E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bitcoin, yılın başından bu yana yüzde 80 arttı. Tarihler, kripto para biriminin “halving”e giden yolda iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Her dört yılda bir gerçekleşen halving yani Bitcoin yarılanması, başarılı bir şekilde yeni Bitcoin madenciliği için ödülleri yüzde 50 oranında azaltarak Bitcoin arzını azaltmayı amaçlıyor.
Bitcoin değerinde uzun süreli bir yükseliş için katalizör olabilecek önemli bir teknik olaydan yaklaşık bir yıl uzakta. Kesin tarih henüz bilinmemekle birlikte, Nisan veya Mayıs 2024′te Bitcoin’in bir sonraki "halving”den geçmesi bekleniyor.
Potansiyel bir Fed faiz oranı indirimi, bankacılık sektöründeki sıkıntılardan kaynaklanan yavaş büyüme ve sıkılaşan kredi koşullarıyla mücadele ettiğinden, Bitcoin, yarılanma beklentisiyle son birkaç hafta içinde yükseliyor .
CoinGecko’nun verilerine göre, Çarşamba sabahı itibariyle bir bitcoin yaklaşık 30.000 dolar değerindeydi. Lider kripto para birimi, yılın başından bu yana yüzde 80′den fazla arttı.
Kripto borsası Luno’da kurumsal gelişim ve uluslararası başkan yardımcısı Vijay Ayyar, banka iflasları ve ekonomik belirsizliğin olduğu bir dönemde Bitcoinin 30.000 doların üzerine sıçramasının, krito para birimi için döngüsel “dip”in oluştuğunu gösterdiğini söyledi.
CNBC’ye e-posta yoluyla konuşan Ayyar, “Bu, Bitcoin’in yaklaşık Nisan 2024′te yapılması planlanan halving etkinliğinden yaklaşık bir yıl önce oluyor” dedi.
BITCOIN YARILANMASI NEDİR?
Bitcoin yarılanmaları kabaca her dört yılda bir veya blok zincirine her 210.000 “blok” eklendiğinde gerçekleşir. Etkinlik, ağdaki işlemleri doğrulamak ve yeni jetonlar basmak için özel ekipman çalıştıran gönüllüler olan bitcoin madencilerinin ödüllerini yüzde 50 oranında azaltıyor. Amaç, piyasaya sürülen yeni Bitcoin birimi sayısını azaltmaktır.
Şu anda, Bitcoin madencileri, başarılı bir şekilde madencilik yaptıkları her blok için 6,25 Bitcoin alıyor. Bu, bilgisayarlarının, Bitcoin ağını güvence altına alan ve kötü niyetli aktörler tarafından ele geçirilmesini önleyen kriptografik bulmacaları çözmek için gereken doğru miktarda bilgi işlem gücüne sahip olduğu anlamına gelir.
Bir sonraki Bitcoin yarılanması gerçekleştiğinde, bu ödül 3.125 Bitcoin’e düşürülecek.
Kripto para biriminin destekçileri, bunun Bitcoin kıtlığını artırarak fiyatı artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
Dolaşımda olabilecek maksimum Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlı ve bu, Bitcoin madenciliği için ödüllerin sonunda 0 dolara düşeceği halving mekanizması tarafından sağlanıyor.
CCData’nın rakamlarına göre, 11 Mayıs 2020′de gerçekleşen son yarılanmadan önce, önceki 12 ayda Bitcoin fiyatı yüzde 19 artarak 7.191,36 dolardan 8.568,88 dolara yükseldi.
Bundan önceki 9 Temmuz 2016′da gerçekleşen yarılanma sırasında Bitcoin, 269,14 dolardan 651,83 dolara yükselerek önceki 12 aya göre yüzde 142 yükseldi.
CCData’nın rakamlarına göre, 28 Kasım 2012′deki ilk yarılanma Bitcoin’in fiyatının yüzde 384 artarak 2,55 dolardan 12,35 dolara yükseldiğini gösteriyor.
CryptoCompare analisti Jamie Sly, CNBC’ye verdiği demeçte, “Tarihsel Bitcoin halving modellerini analiz ettiğimizde, yatırımcıların genellikle halving öncesinde Bitcoin biriktirdiği görülüyor, ancak halving sonrası getirilerin tam zamanlaması ve kapsamı farklı olabilir. Piyasanın dip noktasından çıkıştan halving tarihine kadar olan birikim süresi tarihsel olarak en az 500 günü kapsıyor” dedi.
Sly “Bu, bu döngü için pazarın dibinin geçen yıl Kasım ayında olduğunu varsayarsak (Bitcoin yıllık en düşük seviye olan 15.760 dolara düştüğünde), o zaman mevcut döngüde sadece 142 gündeyiz demektir. Bu, 378 gün daha ileride olan bir sonraki beklenen Bitcoin halving tarihi ile ilişkili olacaktır.” diye konuştu.
BITCOIN HALVING SONRASI KAZANÇLARI
CCData’ya göre, 11 Mayıs 2020′deki yarılanmanın ardından, kripto para birimi takip eden 546 gün içinde yüzde 688,31 ralli yaptı ve ardından 8 Kasım 2021′de 67.549,14 dolara ulaşan rekor seviyeye ulaştı.
Bitcoin, stablecoin terraUSD’den kripto borsası FTX’e kadar büyük şirketlerin ve projelerin çöküşüyle tanımlanan, şiddetli bir 2022 geçirdi.
Yükselen enflasyon, ABD’de ve diğer büyük ekonomilerde daha yüksek faiz oranlarına yol açtı ve bu da yatırımcıların Bitcoin ve diğer riskli varlıklardan kaçmasına neden oldu.
Bu, birkaç üst düzey dijital para biriminin fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerinden keskin bir şekilde düştüğünü gördü.
Bitcoin, son zamanlarda 30.000 dolara yükselmesine rağmen, Kasım 2021′deki zirvelerinden hala yüzde 50′den fazla aşağıda.
Bitcoin küresel ekonomiye zarar veriyor
JPMorgan: Bankacılık krizi Bitcoin’i destekledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hemen 10 milon dolarlık bitcoin alacam .bakalım ne olacak
Sen çıkma sanayinden, kaportan dağılmasın usta :D bildiğin işlere bak sen....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:42)