E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi analisti ve yatırım danışmanı Mike Shedlock, Bitcoin‘in merkez bankalarına tehdit olacak kadar büyüdüğü anda 1980’de “Gümüş Perşembe” olarak bilinen olayda olduğu gibi ezileceğini ileri sürdü. Shedlock, kendi blogunda yazdığı yazıda, “Bitcoin merkez bankalarını tehdit ettiği anda 1980 yılında Hunt Biraderler’i iflasa götüren ‘Gümüş Perşembe’de yaşanana benzer şekilde saniyeler içinde ezilecek.” iddiasında bulundu.
Gümüş Perşembe nedir?
Gümüş Perşembe, 27 Mart 1980 Perşembe günü ABD emtia piyasalarında meydana gelen ve petrol zenginleri Nelson Bunker Hunt, William Herbert Hunt ile Lamar Hunt kardeşlerin gümüş piyasasını ele geçirme girişimlerinin ardından gerçekleşen bir olaydı. Bu olayın ardından gümüş fiyatlarındaki keskin düşüş, emtia ve vadeli işlem borsalarında paniğe yol açtı.
Gümüşün fiyatı, 1979 yılının başında 6.08 dolardı ve Hunt Biraderler’in devam eden alımlarıyla bir yıl sonrasında yüzde 713 artarak 49.45 dolara tırmanmıştı. Hunt Biraderler’in dünyadaki gümüş arzının üçte birini elinde tuttukları tahmin ediliyordu. Piyasada gümüş bulunamaz olmuştu ve potansiyel gümüş alıcılarının durumu o kadar kötüydü ki 26 Mart 1980’de kuyumcu Tiffany, yaşananların önüne geçmek amacıyla The New York Times’a Hunt Biraderler’in kınandığı tam sayfa bir reklam verdi.
Durum önü alınamaz bir hale doğru giderken Fed ve diğer yetkili tarafların müdahalesiyle gümüşte marjin oranları aniden değiştirildi. Bunun sonucunda gümüşte marj ticareti yapmak çok maliyetli oldu. Alınan kural değişikliği Hunt Biraderler’i iflasa götürdü ve gümüş fiyatları sadece dört günde yüzde 50’den fazla düştü.
Shedlock’a göre, Bitcoin, gümüşte olduğu gibi teorik olarak bu şekilde köşeye sıkıştırılabilir. Analist, “Bitcoin’in fiyatı, merkez bankalarını tehdit edecek boyutta yükselirse merkez bankaları aniden Bitcoin’deki yatırım kurallarını değiştirebilirler. Gümüşte olan budur. Bitcoin’in hangi noktada merkez bankalarına tehdit olacağını bilmiyorum. Bu sadece olaydan sonra gözle görülebilir olacak. Bitcoin’in merkez bankası hamlelerine karşı bağışık olduğuna inanıyorsanız sadece delisiniz. Bitcoin için en iyi şey onlarca yıl 4-12 bin dolar gibi makul bir aralıkta konsolide olmasıdır. Bitcoin yalnızca uzun, tehdit edici olmayan bir istikrar döneminin ardından spekülasyon mekanizmasının aksine bir işlem mekanizması olarak uygulanabilir.” ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Btc bataa ne olacak sanki, insanlar kriptoparanın tadını aldı bi defa. Saniyeler içinde dünyanın öbür ucuna komisyonsuz para gönderiyorum trx, eos, ripple ile. Swift gönderirken kestikleri ücret bile benim banka kullanmamam için büyük bir sebep. Bu finansçıları anlamak zor. Geçmişe bakıp bu hataydı demeyi çok severler ama hiç bir zaman kendi zamanlarının gerçekliğinin okudukları kitaplardan farklı olduğunu kabullenemezler
Kripto paralara merkez bankaları nasıl müdahale edecek anlamadım...Kripto paraların özelliği bağımsız olmaları ve bir mekeze bağlı olmamalarıdır benim bildiğim...saçma sapan bir aćıklama bence...ucuza BTC toplamanın yollarını arıyorlar bence
O eskidendi... Ya bankalar bitcoin gibi gece gündüz, hızlı ve ucuz transfere razı olur veya kendi coinlerini kurar veya bankalar da batar. Zaten, hepsinin arkasında devlet gibi güç var ve birçok devlet de iflas etmek üzere. Son şanslarını kullanıyorlar. Eskiden birkaç milyar dolar borcu olan devletlerin şimdi trilyon borçları var. Ayrıca, milliyetçi devlet ve milletler , zayıf olanlara zulmediyor. Küfür devam eder, zulüm devam etmez. Dünya , tam bir bunalımda. Savaş bile çıkmasa iyi . Aslında ikisi de uygun değil. VESSELAM.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:17)