım tablolarını bilmekten geçiyor. Meclis adına kamu hesaplarını denetleme görevi olan Sayıştay da bilmiyor. Çünkü Maliye de bilmiyor, hesabı çıkaramıyor.
Dün Hürriyet’te Hacer Boyacıoğlu’nun haberinden öğrendik ki; Sayıştay, Pazar günü Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayımlayarak, daha önce ‘kurum bazında’ talep ettiği ama bir türlü çıkarılamayan ve verilemeyen mali mizan ve bilançoların
3 yıl daha verilmemesinin yolunu açtı.
Malum, Meclis’teki bütçe ve kesin hesap kanunu görüşmeleri sırasında, muhalefet milletvekilleri Sayıştay raporlarından şikâyet etmişler; Sayıştay ise Meclis’e ‘ilgili kamu kuruluşlarından bilgi alınamadığı’ için kuruluş bazında rapor düzenlenemediğini bildirmişti.
Dün konuştuğum Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise 2011’deki Sayıştay yönetmeliği ile kamu kuruluşlarından talep edilmeye başlanmasından sonra baktıklarını, ayrıntılı mali tabloların üretilmesinin mümkün olmadığını Sayıştay’a bildirdiklerini söyleyerek, görüşmeler yapıldığını anlattı; “Ancak birbirimizi ikna edemedik” dedi. Şimşek, ekim ayında Maliye Bakanlığı ve Sayıştay arasında bir çalışma grubu kurduklarını, dışarıdaki örnekleri de incelediklerini söyledi. Hafta sonu yapılan yönetmelik değişikliği ile yapılan 3 yıllık ertelemenin ise “sadece ve sadece mizan ve bilanço gibi raporların üretilip üretilemeyeceği ortaya çıkana kadar” olduğunu anlattı. Çözüm bulunmaya çalışıldığını ve bu süreye kalmayabileceğini de ekledi.

IMF’YE DE SORULDU

Şimşek, “Biz de istiyoruz ama mevcut devlet yapısı ile kamu kuruluşları bazında Sayıştay’ın istediği formatta mizan ve bilanço çıkarmak olanaksız” dedi. Bakan Şimşek, IMF’ye de başvurduklarını, “kabul edilmiş bir uygulama olup olmadığını sorduklarını, ancak “yok” yanıtını aldıklarını ekledi. Şimşek, “Sayıştay’ın denetimine inanıyorum” dedi.
Peki, şimdi ne olacak? Maliye yeni bir sistem mi kuracak? Yoksa raporlama kimi değişikliklerle mi yapılacak? Ya da kurum bazında ayrıntı olmayacak mı? Bakan Mehmet Şimşek, bu konudaki Maliye-Sayıştay çalışma grubunun ortaya koyacağı saptamalar çerçevesinde ne yapılacağına karar verileceğini anlattı.
Ayrıca, 2014 sonuna kadar da Hazine mülklerinin değerlemesini tamamlayacaklarını da ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)