E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2015’in mart ayı hem çok iyi hem de çok kötü bir zamandı. Küresel pandemi ve küresel finansal krizin başlangıcında ABD Merkez Bankası (FED) acil durumu değerlendirerek faiz oranlarını sıfıra indirdi ve 700 milyar dolarlık parasal genişleme programı başlattı. O dönemden bu yana FED’in bilançosunda eşi benzeri görülmemiş bir genişlemeye şahit olduk. Bunun yansımaları finansal varlıklarda da görüldü. 2008 finansal krizinin tekrarı olabilecek küresel bir yavaşlamayı önlemek için ekonomiye trilyonlarca dolar likidite enjekte edildi.
Bu likiditenin sonuçları ise şaşırtıcı olmadı. Forbes’un haberine göre Ekonomist Howard Marks yakın zamanda piyasalarda “her şeyin balonunun” yaşandığını söyledi. Küresel hükümet borçlarının yaklaşık %25’i eksi getiride seyrediyor. Hisse piyasaları tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın. 2021’in yalnızca mart ayın 100’ün üzerinde halka arz gerçekleşti. Küresel özel sermayenin sahip olduğu nakit miktarı 2021’in ocak ayında 1,9 trilyon dolarla rekora yükselirken, girişim sermayesi fonları 2021’in üçüncü çeyreğinde 160 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Enflasyon yaklaşıyor
Geride bıraktığımız bir buçuk yılda tüm dünyada trilyonlarca dolarlık mali teşviklerin sonucunda insanlık tarihinin en büyük servet oluşumlarını gördük. Ancak bununla birlikte varlık fiyatları da yükseldi. Fiyatların yükselmesi ise enflasyonu getirdi. Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyon, tüketici fiyatlarının bir önceki yıla kıyasla %6 artış göstermesiyle birlikte son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Herkesin aklındaki soru ise şahit olduğumuz enflasyon yükselişinin geçici olup olmadığı konusunda.
FED enflasyonun geçici olduğunu savunsa da, FED’in para politikalarını sıkılaştırmasına neden olabilecek kalıcılıkta olma ihtimali endişe yaratıyor. Geçici enflasyon tezi oldukça basit. Korona virüs nedeniyle tedarik zincirlerinde ortaya çıkan sorunların, pandemi sürecinde bastırılan talebin yükselmesiyle birleşmesinin geçici olarak fiyatları yükselttiği düşünülüyor. Küresel ekonomi yeniden açılırken, bu etkilerin geçici olacağı savunuluyor.
Diğer yandan borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bazıları da FED’in pandemi sürecinde uyguladığı para politikaları nedeniyle oluşan talep şokunun enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemi başlatacağını düşünüyor. 2020 yılında tüketicilerin bilançosuna yaklaşık 2 trilyon dolar eklendiği düşünülüyor. Bu etkinin ise tüketici talebini yükseltirken, fiyatlarda da artışa neden olacağı tahmin ediliyor.
Bitcoin’in makro verilerle korelasyonu
Makro veriler ve enflasyon endişelerinin Bitcoin üzerindeki etkisi iki katmanlı şekilde görülüyor.
Bir yandan Bitcoin bir enflasyon koruması olarak görülüyor ve bu nedenle de enflasyon kripto parayı daha değerli hale getiriyor. Diğer yandan enflasyon daha yüksek faiz oranlarını da beraberinde getiriyor. Yükselen faizlerin ise Bitcoin de dahil olmak üzere riskli varlıklarda satış dalgasını getirmesi bekleniyor.
Bitcoin genellikle enflasyonda yükseliş endişeleri olduğu dönemlerde arttı. Ancak kripto paranın enflasyon ve altınla uzun vadeli ilişkisi oldukça zayıf. Geride bıraktığımız bir yıl boyunca Bitcoin ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirilerini izledi. Bu trend devam ettiği takdirde, bu durum Bitcoin’in bir “enflasyon koruma aracı” olduğu yönündeki tezleri destekleyecek. FED enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını yükseltirken, Bitcoin de yükselecek. Ancak geçtiğimiz birkaç yılda Bitcoin’in diğer riskli varlıklarla paralel hareket ettiğini de gördük.
Büyük varlık yöneticileri ve kurumsal yatırımcılar kripto paralara giderek daha fazla sermaye yöneltirken, bu trendin de devam etmesini bekleyebiliriz. Bu ilişki göz önünde bulundurulduğunda, yükselen enflasyon nedeniyle para politikalarında gerçekleştirilecek bir sıkılaşma Bitcoin ve diğer riskli varlıklar için ayı piyasasını beraberinde getirebilir. FED enflasyonun geçici olduğunu savunsa da, piyasalar önümüzdeki yılın sonunda FED’den gelecek agresif bir faiz oranı yükselişini fiyatlıyor.
Bu tahminler gerçekleştiği takdirde, Bitcoin’in nasıl tepki vereceğini görmek ilgi çekici olacak. “Enflasyon koruması” tezi Bitcoin fiyatını destekleyecek olsa da, kripto paranın riskli varlıklarla arasındaki korelasyonun yükselmesi, aşağı yönlü bir baskı oluşturabilir. Bitcoin’in amacı herhangi bir merkez bankasının para politikalarından koruma sağlayan merkeziyetsiz bir para birimi oluşturmak.
Ancak kripto para piyasaları geleneksel finansal piyasalarla entegre olurken ve giderek artan miktarda kurumsal sermaye dijital varlıklara akarken, bu hedef bir mit halini almaya başladı. Gelecek yıl yaşanacak gelişmeler, Bitcoin’in geleceğini belirleme konusunda hayati önem taşıyacak.
Enflasyona karşı en iyi yatırım aracı nasıl seçilir?
Fon yöneticileri Bitcoin’den umutlu
Bitcoin'de 135 bin dolar modeli hâlâ geçerli
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bit couin alacama altin alirim gozu onunde olur
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:34)