E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bitcoin regülasyonlar açısından nasıl bir konuma sahip? Şant Manukyan Fortune Türkiye'deki bu ayki yazısında son dönemde gündemden düşmeyen Bitcoin'i kaleme aldı. İşte Manukyan'ın o yazısı:
Bitcoin gündemden düşmek bilmeyen bir konu olmasına rağmen regülasyonlar açısından nasıl bir konuma sahip olduğuna dair çok az sayıda makale ile karşılaştım. Bu nedenle belli başlı ekonomilerde kamu otoritesinin Bitcoin'e bakışını özetlemek istedim.
ABD
ABD'de birkaç kuruluş dijital paraların tanımlanması işini yürütüyor. Hazineye bağlı çalışan Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) olarak bilinen kuruluş hangi şirketlerin para transferi işinde (MTB) çalışan bir şirket olarak tanımlanabileceğine karar veriyor. MTB'ler kara para aklama (AML) ve müşteriyi tanıma (KYC) yükümlülüklerine ek olarak regülasyonlara da uymak zorundalar. ABD hazinesine göre Bitcoin konvertible sanal para birimi (2013). CFTC'ye göre ise bir emtia (2015). Vergi dairesi IRS'e göre is Bitcoin mal olarak vergilendirilecek yani benzer işlemlerde uygulanan vergi kuralları geçerli. Manhattan'da Bitcoin'in sanal para olduğu ve olmadığı yönünde 2 mahkeme kararı mevcut. 1 Ocak 2017 itibarı ile ise 13 eyalet Bitcoin'inin "ne olduğunu" karara bağlamış durumdayken geri kalanı için gri bir alan. ABD kanunlarının standardize edilmesine yönelik çalışma yapan Uniform Law Commission temmuz ayında Uniform Regulation of Virtual Currency Businesses Act adlı tasarıyı onayladı.
ÇİN
PBOC 2013 yılında finans kuruluşlarının Bitcoin işlemleri yapamayacağını açıkladı. 2017 yılı içinde para çıkışlarını müteakip kişilerin de Bitcoin işlemleri yapmasına engelleme geldiği spekülasyonlarına rağmen net bir yasa söz konusu değil.
JAPONYA
Dijital para konusunda en hızlı ve vizyoner ülkelerden biri de Japonya ; 1 Nisan 2017 tarihi itibarı ile Bitcoin yasal bir ödeme aracı olarak kabul edildi, yani para olarak sınıflandırdı. Buna rağmen kara para aklaması için kullanılmadığına dair bir dizi regülasyona uygunluk şartı söz konusu. Mt. Gox skandalının ardından yasa dijital para borsalarını Japon Finansal Hizmetler Ajansının denetimi altına soktu.
İNGİLTERE
İngiltere'de bir dijital para regülasyonu olmasa da hükümet Bitcoin işlemlerini FX işlemleri olarak değerlendirdiğini ve buna göre vergilendirileceğini açıkladı. KDV uygulanmayacak ancak sermaye kazancı vergilendirilecek.
İRLANDA
Liberal vergi yasaları ile (en azından bir zamanlar) bildiğimiz İrlanda dijital para birimlerini düzenleyen bir yasa çıkartmış değil. Ancak daha ilginç bir özelliği var ki bu konuda ülkeyi tek kılıyor: Irishcoin adı altında bir dijital parası var. Özellikle turizm sektörüne yönelik yaratılan bu dijital para ülkenin genel olarak kavrama yaklaşımının da olumlu olduğunu gösterir nitelikte.
LÜKSEMBURG
Konuya liberal yaklaşım sergileyen ülkelerden biri. CSSF 2014 yılında yayınladığı bildirimle Bitcoin'in para olarak kabul edildiğini ancak ülke içinde aktivite gösterecek her kurumun Finans Bakanlığından izin almak ve CSSF kontrolünde olmak zorunda olduğu hatırlatmasını yaptı.
RUSYA
2016 öncesinde Bitcoin kullanımının yasak olduğu Rusya'da bu yıl Ethereum platformunun kurucularından Vitalik'in Başkan Putin ile görüşmesinin ardından daha liberal adımlar mı atılacak sorusu geldi. Şimdilik bilinen Rusya MB'sinin Bitcoin vs'yi dijital mal olarak tanımlamayı düşündüğü.
G.KORE
G. Kore S. Korean Foreign Exchange Transactions Act adlı yasayı şubat ayında revize ederek 18 Temmuz itibarı ile fintech şirketlerinin Financial Supervisory Service'e (FSS) tecil edilmek kaydı ile "Bitcoin dahil olmak üzere" küçük fonlar ve şirketler için uluslar arası para transferi yapmasına izin verdi. Buna göre bir defada gönderilecek miktar 3000 dolar veya daha az olurken yıllık bazda bir hesabın fintech üzerinden gönderebileceği miktar da 20 bin dolarla sınırlandırıldı.
Şant Manukyan - Fortune Türkiye Dergisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:22)