E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bitcoin ve diğer kripto paralar genellikte altının dijital versiyonları olarak tanımlanır. Ancak gerçekte ne kadar benzerlik taşıyorlar? Bu karşılaştırma, iki varlıkta da son dönemde görülen artışlar göz önünde bulundurulduğunda daha da önemli hale geliyor. Kripto para piyasasında ise kurumsal ilgi hızla büyümeye devam ediyor. Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatı ve fiyat volatilitesiyle ilgili tüm tartışmalarla birlikte, dijital versiyonları oldukları söylenen altınla benzerliklerine bakmak gerekiyor. Her kripto paranın, her hisse gibi tek başına değerlendirilmesi gerektiği de önemli bir nokta.
Bununla beraber bu iki finansal varlık arasında kurulabilecek bazı dikkat çekici paralellikler ve karşılaştırmalar var. Ancak Bitcoin’i ve diğer kripto paraları dijital altın olarak tanımlamak, ilk aşamada göründüğü kadar doğru olmayabilir.
Bazı yatırımcılar altına, diğer varlıklara ve kripto varlıklara enflasyona karşı bir koruma aracı, spekülatif yatırım tercihi ya da varlık dağılımı sürecinin temel bir bölümü olarak yaklaşıyor.
Bu finansal araçlar hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, çok az kişi bu varlıkları bir takas aracı olarak görüyor. Kullanım alanının olmamasına rağmen, bugüne kadar altın kripto paralarla karşılaştırılmaya devam etti.
Son dönemlerde fiyatta görülen volatiliteye rağmen, bu karşılaştırmayı yeniden gözden geçirmek oldukça mantıklı.
Kripto paraların geçerli bir takas aracı olarak geçerlilik sahibi olup olmadığı konusunda oldukça fazla tartışma var. Ve bu tartışmalar oldukça haklı nedenlerle ortaya çıkıyor.
Bitcoin’in temelindeki fikir ve konsept, herhangi bir merkezi hükümetin ya da merkez bankasının kontrolünde olmayan bir alternatif finansal sistem yaratmaktı. Kripto paraların birçok savunucusu, en başından bu güne kadar bu kullanım alanına inanmaya devam ediyor.
Kabul edilmesi gereken gerçeklerden bir tanesi, altın ve kripto para karşılaştırması tartışmalarında, bunların bir takas aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağını, mevcut yasalar dahilinde söz konusu varlığın yasal olup olmadığı tarafından belirleniyor olması.
Bugün, kripto varlıkların, finansal varlıklar yelpazesinde hangi noktaya tekabül ettiği konusunda devam eden bir hukuki belirsizlik var.
Başka bir deyişle, altın ve kripto da bir takas aracı olarak tahayyül ediliyor ancak pratikteki gerçeklik henüz belirsiz.
Altın ve kripto varlıklar arasındaki en büyük farklılıklardan bir tanesi, kişilerin ve kurumların bu finansal araçları kullanmasında ve taşımasındaki kolaylık konusunda ortaya çıkıyor. Bu kriter ışığında bakıldığında, altın ve kripto paraların karşılaştırılabilirliği oldukça kapsamlı bir şekilde ele alınmalı. Forbes'un haberine göre, özellikle, kullanılabilirlik ve fonksiyonellik sorularının yalnızca varlığın kendisini değil, kriptoya ya da altına nasıl ulaşılabileceği konusunu da değerlendirmeli.
Örneğin altınla ilgili tartışmalar, altın paralarla, altın külçesiyle ya da altın yatırım fonuyla mı ilişkili? Kripto perspektifinden bakıldığındaysa, bu tartışma daha da ince detayları göz önünde bulunduruyor.
Bu konuda kripto türü ve cüzdan seçimiyle, kriptonun hangi kolaylıkta kullanılabileceği değişiklik gösteriyor. Başka bir deyişle, Bitcoin ve diğer kripto paraların erişim, kullanılabilirlik ve kitlesel piyasada bir yasal para olarak fonksiyonelliği konusunda bir avantajı olduğu görülüyor.
Altın uzun zamandır enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülüyor ve kullanılıyor olmasına rağmen, kripto varlıklar son dönemde kurumsal yatırım alanına giriş yaptı. Sorulması gereken temel sorulardan bir tanesi, zaman zaman gözden kaçıyor.
Bu varlıklar nasıl paraya çevirilir? Altına ve kripto paralara genellikte atfedilen bir özellik olan etkin bir koruma aracı olma durumunun gerçekleşmesi için, yatırımcıların bu varlıkları diğer finansal enstrümanlarla takas edebiliyor olmaları gerekiyor.
Yani, her koşulda bu finansal enstrümanların ve varlıkların değeri, yerine almaya çalıştığı varlık türü (dolar) şeklinde elde edilir. Başka bir deyişle, diğer varlıklar Bitcoin ya da diğer kripto paralarla fiyatlanmaya başladığında, bu durum bu varlıkların finans piyasalarındaki fonksiyonlarıyla ilgili büyük değişimler getirecek. Bu oldukça soyut bir nokta olabilir ancak oldukça da önemli.
Dolar, altın ya da Bitcoin gibi bir araç diğer varlıklar ve finansal enstrümanların değerlemesinde bir referans oluşturduğunda, bu araç geniş kitlelerce kabul görür. Şimdilerde, dolar bir rezerv para birimi olarak bu görevi görüyor ancak bu durum zaman içinde değişebilir.
Altın ve kripto varlıklar, her finansal konuda olduğu gibi birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmeli ve finansal sistemdeki rolleri ayrı ayrı incelenmeli. Bununla birlikte, bu iki varlık sınıfının birbirinin muadili olduğunu varsaymadan önce bu konuların derinlemesine düşünülmesi gerekiyor.
Altın fiyatlarında oynaklık sürüyor
Büyük yatırımcı borsa rallisinin yanlış tarafında kaldı
Borsalar için 2020’nin sonu güzel olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:04)