E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın kripto varlıkları "spekülasyon araçları" olarak göstermesinin ardından, Türkiye'de de kripto paraların ve dağıtık defter (distributed ledger) teknolojisi kullanan varlıkların ödemelerde kullanımının yasaklanması, başka ülkelerin de benzer sınırlamalar getirebileceği endişesiyle fiyatları geriletse de Bitcoin, 64,863.10 dolarlık yeni zirvesinden 60,222 dolara kadar indikten sonra, toparlanarak, 62,000 doların, toplam piyasa hacmi de 2.26 trilyon doların üzerine yükseldi.
Bitcoin 62 bin dolar düzeyine döndü
Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan yönetmelikte, ilk defa hukuki anlamda kripto varlığın tanımı yapılırken, kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde yapılmasına 30 Nisan'dan itibaren yasak getirilse de, kripto paraların alımı ya da satımı yasaklanmadı. Kripto paralar, özel şirketlerin işlettiği özel borsalarda alınıp satılıyorlar. TCMB'den yapılan yazılı açıklamada kripto varlıkların herhangi bir düzenlemeye tabi olmaması, değerinin aşırı oynaklık göstermesi, merkezi olmayan yapısı, sahiplerinin bilgisi dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ve yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi gibi risklerin yarattığı tehlikelere dikkat çekildi.
TCMB açıklamasında, "Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir" uyarısı yapıldı.
ABD'li araştırma kurumu Chainanalysis'e göre Türkiye'de kripto paraların işlem hacmi Şubat başı ile 24 Mart arasında 218 milyar lira (26 milyar dolar) oldu. Bu tuar bir yıl önce 7 milyar liranın sadece biraz üzerindeydi. Bitcoinist'e göre, Merkez Bankası'ndaki başkan değişikliğinin ardından kripto paralara olan ilginin hızla artmasının etkisiyle, Mart'ın ikinci yarısında, Türkiye'de Bitcoin'in fiyatı 100,000 dolara kadar yükseldi.
Son 24 saat içinde 60,222.53 ve 62,531.22 dolar arasında dalgalanan Bitcoin, yüzde 0.06 artışla 62,262.38 dolara yükselirken, birimin haftalık kazancı yüzde 2.89 olarak hesaplandı. Bitcoin'in toplam piyasa hacmi de, yaklaşık 10 milyar dolarlık düşüşle 1.0 trilyon 163 milyar dolar düzeyine geriledi.
Kripto para piyasalarının ikinci büyük birimi Ethereum son 24 saatte yüzde 1.05 artışla 2,483.75 dolara yükselirken, haftalık kazancı yüzde 14.45 düzeyindeydi; birimin piyasa hacmi de 286.87 milyar Dolar düzeyindeydi.
Kripto para piyasalarının üçüncü büyük birimi Binance Coin de son 24 saatte yüzde 3.80 artışla 538.75 dolara yükselirken, haftalık kazancı yüzde 15.67 düzeyindeydi; birimin Piyasa hacmi de 82.5 milyar dolara yükseldi.
Tüm piyasalarda toplam hacim de, 2 trilyon 261 milyar dolar ile, 10 Nisan Cumartesi günü aştığı 2.0 trilyon dolar sınırının üzerinde tutunuyor. Kripto para piyasalarına yönelik kurumsal ilginin artmasının ardından yaşanan hızlı tırmanışla, toplam piyasa hacmi ilk kez 7 Ocak'ta 1.0 trilyon dolar ve ilk kez 15 Şubat'ta 1.5 trilyon dolar sınırını aşmıştı.
Kripto para piyasalarında, son 24 saatte en yüksek hacimli 100 birimden 32 birimin değeri düşerken, düşenlerden iki birim de ilk 10 birimin arasındaydı.
Toplam 9,267 kripto para biriminin işlem gördüğü 367 piyasadaki toplam piyasa hacminin yüzde 51.3'ünü Bitcoin, yüzde 12.6'sını da Ethereum oluşturuyordu. Tüm piyasalarda 24 saatlik işlem hacmi de 293 milyar dolar düzeyindeydi.
Kripto para yasak mı, serbest mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Altın altındır
Bu uydurna paraların sonu gelecek. İnsanlara gwrcekten bir değişim aracı veya gercekten bir varlık mış algısı empoze edilmeye devam dilerek, İnsanlar iyice sağıldıktan sonra!
Fırtına yakın, aman dikkat!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:48)