E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bitcoin’in fiyatındaki dalgalanmalar bu yıl da odak noktası oldu. Aynı zamanda kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e yönelik ilgisi yükseliyor. Ancak dijital varlıklara yönelmek birçok geleneksel yatırımcı için oldukça riskli. CME’nin vadeli Bitcoin işlemlerine olan ilgi, Ekim ayının başından bu yana %250 arttı. Büyük işlem hacimleri ve Bitcoin’in doğrudan alınması gerekliliğinin olmamasıyla, CME’nin sistemi, kurumsal yatırımcılar tarafından aktivite ölçütü olarak görülüyor.
Kripto odaklı serbest fonlar ve bireysel yatırımcılar, elbette istedikleri gibi yatırım yapmakta özgürler. Aşırı heyecanın hakim olduğu bir piyasada, nakit akışı olmadan volatil bir varlığa yatırım yapmak, isteyerek aldıkları bir risk. Bunun sonucunda oldukça sağlam sinirlere sahip olan yatırımcılar yüksek getiri elde etti. Ana akım kurumlar için hesaplamanın çok daha farklı olması gerekiyor. Birçok kişi fiyatların artması halinde çok az fark yaratacak olan küçük miktarlarda alım yapıyor. Ancak eğer işler kötüye giderse, tamamen spekülatif bir varlığa yatırım yapmalarının nedenlerini müşterilerine açıklamak zorunda kalacaklar.
Üçüncü çeyrekte Grayscale Investments’ın yönettiği yatırımların %81’i kurumsal yatırımcılardan geldi. Grayscale’in amiral gemisi Bitcoin Trust’ın yönettiği varlıkların değeri 2020’nin başında 1,9 milyar dolar seviyesindeyken, Eylül ayının sonunda 4,7 milyar dolara ve Salı günü ise 21,1 milyar dolara yükseldi. Grayscale’in CEO’su Michael Sonnenshein, geçtiğimiz hafta Bloomberg’e yaptığı açıklamada, emeklilik fonlarının büyümeyi desteklediğini söyledi. Sigorta şirketleri de Bitcoin yatırımlarına yönelmeye başlıyor.
Massachusetts Mutual Life Insurance, 100 milyon dolarlık Bitcoin alımıyla, son dönemlerde ortaya çıkan bir örnek oldu. Şirketten yapılan açıklamada, alınan riskle ilgili bir sorun yaşanmadığını zira Bitcoin’deki ağırlığın Eylül ayı sonu verilerine göre, şirketin 235 milyar dolar değerindeki varlığının yaklaşık %0.04’ünü oluşturduğu söylendi.
Digiconomist’in tahminlerine göre, Bitcoin ağının elektrik tüketimi yıllık 77,78 trilyon watt seviyesinde. Bu rakam da neredeyse Şili’in elektrik tüketimiyle eş değer. Bitcoin madenciliği çoğunlukla Çin’in Sichuan bölgesi ve İzlanda gibi yenilenebilir enerjinin bol miktarda olduğu yerlere odaklanıyor. Ancak hükümetlerin iklim konusundaki hassasiyetlerinin artmasıyla, hükümetlerin Bitcoin madenciliğine öncelik verme ihtimali oldukça düşük.
Daha katı düzenlemelerin getirilme ihtimali de dijital varlıkların çekiciliğini azaltabilir. ABD Hazine Bakanlığı’nın, alım satım platformlarını daha sıkı kimlik bilgisi ve işlem kayıtları tutmaya mecbur bırakma planı, sistemin sağladığı anonimlik avantajını ortadan kaldırabilecek gelişmelerden bir tanesi. Bu riskleri almak isteyen bireysel yatırımcılar yine de yatırım yapmaya devam edebilir. Ancak kripto paralara yönelik yeni düzenleyici çerçeve planlarının giderek artması ve Bitcoin rallisinin sona yaklaşmasıyla, kurumsal yatırımcılar için Bitcoin yatırımı çok daha zorlu görünüyor.
Özel sermaye devi yatırımcıları bekleyen riskleri açıkladı
Küresel piyasalar, ABD'de açıklanacak teşvik paketini bekliyor
Güçlenen dolar altın fiyatlarını geriletti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:32)