E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto piyasasında yaşanan büyük düşüş sonrası uzun bir süredir yatay seyreden kripto paralarda hareketlenme belirtileri başladı. Dün yükselişine başlayan Bitcoin’in hareketini sürdürüp sürdüremeyeceği merak konusu.
Reuters’tan Lisa Pauline Mattackal ve Medha Singh’in haberine göre, bazı uzmanlar kripto paralarda dibin görüldüğünü ve yükselişin başladığını düşünse de bazıları ise bunun aylar sürebileceğini söylüyor. Bitcoin’in Mayıs ayından bu yana yaşadığı düşüş, 200 haftalık hareketli ortalamasını 22.600 dolar seviyelerine, 200 günlük hareketli ortalamasını ise 35.500 dolar seviyesine kadar geriletti.
Üç ay sürebilir
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 17.500 dolar seviyelerine kadar düşen Bitcoin bir aydan fazla bir süredir yatay hareket ediyordu. Dün başlayan hareket ise Bitcoin’in 200 haftalık hareketli ortalamasına yaklaşmasını sağladı.
ABD merkezli Valkyrie Investments, tarihsel veriler üzerinden yaptığı analizde, Bitcoin’in yukarı yönlü bir harekete başladığı görüşünde. Ancak Valkyrie Investments bu yükselişin ne kadar süreceğinin bilinemeyeceğini söylüyor. Valkyrie Investments Araştırma Direktörü Josh Olszewicz, yukarı yönlü bir fiyat kırılması yaşanmadan önce başlayan yatay seyre atıfta bulunarak, önceki deneyimlerde 200 haftalık ortalama civarında üç ila altı aylık bir yığılma yaşandığının altını çiziyor. Olszewicz, 2018 yılının sonları ile 2019 yılının başları arasında Bitcoin’in 200 haftalık hareketli ortalamanın üzerinde yaklaşık üç ay geçirdiğini belirtiyor. Olszewicz, daha karamsar bir senaryoda ise Bitcoin’in yaklaşık bir yıl boyunca bu seviyelerin üzerine çıkamayabileceğini sözlerine ekliyor.
12 bin dolar tehlikesi
Hareketli ortalamalar teknik analizin en genel ve en çok kullanılan göstergelerinden biri. Yatırımcıların gözünde fiyat dalgalanmalarını yumuşatarak yön tayinini kolaylaştıran hareketli ortalamalar, bir sonraki destek ya da direnç seviyelerinin belirlenmesi noktasında da oldukça kullanışlı işaretler barındırıyor. Yine de tarihsel fiyat hareketlerine bağlı teknik analiz verileri, özellikle genç ve yüksek volatiliteye sahip kripto para piyasaları söz konusu olduğunda kesin şeyler söylemekten uzak olarak kabul edilmelidir.
Hareketli ortalamalar üzerinden yapılan analizlerin yanı sıra Bitcoin’i başka göstergeler ve bakış açıları ile değerlendiren uzmanlar da mevcut. Buna göre, Bitcoin’in 20 bin dolar ila 12 bin dolar seviyeleri arasında birçok destek ve direnç noktası bulunuyor. Bu da Bitcoin’in bugünkü 22 bin Dolar seviyesinin tekrar altını görebileceğini gösteriyor. Bu hafta 2017 yılı seviyelerinin hemen üzerinde seyreden Bitcoin, 2021 yılı Kasım ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolar seviyesinin ise yüzde 68 oranında altında işlem görüyor.
Kripto piyasası Mayıs ayında başlayan bir ayı kanalında bulunuyor. Bitcoin şu anda dört adım aşağı bir adım yukarı modelinde hareket ediyor.
Dört adım aşağı bir adım yukarı
Bazı uzmanlar ise yaşanan son büyük düşüşte bir model gördüklerini belirtiyor. ABD merkezli ADM Investor Services Teknik Analiz Başkanı Eddie Tofpik, piyasanın Mayıs ayında başlayan bir ayı kanalında olduğunu düşünüyor. Tofpik, Bitcoin’in şu anda dört adım aşağı bir adım yukarı modelinde hareket ettiğini öne sürüyor.
Londra merkezli danışmanlık şirketi Adamis Principle kurucu ortağı Patrick Reid ise Bitcoin’in Fibonacci geri çekilme kalıplarına uygun olarak 19.500 dolar ila 20.000 dolar arasında orta düzey bir destek bulduğu görüşünde. Valkyrie Investments Araştırma Direktörü Josh Olszewicz ise bir sonraki desteğin 12 bin dolar seviyesi olduğunu öne sürüyor. Bu seviye, Bitcoin’in son iki yıldır değmediği kadar düşük bir seviye olma özelliği taşıyor.
Piyasalara duyulan güven eski seviyelerinde değil
Farklı öngörüler sunsalar da temel analiz verilerinin yokluğunda Bitcoin gibi para birimleri için uzun vadeli alım satım stratejileri geliştirmek amacıyla teknik analiz verilerini kullanmak faydalı olabiliyor.
Örneğin, 2021 yılı 10 Aralık tarihinde ‘ölüm kesişimi’ olarak da bilinen ‘death cross’ sinyali, birçok yatırımcı için büyük Bitcoin düşüşünün de başlangıcıydı. Ocak ayının başlarında ise 200 günlük hareketli ortalama büyük bir direnç gösterse de büyük düşüşü engelleyemedi.
Ancak tüm bu teknik analiz verilerinin yanı sıra kripto para piyasalarında temel analiz verisi olarak değerlendirilebilecek bazı gelişmeler de yaşanıyor. Terra Luna’nın piyasadan silinmesi ve ardından Three Arrows Capital başta olmak üzere birçok riskten korunma fonunun zor duruma düşmesi, piyasalara duyulan güveni sarstı. Araştırma şirketi CryptoCompare verilerine göre büyük borsalarda gerçekleştirilen kripto para ticareti 2022 Haziran ayında yüzde 27,5 düşüşle 1,41 trilyon dolara inerek 2020 yılı Aralık ayından bu yana en düşük seviyelere düşmüş oldu. Adamis Principle'dan Reid de, kripto yatırımcılarının piyasalara duyduğu güven duygusunun piyasalardan büyük ölçüde çıktığının altını çiziyor.
Bitcoin'deki yükseliş yüzde 7'yi aştı
Bitcoin, kopacak fırtınaya hazırlanıyor
Bitcoin’in 10 bin dolara düşmesi bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsa gündem ne güzel gaz veriyorsun millete .sıçrama ayagına ver gazı alsın saflar
BTC hacim düşmesi lazım... çok ağır yuklu hacim olmaması lazım ki.. altconlere rallilere geçsin ortam.. şuan btc hala ağır yuklu hacımle oynuyor. az hacım tam yatay oldugunda, soğuk cüzdanlar aktarıldıgınde öncesınde, sonraa alt coın ralıları olabilir.. ama fed öncesi enflasyonıst ortam btc yi nasıl etkılekece? btc 19 bın üzeri güven verdimi.. bu sorular önemli..
Way canına :D 19,000 üzeri tutunması lazım. FED kararında oluşan enflasyonist ortamda oartk edilecek gücü vermesi lazım. malum sitelerde batmalar luna tarzı sıkıntılar insanları ürküttü. Ama BTC soğuk cüzdanalr sıkıntı olmalı. şuan by ortamda soğuk cüzdanlara geçiş varmı,yokmu..enflasyonist ortadam btc ügven verdımı ? ona bakılacak öncesinde... hemen hadi oldu biggi gitti deil.. öyle dunya yok.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:07)