E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Antik Yunan mitolojisinde kimera, birden fazla hayvanın özelliğine sahip, ateş püskürten bir yaratıktır. Kimera’nın klasik anlatısı genellikle yaratığı bir aslan olarak gösterir. Kimera’nın “neredeyse yenilmez” olduğu söylenir. Bunun nedeni yaratığın bir aslanın gücüne, keçinin zekasına ve yılanın zehrine sahip olmasıdır. Ancak yaratığın en ölümcül silahı, ateş püskürtebilmesidir.
Finans dünyasının kimerası ise Bitcoin. Kripto paranın özellikleri ilk bakışta yanıltıcı bir şekilde basit görünse de, en büyük güçlerinden biri, farklı insanlar için farklı şeyleri temsil ediyor olması.
Suriyeli bir göçmen, güvencesiz bir yolculuğa çıkarken, parasını koruma altına almak için Bitcoin’i tercih edebilir.
Arjantin’de küçük bir dükkan sahibi, Bitcoin’i değeri korumak için bir araç ya da ülkenin para birimi hızla değer kaybettiği için bir değiş tokuş aracı olarak kullanabilir.
Büyük serveti olanlar, Bitcoin’i altından daha üstün özelliklere sahip bir beta yatırım aracı olarak görebilir. Buna ek olarak, Bitcoin giderek daha fazla, küresel parasal sisteminin en büyük makro varlık yöneticileri, sigorta şirketleri ve şirketler tarafından istikrarsız hale getirilmesine karşı bir koruma aracı olarak görülüyor. Bitcoin büyüdükçe, Bitcoin sahipleri, zaman içinde dönüşen çeşitli anlatılar üzerine ralli yaşadı.
Hayatına spekülatif bir dijital varlık olarak başlayan Bitcoin, sahipleri arasında bir tür dijital nakde dönüştü, şimdilerde dijital altın olarak biliniyor ve gelecekte dijital sermaye piyasalarının temeli olma potansiyeli kazanıyor.
Forbes’un haberine göre, Bitcoin olgunluğun çeşitli aşamalarından geçerken, güvenilirliği de artıyor.
Kullanıcıların zihninde kendini yeniden tanımlama kabiliyeti, Bitcoin’in en büyük savunma mekanizmasını oluşturuyor.
Her geçen gün, günün koşullarına ayak uydurarak kendini yeniden şekilendiren bir sistemin yıkılması mümkün görünmüyor. Özellikle de bu sistem, kullanıcılarının varlıklarını bir anımsatıcı kod aracılığıyla hatırlamalarını sağladığı için, Bitcoin gerçekten de kullanıcılarının zihninde yaşıyor.
Vizyonerler teknolojik ve toplumsal değişimin önde gelenleri. İlk günlerinde, internetin ortaya çıkışı, ana akım medyadaki şüpheciler ve şirketler tarafından eleştiriyle karşılanmıştı. Teknoloji lierleri ve girişimcileri bile, ilk dönemlerinde internetin ilerleyişinden şüpheliydi.
1995 yılında Robert Metcalfe, internetin kısa zamanda büyümesinin söneceğini ve 1996 yılında felaket getirerek çökeceğini tahmin ettiğini söyledi. İlk aşamada karşılaştığı engellerin aşılabilmesi için internetin vizyonerler ve ilk benimseyenlerin desteğine ihtiyacı oldu. Şimdi Amazon, Facebook, Google ve Netflix devleşti.
Geleneksel finans dünyası bakış açısını değiştiriyor
İlk dönemlerinde, önde gelen finans guruları ve iş dünyasının liderleri Bitcoin’e karşı şüphe duymakta haklıydı. Hiç kimse, anonim biri tarafından yeni oluşturulan bir dijital paranın, önde gelen ulusal para birimlerine ve küresel varlıklara rakip olacağını öngöremezdi.
Ancak geleneksel finans dünyası, o dönem Bitcoin’e şüpheyle yaklaşmış olsa da, şimdilerde bakış açısını değiştiriyor ve kripto parayı daha fazla benimsediğinin sinyallerini veriyor. Aynı zamanda dijital varlığın da potansiyelini, açık fikirlilikle kabul ediyor.
Dünyanın en büyük bankası JPMorhan Chase’in son dönemde yayınladığı bir rapora göre, fonlar altından çıkış yaparak Bitcoin’e yöneliyor. Aynı zamanda dev banka Bitcoin için hedef fiyatı 650,000 dolar olarak belirliyor. Benzer bir şekilde, Citibank’ın sızan bir raporunda, Bitcoin’in 2021 yılı sonunda 300,000 dolar seviyesine ulaşabileceği söyleniyor.
Bu tür tahminler oldukça önemli çünkü bankalar, ilk günden bu yana Bitcoin’i en yüksek sesle eleştirenler arasındaydı ve yüksek ihtimalle yükselen dijital sermaye piyasaları sisteminden en büyük zararı görecek sektördü.
Büyük bir potansiyeli olsa da, Bitcoin’in halihazırda potansiyelini gerçekleştirmesi ve mevcut büyüme eğrisini sürdürmesi için birçok teknik ve sosyal meseleleri çözmesi gerekiyor. Bitcoin ve diğer dijital varlıkların içeriden ve dışarıdan gelen, teknolojik, siyasi ve düzenlemelerle ilgili riskleri bulunuyor.
Tüm dijital varlıklar henüz oldukça yeni ve kullanım alanları zaman içinde netleşecek. 2020 yılı Bitcoin’in toplumsal hafızada yer ettiği bir yıl oldu. 2021 yeni zorluklar getirecek ve Bitcoin’in güçlü özellikleri bu yıl yatırımcıların zorluklara karşı koruma ararken yöneleceği alan olabilir.
2020 hangi yatırımcıları ödüllendirdi?
Altın rekor yılının ardından havlu mu atacak?
Kripto para fonlarının 2020’deki dev rallisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:07)