E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın bazı bölgelerinde, neredeyse tüm ödemeler elektronik formatta yapılıyor. ABD’de banka kartıyla yapılan işlemler, 2017’den bu yana nakit alışverişlerinin önüne geçti. Latin Amerika ve Afrika’nın bazı bölümlerinde nakit alışverişler, kartla yapılan alışverişin gerisinde kalıyor ve giderek daha fazla insan finanslarını telefonlarından yönetiyor.
Dünya çok cepheli bir parasal devrim yaşıyor. Bu devrime internetin teknolojik dönüşümü yön veriyor. 2020 yılında ortaya çıkan korona virüs pandemisi ise bu süreci hızlandırdı.
Yaşanan karmaşa, dolar, altın ve Bitcoin fiyatlarına da yansıdı. Dolar dünyanın en popüler para birimi. Yalnızca merkez bankası rezervlerinde değil, uluslararası işlemlerde de. Arzı ABD Merkez Bankası ve ABD bankaları tarafından belirlenen doların değeri, tüketicilerin satın aldığı mallara kıyasla belirlenebiliyor. Bloomberg’in dolar endeksine göre, bu yıl küçük bir değer kaybı yaşadı.
Altın, dolar karşısında %15 değer kazandı. Ancak Bitcoin, dolar karşısında, yıl başından bu yana %139 yükseliş gösterdi.
Bu yıl gerçekleşen Bitcoin rallisi birçok kişiyi gafil avladı. Geçtiğimiz haftanın yükselişi, 2017 yılının Aralık ayındaki bir önceki rallinin gördüğü zirvenin hemen altındaydı. New York Üniversitesi Ekonomisti Nouriel Roubini, 2018 yılının Şubat ayında yaptığı açıklamada, Bitcoin’in “insanlık tarihinin en büyük balonu” olduğunu söyledi ve fiyatının “sıfıra düşeceğini” bildirdi. Bu açıklamadan sekiz ay sonra Roubini, Bitcoin’in “tüm dolandırıcılıkların anası” olduğunu ifade etti.
2020’nin Kasım ayındaysa, Roubini ifadelerini değiştirmek zorunda kaldı. Yahoo Finance’e verdiği bir röportajda, Bitcoin’in “kısmi bir değer deposu olabileceğini ve değerini kolay kolay kaybetmeyeceğini” çünkü “zaman içinde ne kadar Bitcoin üretileceğine karar veren bir algoritmanın bulunduğunu” söyledi.
Roubini bu yıl Bitcoin konusundaki görüşlerini değiştirmek zorunda kalan tek kişi değil. Bitcoin’e yönelik boğa piyasası taraftarları haline gelen büyük yatırımcılar arasında, Paul Tudor Jones, Stan Druckenmiller ve Bill Miller da yer alıyor.
Pandeminin parasal evrimi hızlandırmış olması şaşırtıcı değil. Tarihçi Mark Bailey’nin 2019 yılındaki Oxford derslerinde açıkladığı gibi, veba salgını sırasında İngiliz ekonomisinde bir parasallaşma dalgası görülmüştü. Salgından önce feodal sistemdeki kiracıların, kiralarını ürettikleri mallarla ödemesi bekleniyordu ancak istihdamdaki azalmayla birlikte kasaba sakinleri kiralarını nakit olarak ödemeye başladı. İtalya’da da 1340’lardan sonra ekonomi daha paraya dayalı bir hal aldı. 15. ve 16. yüzyılların en güçlü İtalyan ailesinin, sarraflık yapan Mediciler olması şaşırtıcı değil.
Benzer bir şekilde, korona virüs pandemisi de Bitcoin ve diğer kripto paralar için olumlu gelişmeler yarattı. Öncelikle pandemi daha dijital bir dünyaya geçişi hızlandırdı. Normal koşullar altında on yıl sürebilecek dijital dönüşüm, hızlı bir şekilde on ayda gerçekleşti.
Daha önce online para transferi riskini almamış olan insanlar, pandemi koşulları nedeniyle bankaların kapanmasından dolayı bunu denemek zorunda kaldı. İkincisi ve sonuç olarak, pandemi finansal dolandırıcılığa olduğu kadar finansal denetime karşı da savunmasız bıraktı. Her iki trend de Bitcoin için olumlu bir ortam yarattı.
Bitcoin bir ödeme yöntemi olarak görülmese de, artan bir şekilde değeri saklamak için bir yöntem olarak görülüyor. Yalnızca net serveti yüksek kişiler tarafından değil, teknoloji şirketleri tarafından da yatırım aracı olarak kabul ediliyor.
Temmuz ayında MicroStrategy’nin milyarder kurucusu Michael Saylor, şirketinin nakit rezervinin bir bölümünün alternatif varlıklarda tutulmasını istediğini söyledi. Eylül ayında, MicroStrategy 424 milyon dolar değerinde Bitcoin satın almıştı. Aynı zamanda ödeme şirketi Square de geçtiğimiz ay 50 milyon dolar değerinde Bitcoin alımı yaptı. PayPal yakın zamanda, ABD’li kullanıcıların, PayPal cüzdanlarını kullanarak Bitcoin alım satımı yapabileceklerini açıkladı.
Bitcoin’in benimsenme sürecinin gidecek daha uzun bir yolu var. Bitcoin’in en ateşli savunucularından, Arjantinli teknoloji yatırımcısı Wences Casares’e göre, “kesintisiz on yıllık iyi performansın ardından, 100 milyon kişiye yakın Bitcoin sahipleri bulunuyor ve her ay 1 milyondan fazla yeni Bitcoin yatırımcısı ekleniyor”. Bu durumda Bitcoin’in 5 ila 7 yıl içinde fiyatının 1 milyon dolara ulaşma şansı %50.
Bitcoin’in dezavantajlarını geride bırakan iki benzersiz özelliği bulunuyor. Birincisi, Bitcoin sınırsız bir bollukla karakterize edilen sanal dünyada, nadir olma özelliğini taşıyor. İkincisi ise Bitcoin’in özerk olması. Casares’in deyimiyle, “kimse Bitcoin blockchain’inde yapılan bir işlemi değiştiremez ve kimse Bitcoin blockchain’inin yeni işlemler kabul etmesine engel olamaz.” Bitcoin kullanıcıları, bankalar gibi aracı kurumları kullanarak ödeme yapabilirler.
Dünyanın hiçbir yerinde, mobil ödemeler Çin’deki kadar kapsamlı gerçekleşmiyor. Bunun nedeni Alipay ve WeChat Pay’in hızlı büyümesi.
Bu elektronik ödeme platformları şimdi yıllık 40 trilyon dolarlık işlem gerçekleştiriyor. Ribbit Capital’ın verilerine göre, bu rakam Visa ve Mastercard’ın toplamının iki katından fazla.
Çin’in elektronik ödeme platformları ülke dışında da, Ant Group ve Tencent gibi şirketlerin yerel fintek şirketlerine yaptıkları yatırımlarla hızla yayılıyor. Aynı zamanda, Çin Merkez Bankası da dijital para biriminin yaygınlaşması için hamleler yapıyor. Dijital yuanın kullanımının uluslararası ticarette de teşvik edilmesi için girişimlerde bulunulacak.
Ünlü ekonomistten hesaplaşma uyarısı
Pandeminin yükselmeyen hisselerinin rallisi başladı
Citi: Altında 2000 doların üzeri mümkün
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gelecek sanal parada Bitcoin devletler müdahele edemiyorlar .Doların değeri zaman içerisinde karşılıksız para bastıkları için degerini yitirecek insanlar ve şirketler sanal parayı tercih edecekler.
Niye?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:44)