E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkez bankalarının devasa destekleri ve perakende yartırımcıları ile kurumsal yatırımcıların giderek artan ilgisi kripto paralardaki rallinin devam etmesini sağladı. Ancak şüpheciler halen piyasaların bir balonun ortasında olduğunu söylüyor. Bitcoin şubat ayına 36,000 doların bir miktar üzerinde başladı. Bu rakam ise geçtiğimiz ay ulaşılan tüm zamanların rekorunun yalnızca 5,000 dolar altında.
Dijital para birimi, ocak ayının sonunda, rekor seviyeye ulaşmasının ardından kısa bir süre için sendeledi ancak şimdiye kadar 2017 yılında yaşanan sert düşüşten kaçmayı başardı. Bazı yatırımcılar bunu merkez bankalarının, tüm dünyada varlık fiyatlarını yükselten ve yatırımcıları getiri arayışına yönelten desteklerine bağlıyor. Insight Investment’ın fon yöneticisi Francesca Fornasari, “sisteme enjekte edilen likidite birçok varlığa yöneldi, bunların arasında Bitcoin gibi alternatifler de bulunuyor” dedi.
Aynı zamanda, Financial Times’ın haberine göre, profesyonel ve amatör yatırımcılar da kripto para piyasasında daha aktif bir rol oynamaya başlıyor.
Zürih merkezli Crypto Finance Group’un Yönetim Kurulu Üyesi Marc Bernegger, “2012 yılında kripto para piyasasında internet bağımlıları, anarşistler ve liberterler bulunuyordu” dedi. Açıklamasının devamında, “Bitcoin yatırımına yönelen insanların profili kesinlikle değişti” ifadesini kullandı. Ancak birçok insan şüpheci tavrını sürdürüyor ve sert fiyat yükselişlerinin giderek köpüklenen piyasa koşullarını yansıttığından endişe duyuyor.
Onlar için Bitcoin’in yükselişi, GameStop ve AMC Entertainment gibi şirketlerin hisselerinde son dönemde görülen volatilitenin bir benzeri olduğu gibi, bu hafta gümüş fiyatlarında görülen yükselişle de benzerlik taşıyor. Üç piyasadaki hareketler de, perakende yatırımcılarının akın etmesiyle yükseldi. Aynı zamanda korona virüs karantinaları nedeniyle evde kalan kişilerin, Robinhood gibi işlem ücreti almayan borsa platformları kullanmasıyla bu akım giderek büyüdü.
Geçtiğimiz yıl mart ayında piyasalarda görülen sert düşüşün ardından Bitcoin’in değeri dokuz kat arttı. Bu patlama geleneksel finans camiasının da dikkatini çekerek bankaların alana yönelmesine neden oldu. San Francisco merkezli kripto para borsası Coinbase, yatırımcılara ABD borsalarında yer alan büyük bir kripto para borsasının hisselerini alma fırsatı verecek olan halka arzını planlıyor. Planlanan halka arz, yatırımcıların doğrudan kripto para almadan, kripto yatırımı yapma isteğinin öne çıktığı bir dönemde gerçekleşecek.
Geçtiğimiz yıl yatırımcılar Grayscale’in yönettiği kripto para fonlarına 5,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu rakam ise, 2013 ve 2019 yılları arasında gerçekleşen yatırımların dört katından fazla oldu. Grayscale’in aldığı yatırımların birçoğu ise kurumsal yatırımcılardan geliyor. Kripto para verileri şirketi Chainalysis’in verilerine göre, kurumların Bitcoin alımlarında da yükseliş var.
JPMorgan Stratejisti Joshua Younger, Bitcoin piyasasının boyutunun, yatırım ve işlem amaçlarıyla elde tutulan altın piyasasının neredeyse beşte birine denk olduğunu söyledi. Kripto paranın piyasa değerinin ise 750 milyar dolar olduğunu söyleyerek, bunun kripto paranın niş bir varlık sınıfı olmaktan çok uzak olduğu anlamına geldiğini ifade etti. Yüksek riskli yatırımların çekiciliği, görmezden gelinemiyor.
Kripto para serbest fonu SkyBridge’in ortaklarından Brett Messing, “Bitcoin’i %20 getiri sağlamak için almıyorlar, büyük getiri sağlamak için alıyorlar” dedi. Kanadalı sigorta şirketi Manulife ise ocak ayının sonunda, merkez bankalarının bilançolarındaki genişleme ve artan kamu borcunun yatırımcıları giderek daha fazla alternatif varlık sınıflarına yönelteceğini söyledi. Bunun sonucunda ise kripto paralar, “kaynakların hatalı dağılımına neden olabilecek politika desteklerinden duyulan korkuya yatırımcılar için bir çözüm sağlayacak.”
Manulife, “bu kripto paralara yapılan yatırımların doğru olduğu anlamına gelmese de, Bitcoin gibi kripto varlıkların yatırımcılar ve politika yapıcılar için bir standart haline geldiğini gösteriyor” ifadesini kullandı. Ancak kripto para alanında dolandırıcılıklar da giderek artıyor. Xangle’ın verilerine göre, yatırımcılar 2012 yılından bu yana dolandırıcılık nedeniyle 16 milyar dolar kaybetti. Düzenleyiciler de piyasanın boyutları ve her gün gerçekleşen kontrol dışı işlemler nedeniyle endişeli.
Bank for International Settlements Başkanı Agustín Carstens, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Bitcoin’in paradan daha spekülatif bir varlık olduğu ortada” dedi.
UBS Wealth Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Michael Bollinger ise, piyasa balonlarının birçok kişinin beklediğinden çok daha uzun sürebileceğini ve bazen de hiç patlamayabileceğini ekledi. Bollinger, “varlıkların algılanış biçimlerindeki değişiklikler, balonların hiçbir zaman patlamayacağı anlamına gelebilir ve bu kripto paralar için de geçerli olabilir” dedi.
Elon Musk, kripto paralarda roket etkisi yaptı
GameStop yükselişinin sonu iyi bitmeyecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
amarika kara parası bitcoin e akıyor
Rallinin arkasında Lewis Hamilton var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:12)