E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bitcoin yatırımcıları dev bir ralli yaşıyor. 2020 yılının son dönemlerinde, Bitcoin fiyatı dört kat yükseldi. Bu yükseliş, kripto paranın neredeyse 20,000 dolara yükselmesinin ardından, fiyatların düşmesi ve değerinde görülen üçte ikiden fazla kaybı hatırlattı. Bir zamanlar uyuşturucu kaçakçılarının ve liberterlerin kullandığı düşünülen Bitcoin’in, yine de, birçok işlemde kullanışlı bir para birimi olarak kullanılmaya başlaması için zaman var.
Ancak Bitcoin’de son dönemde görülen yüksek volatilite, büyük yatırımcıların Bitocin’in daha geniş kitlelerce benimseneceği yönündeki spekülasyonlarından kaynaklanıyor. Büyük yatırımcılar ve uzmanlar, Bitcoin’in enflasyon karşısında altından daha iyi bir koruma aracı rolü oynayacağını düşünüyor.
Bitcoin’deki yükselişin nedeni ne?
2020 yılında ortaya çıkan pandemi sürecinde küresel finans piyasaları alt üst olurken, Bitcoin’in yaygınlaşma konusunda adımlar attığını gösteren bazı gelişmeler yaşandı. Ekim ayında, küresel ödeme devi PayPay, müşterilerine Bitcoin’le alışveriş yapma imkanı tanıdı. Aynı zamanda bazı büyük finans oyuncuları da yatırımcıların portföylerine kripto paraları eklemesini kolaylaştıran fonlar oluşturdu.
Dünyanın merkez bankaları tarafından küresel finans sistemine pompalanan bol miktarda para da, bu hamlenin enflasyonu yükseltebileceği konusunda endişeler doğurdu. Bunun sonucunda da her ikisi de nadir varlıklar olduğu için, altın ve Bitcoin’e yönelik ilgi yükseldi.
Yeni bir balon mu?
Yukarı yönlü her hareket, Bitcoin’in savunucularını heyecanlandırıyor ve dikkat çekiyor. Tüm kripto paraların toplam piyasa değeri, 7 Ocak tarihinde, ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı. Robinhood ve Revolut gibi önde gelen teknoloji start-upları, kripto paraları borsa ve bankacılık uygulamalarının kilit bir birimi haline getirdi.
Yine de kripto paralara yönelik yatırımlar, riskli ve volatil olmaya devam ediyor. Zira bu yatırım araçları, değişken bir piyasada, düzenlemelere büyük oranda tabi tabi olmayan riskli ve volatil yatırımlar olmaya devam ediyor. 2021 yılının başında Bitcoin’deki yükseliş, o kadar hızlı oldu ki son 50 yılda diğer finansal varlıklarda görülen yükselişleri geride bıraktı.
Bitcoin’i kim alıyor ve kullanıyor?
Mike Novogratz ve Alan Howard gibi tanınmış yatırım uzmanları, Bitcoin ve diğer kripto paralara yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptı. Fidelity Investments tarafından 2020 yılında gerçekleştirilen bir anketin sonucuna göre, kurumsal yatırımcıların %36’sı portföylerinde kripto para bulunduruyor. Her 10 katılımcıdan 6’sı Bitcoin’e ve diğer kriptolara yönelik ilgilerini dile getirdi. Bu oran 2019 yılında, %50’den azdı.
Bitcoin oldukça riskli bir varlık olmaya devam ediyor. Bunun nedeni yatırımcıların büyük miktarlarda kripto para alımı yapan bazı yatırımcıların, piyasalarda büyük dalgalanmalara neden olabilmesi. Bitcoin’in dijital sisteminde takip edilebilen anonim hesapların %2’sinden azı, mevcut arzın %95’inden fazlasını kontrol ediyor. Bu yatırımcıların Bitcoin’den çıkması, tüm piyasayı alt üst edebilir.
Yatırımcılar için neden çekici?
Bu sorunun en kısa cevabı, açgözlülük ve korku. Bitcoin’in savunucuları son dönemde görülen rallinin diğer yükselişlere benzemediğini ve varlığın, kurumsal yatırımcıların girişiyle olgunluğa eriştiğini iddia ediyor. Hükümet tahvilleri gibi geleneksel varlıklarda sıfır seviyesinde ya da negatif getiriler, serbest fonları alternatif arayışına yöneltirken, Bitcoin’deki rekor ralliler fırsatı kaçırma korkusu yaratıyor.
Bitcoin karşıtları, kripto paranın kaçınılmaz olarak yeniden çöküş yaşayacağını söylerken, birçok kişi de son dönemde fikir değiştirdi. Bunun nedeni yeterli miktarda kişinin Bitcoin’i savunduğunu düşünmeleri oldu. Aynı zamanda Bitcoin’in enflasyon riskine ve dolardaki herhangi bir zayıflığa karşı yasal bir koruma oluşturması konusunda da tartışmalar devam ediyor.
Bitcoin neden altınla karşılaştırılıyor?
Arzı sınırlı olan bir varlık olarak, altın geleneksel olarak enflasyona karşı bir koruma olarak görülüyor. 2020’nin Ağustos ayında ise, rekor bir yükseliş gerçekleştirdi. Hükümetler para basmaya hız verebilirler ve bu nedenle para birimlerini değersizleştirebilirler. Ancak madenciler, piyasaları altına boğamaz. Bitcoin’in yatırımcılar için çekiciliğinin bir kısmı da, hükümetler ya da parasal politikalar tarafından kontrol edilmiyor olması ve arzının altından çok daha sınırlı olması.
Korona virüs pandemisinin yarattığı ekonomik zorluklara karşı hükümetlerin ve merkez bankalarının dev harcama paketleri, ekonomiler toparlanma gösterdikten sonra enflasyonda yükseliş korkusu ortaya çıkardı.
Bunun sonucunda, enflasyon henüz görülmemiş olsa da Bitcoin’e “dijital altın” olarak bakanların sayısı yükseldi. Eğer Bitcoin, şimdi altına yönelmiş olan yatırımların yarısı kadar bir miktarı bile çekmeyi başarsa, JPMorgan Chase analistlerine göre, uzun vadede 146,000 doları geçebilir.
Bitcoin yeniden 40 bin doların üzerinde
Teşvik paketi altın fiyatını yükseltti
Kısa süreli sert kar satışları yaşanması beklenebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hayali banganot
Uçan balon :)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:42)