E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finansal piyasalardaki en kutuplaştırıcı para birimlerinden birisi olarak görülen popüler dijital para birimi Bitcoin, üç yıl önce kripto paralarda görülen çılgın ralliden bu yana en yüksek seviyelerine tırmandı.
Bitcoin çarşamba günü gün içerisinde 18.358,98 dolara ulaştı ve gün sonu ticaretinde kar satışlarıyla birlikte gerilese de Aralık 2017’den bu yana dördüncü en yüksek gün sonu fiyatlandırmasını yaptı. Dow Jones Market Data verilerine göre 2017 rallisinde Bitcoin 20 bin dolar seviyelerine yaklaşmıştı.
Dijital para birimi 2020 yılındaki %150 oranında yükselişiyle altın fiyatlarını ve hisse senetleri kazançlarını geride bırakıyor. Market Watch yazarı Mark De Cambre makalesinde Bitcoin’in 2017’deki tepe noktası olan 19,783 dolar seviyesini geçebilecek hale aniden nasıl geldiğini 6 sebeple açıklıyor:
Bitcoin kaynakları kısıtlı
Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nakatomo isminde birisi ya da bu ismi kullanan birkaç kişi tarafından yaratıldı. İlk ortaya çıktığı Bitcoin orijinal kodu 21 milyon kripto parayla sınırlı bırakıldı. Bu da sadece 21 milyon Bitcoin’in var olabileceğini gösteriyordu. Şu andaysa toplamda 18,5 milyon Bitcoin dolaşımda. Bu da toplam Bitcoinin miktarının %90’ını ifade ediyor.
Bitcoin varlıklarını genişletmek için dijital madencilik yapmak da mümkün. Ancak bu madencilik faaliyeti sürecinde bilgisayarların fazlasıyla enerji tüketmesi gerekiyor. Dijital madencilik sonucu kazanılan Bitcoin’ler anonim blockchain ağlarında finansal işlemler için kullanılabiliyor.
Nakamoto kripto para miktarının maksimuma yaklaşması nedeniyle madencilik faaliyetlerini zorlaştırdı. 21 milyon limitine ulaşılması için geriye kalan %10’luk Bitcoin’in çıkarılmasının 120 yıl süreceği tahmin ediliyor.
De Cambre para biriminin kıt olarak algılanan kaynaklarının ya da arz limitinin dijital varlığa sihirli bir şekilde değer yüklemediğine dikkat çekiyor. Ancak Bitcoin elde etmek için daha az fırsatın olacağına ya da seçilmiş birkaç kişinin elinde kalacağına yönelik inanç Bitcoin’ler için talebin geri dönmesinin nedenlerinden birisi.
Bağımsız varlık olmanın etkisi
Bitcoin diğer varlıklar gibi uzun yıllara dayanan bir geleneğe sahip değil. Buna karşın dijital para biriminin popülerliği destekçilerine göre toplum genelinde artıyor.
Bağımsız varlık olarak da bilinen Bitcoin altına, tahvillere ya da büyük borsalardaki dalgalanmalara direkt olarak bağlı değil. Bu da Bitcoin almanın bir finansal koruma sağlayabileceği iddiasını ortaya koyuyor.
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance US’in CEO’su Catherine Coley, “Sermaye türevleri bu piyasalarda önemli bir rol üstlenerek, aktif borsacıların piyasa dinamikleri ve temel risk yönetimi anlayışlarını geliştirmelerine yardımcı oldu” dedi.
İstikrarlı kripto para birimlerinin yükselişi
Kripto paraların büyümesindeki bir diğer önemli faktörse fiyat istikrarı olan kripto para birimlerinin (stablecoin) yükselişi. Diğer bir deyişle para birimi değerini dolar ya da euro gibi kararlı varlıklarla endeksleyen kripto paralar. Bu dijital varlıklar genellikle değerlerini bir para birimine endekslemelerinden dolayı kripto para piyasasındaki genel volatilite yüksekliğine maruz kalmazlar.
Uzmanlar stablecoin’lerin kripto para piyasasındaki en büyük likidite kaynağı haline geldiklerini belirtiyor.
Hükümetler ve kurumsal şirketler tarafından da desteklenen bu dijital paralar sektörün meşruiyet kazanmasında da etkili oldu. Çin’in dijital yuan konusundaki çalışmalarının sona yaklaşmasıyla ABD Merkez Bankası da kendi dijital para birimini oluşturmayı değerlendiriyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi geçtiğimiz ay dijital para birimi için denemelere başladı.
İngiltere de merkez bankası için bir stablecoin oluşturma fikrine sıcak bakıyor. Bunun dışında ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase kendi blockchain bazlı teknolojisini kullanan dolar endeksli dijital varlığı JPM coin’i bankalar arası ödeme sistemlerinde kullanmaya başladı.
Dolar ve altın rekabetinin düşüşü
Hükümetlerin, 2008 Finansal Krizi sırasında yol açtığı sorunları çözmek için yığınla para basmaları, Bitcoinin on yıl önce yaratılmasındaki en önemli sebeplerden biriydi. Kripto para uzmanları, Kovid-19 salgınının hükümetleri ve merkez bankalarını ekonomik darbeyi sınırlamak için parasal genişlemeye zorlamasının, Bitcoin'deki bu canlanmanın da temelini oluşturduğunu söylüyor.
Dolar 2020 yılında küresel para birimleri karşısında %4,2 oranında düştü. Bu oran doların 2017’den bu yana en sert yıllık düşüşünü yaşadığını gösteriyor.
Bitcoin veri ve analiz şirketi Crypto Compare’in Kurucusu ve CEO’su Charles Hayter konuyla ilgili açıklamasında, “Bir dijital altın biçimi olarak Bitcoin para politikalarının baraj kapaklarının açılmasını kendi yükseliş dönemi olarak görüyor” dedi.
Kripto para ticareti platformu olan Webull’ın CEO’su Anthony Deller se düşük faiz oranlarının dolar ya da tahvil karısında Bitcoin alma maliyetlerini düşürdüğünü belirtti. Denier, “Olağanüstü düşük faiz ortamı resmi para birimleri stoklarını modası geçmiş yapıyor” ifadelerine yer verdi.
Pay Pal hamlesi kripto paraları yaygınlaştırabilir
Pay Pal yakın zamanda kullanıcılarına platformları üzerinden Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimi alım satımı yapabileceklerini açıkladı. Dijital par birimi destekçileri Pay Pal’in bu kararının dijital para birimlerinin meşruiyeti için önemli olduğunu düşünüyorlar.
Celsius Network’ün CEO’su Alex Mashnsky, “Bugün Bitcoin kurumsal yatırımcılar, bankaların ve aile işletmeleri yasal olarak para birimlerinin devalüasyonuna karşı bir savunabilecekleri yeni bir mecra kazandı. Bu artık altına hücum değil iyi bir yatırım” dedi. Mashnsky Bitcoin’in gelecek yılın sonunda 30 bin dolara ulaşacağını öngörüyor.
2017 ile 2020 arasındaki fark
Bazı boğa piyasası uzmanları şu anda gerçekleşen Bitcoin rallisinin üç yıl önce hazin bir şekilde sonuçlanan ralliden farklı olduğunu düşünüyor.
Sermaye danışmanlığı şirketi Gain Capital’ın Piyasa Araştırmaları Başkanı Matthew Weller üç yıl öncesine göre Bitcoin’in çok daha fazla değerli hale geldiğini belirtiyor. Weller Bitcoin’in bu seferki yükselişinde çok daha az dalgalanma olduğunu ve bu nedenle bir geri çekilme oluşsa bile bunun daha sürdürülebilir olacağını kaydetti.
Weller, “Bitcoin’de açık bir şekilde kısa vadeli ve orta vadeli zaman aralığında aşırı alım gerçekleşti. Bu nedenle kısa bir geri çekilme, dengelenme gerçekleşmesi olağan. Ancak dünyanın en eski kripto para birimi üç gün boyunca 18.000 dolar seviyesine yakın kapandı. Bu nedenle para biriminin bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasını engelleyecek çok az şey var” dedi.
Dikkatli olmak gerekiyor
Bitcoin’in finansal piyasalarda meşru bir varlık olacağına herkesin inanmadığını belirtmek oldukça önemli. Eleştirmenler Bitcoin’in en fazla kara para aklama ve diğer suç faaliyetlerinde kullanıldığına dikkat çekiyor. Aynı zamanda destekledikleri blockchain teknolojisiyle dijital para birimleri arasındaki ayrımın da altını çiziyorlar.
JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon yaptığı bir açıklamada bankasının blockchain destekli para birimler JPM coin’e verdikleri önemi belirtse de, Bitcoin’in onlar için “bir fincan çay” kadar bile olmadığını söyledi.
Dimon ve diğer Bitcoin karşıtları hükümetlerin dijital para birimlerini geçersiz kılabilecek düzenlemeler uygulayabileceğine inanıyorlar.
Wall Street neden Bitcoin lotosunu oynuyor?
5 yıldır zarar eden henüz üretim yapmamış şirket halka arz edilecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:14)