E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’in büyüsü bozuldu mu?---

Bitcoin’in büyüsü bozuldu mu?

Bitcoin’in büyüsü bozuldu mu?
26 Ocak 2024 - 15:11 borsaningundemi.com

Bitcoin ETF’lerine SEC onayı gelmesi kripto paralarda beklenen boğa piyasası etkisini yaratmadı. Uzmanlarsa kripto para biriminin giderek S&P 500’e endeksli sıradan bir varlık haline geldiği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin borsa yatırım fonlarının ABD’de piyasaya sürülmesi dijital varlıklar için bir dönüm noktası niteliğindeydi. Ancak Barron’s’un haberine göre araştırma firması Ned Davis’in Stratejisti Matt Bauer Bitcoin’in daha erişilebilir hale gelmesiyle cazibesini kaybedebileceği konusunda uyarıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bu ayın başlarında ilk kez portföyünde Bitcoin tutan bir ETF’nin satışına onay verdi. Piyasa beklentileri bu onayın ardından kripto paraların ayı piyasasından çıkacağı yönündeydi. Ancak şimdiye kadarki görünüm piyasaların beklentileri çoktan satın aldığı ve bundan sonraki süreçte satış dinamiklerinin hakim olduğu şeklindeydi.

Kripto boğaları hâlâ fonların genel olarak dijital varlıklara yeni bir perakende ve kurumsal yatırımcı dalgası getireceğini ve fiyatları yükselteceğini umuyor. Ancak Bauer'e göre sonuç bu olmayabilir.

Bauer hafta içerisinde paylaştığı bir notta düşük ücretli fonlar üzerinden Bitcoin ETF’lerine sahip olmanın kripto para birimlerinin benimsenmesini destekleyeceğine katılıyor. Ancak stratejiste göre bu erişebilirliğin Bitcoin’e olan talebi yükseltip yükseltmeyeceğinden emin değil. Daha da önemlisi dünyanın en büyük kripto para birimine daha kolay erişilebilir olması bu varlıkları ilk etapta diğer piyasa varlıklarından ayıran özelliği aşındırıyor.

Bauer, "Artan erişilebilirlik, Bitcoin için azalan volatiliteye, azalan Sharpe oranına ve S&P 500 ile artan bir korelasyona yol açtı" diye yazıyor.

Bitcoin’deki volatilite on yıldan uzun bir süre önce piyasaya sürülmesinden bu yana istikrarlı bir biçimde azalıyor. Bauer'e göre, günlük fiyat dalgalanmalarının 100 günlük ortalamasıyla ölçülen volatilite, spot Bitcoin’in fiyatını takip eden Bitcoin vadeli işlem ürünlerinin piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 4,5'i geçmedi. Bir Bitcoin vadeli işlem fonu olan ProShares Bitcoin Strategy ETF'nin 2021'de piyasaya sürülmesinden bu yana ise bu metrik yüzde 3,5'i geçmedi. Geçen yıl boyunca volatilite %2,6'nın altında kaldı.

Bauer, “Bitcoin’in benimsenmesi ve ürün teklifleri yayıldıkça volatilitenin bastırılmaya devem edebileceği görülüyor. Bu Bitcoin boğaları için iyi bir haber değil. Çünkü kripto para birimi artan volatilite dönemlerinde daha iyi performans gösterme eğilimindedir” dedi.

Yine de Bitcoin’in piyasaların geneline göre hâlâ yüksek bir volatilite oranına sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor. Wall Street’in korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) şu sıralar 13 seviyesinde bulunuyor. Bitcoin’in %2,6’lık volatilitesi ise VIX ölçütlerine göre 33 puan civarını işaret edebiliyor. Ancak Bitcoin de bu seviyelerde kalmayabilir.

Nobel ödüllü iktisatçı William Sharpe tarafından geliştirilen Sharpe oranı alınan riske göre getiri oranını ölçer. Sharpe oranı 1’den küçük olan yatırımlar risk almak için iyi değildir. 1-2 aralığı iyi bir risk getirisini, 2-3 aralığı ise çok iyi risk getirisini işaret eder.

Bauer'e göre, Bitcoin'in ilk günlerinde, Bitcoin’deki Sharpe oranının 2'nin üzerinde olduğu ve bu seviyede uzun süreler boyunca kaldığını belirtiyor. Ancak oran son beş yıldır S&P 500 ile kabaca aynı çizgide. Aslına bakılırsa geçen yılın tamamı boyunca Bitcoin’in Sharpe oranı S&P 500’ün de gerisinde kaldı.

Bitcoin genel olarak da S&P 500 Endeksi’ne benzer hale geldi. Barron’s haberinde yatırımcıların eski moda hisse senedi endekslerinden benzer sonuçlar elde edebilirken dijital varlıkları almak istemeyebileceği belirtiliyor.

Bauer konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemi öncesinde Bitcoin S&P 500 Endeksiyle hafif bir negatif korelasyon içerisindeydi. Bazen riskten uzak durulduğu dönemlerde ‘güvenli liman’ özelliği de sağlayabiliyordu. Ancak Pandemiden bu yana kripto paralara yönelik bariyerlerin inmesi ve benimsenmenin artmasıyla korelasyon da yükseliş trendine girdi” ifadelerine yer verdi.

Bauer'in analizinden çıkan sonuç basit: Bitcoin eskisine göre çok daha fazla S&P 500 Endeksi’ymiş gibi davranıyor. Ancak yine de yaklaşık iki kat daha volatil ve bu volatilite de geriliyor. Bitcoin için oynaklığın azalması iyi bir şey olmak zorunda değil. Zira kripto paranın risklerine göre getirisi klasik borsa endekslerinin dahi gerisinde kalıyor.

Wall Street’in kazananları makası açıyor

 

ABD borsalarında rekorlar art arda

 

Spot Bitcoin ETF’leri hangi yatırımcılara hitap ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sai28 Ocak 2024 10:08

    He öldü bitti yok oldu, bunu söyledikten beri sadece btc bile 3 e katladı :D senin hisselerin ne bk yedi? bir yıldır yerinde sayıyor çoğu, dolar bazında rezil rüsva zaten. btc de hem dolardan hem de katlamadan parayı korurduk. He bitti rezil oldu. REZİL olan borsadaki sermayemiz. BİRİNCİ EL ARABA PARASI OLDU TEKERLEK PARASI ALLLAH BELANIZI VERSİN.

  • Gerçekler 27 Ocak 2024 09:27

    Bu Coinler sahtekarlıktır. Bunu bazı devlet başkanlarında defalarca söyledi. Sanal Coinler milletin elindeki dolarları euroları liraları falan almak için kurgulanmış bir oyun. Coin üretip ihraç edenler köşeyi döndü hepsi. Hatta takipçileri fazla olan influncerlar bile kendilerine karşılıksız verilen coşnlerlerle yeni çıkan coşnlerin reklamını yapıp alıcı toplayarak köşelik oldu hepsi.

  • Berber Bekri 26 Ocak 2024 18:30

    Olmayan şey bozulmaz....