E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bitcoin, önceki hafta yaşadığı büyük çöküşün ardından kısmen toparlasa da 50 bin dolar sınırında yatay seyrini sürdürmeye devam ediyor. Düşük fiyatlardan yapılan alımlarla yükselmesi beklenen Bitcoin’in yatay seyir izlemesi ise kripto yatırımcıları arasında soru işaretlerine sebep oldu.
Bitcoin 49 bin doların üstünde, Ethereum da 4 bin dolar seviyesinde işlem görmeye devam etti.
Sene başındaki değerinden yüzde 103 daha değerli olan Bitcoin, sene içerisinde yaşadığı sert dalgalanmaların ardından Aralık’ta gelen düzenleme sinyalinin etkisiyle kısmen duruldu.
Bitcoin sene içerisinde 69 bin dolarla tarihi zirvesini görürken en düşük seviyesini ise 28 bin dolarla sene başında gördü.
Sene içerisinde Elon Musk’un çıkışları ve Çin’in sert yasaklama dalgaları gibi çeşitli sebeplerden sert düşen Bitcoin’deki son düşüşte Fed’in para politikasını sıkılaştırma sinyalleri ile birlikte ABD Kongresi'nin ülkenin önde gelen kripto borsalarının temsilcilerini komisyonda dinlemeye çağırması etkili olmuştu.
İŞLEM HACMİ DÜŞÜK
Bitcoin’deki son düşüşte yine Omicron varyantının neden olduğu korku ve endişe nedeniyle risk iştahının azalması ve insanların güvenli limanlara yönelmesi etkili oldu. Bitcoin’deki düşüş borsadaki düşüşle paralel oldu.
Düşüşün ardından Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar kısmen toparlanıp kayıplarını telafi etse de önceki haftalarda gördüğü 60 bin dolar seviyelerine dönememesinde düşük işlem hacmi de etkili oldu.
Glassnode tarafından yayınlanan verilere göre, Bitcoin’in işlem hacmi bir ayın en düşük seviyesine ulaştı. İşlem etkinliğinin azalmasının ana nedeni ise Bitcoin’in piyasadaki olumsuz performansı. Bitcoin geçen aydan bu yana değerinin yüzde 27'sini kaybetti. Bu seviye aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 38 daha düşük.
ABD’DEN SERT SİNYALLER
Bitcoin’deki düşük işlem hacminin bir diğer nedeni de gelişmiş devletlerin düzenleyici kurumlarından gelen sinyaller.
Biden yönetimi, bu haftanın sonunda Amerika Birleşik Devletleri Yolsuzlukla Mücadele Stratejisini açıkladı. Bu belgede kripto paralara da geniş ayrıldı. Belgede yasal olmayan aktörleri sorumlu tutmakla ilgili olan üçüncü sütun, kripto para birimlerini hedefledi.
Belgede, kripto borsaları ile ‘mixing ve tumbling hizmetleri (transferler sırasında gizliliği korumak için işlemleri başka işlemlerle karıştırarak yeni girdi ve çıktılar oluşturan servis) ve kara para aklama aktörleri tarafından işlenen suçların inceleneceği bilgisi’ yer aldı. Ayrıca Küba, Venezuela, Kuzey Kore gibi ülkelerin ABD yaptırımlarını delmek için kripto paraları kullandığı iddiası nedeniyle de kripto teknolojisi ABD’nin hedefinde.
ABD’den gelen bu sinyaller, kısa süre içerisinde sert düzenleyici hamlelerin gelebileceği şeklinde yorumlandı. Biden tarafından kabul edilen son altyapı paketi de komisyoncuların vergilendirilmesi gibi çeşitli düzenlemeler içeriyordu.
IMF’DEN DÜZENLEME UYARISI
Geçtiğimiz günlerde IMF de benzer düzenleme senaryoları üzerine bir rapor yayımladı.
Tobias Adrian, Dong He ve Aditya Narain imzasıyla IMF blogunda yayımlanan “Küresel Kripto Düzenlemesi Kapsamlı, Tutarlı ve Koordineli Olmalıdır” başlıklı yazıda, “Kripto varlıkları ve ilgili ürün ve hizmetler son yıllarda hızla büyüdü. Ayrıca, düzenlenmiş finansal sistemle bağlantılar artıyor. Politika yapıcılar, birçok faaliyetin düzenlenmemiş olduğu bu gelişen sektörden kaynaklanan riskleri izlemekte zorlanıyor. Aslında, bu finansal istikrar risklerinin bazı ülkelerde yakında sistemik hale gelebileceğini düşünüyoruz” denildi.
Ayrıca yazıda, kripto varlıkların finansal sistemler için çeşitli riskler doğurduğu belirtildi. Yazıda, “Kritik faaliyet sunan varlık hizmet sağlayıcıları lisanslı veya yetkilendirilmiş olmalıdır. Lisanslama ve yetkilendirme kriterleri açıkça ifade edilmeli, sorumlu makamlar açıkça belirlenmeli ve bunlar arasındaki koordinasyon mekanizmaları iyi tanımlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Zayıf görünüme rağmen kripto yatırımlar tam gaz devam etti
Bitcoin'de 2017'deki gibi bir düşüş olur mu?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ABD fed görmeden hacim desteklemıyor. FED değişimleri btc yide, altınıda, merkezbankalarınıdai dunya borsalarınıda etkılecek BTC de aynı şey sonuçda. 53,000 hacımlı geçmeden insanlar kolay kolay mal almaz. akıllarda sorular. FED nasıle konomıyı çalkayalacak. enflasyon hamlesi ne olacak. Bu brc ile uğraşanlanlar Türkiye de borsa da dunyayı takip edenlerden daha stratejık ve bilgili :D Turk borsası alan satanlar BTc dekı proflar kadar bilgisi bile yok :D ... Hafta sonu halı ile hacimde duşük. Gelecek coinlerde olacak. Ciddi bir kitle buna inanıyor. Değişim gelişim coinlerle yaşanacak. İşi bilmeyen ciddi parala rile asla girmesin. Terste kalır taklaya gelirsiniz. Biraz pişin, öğrenin, portfoy tonetın sonra bulaşın. Turkıyede x hisse alıp 2 yıl klıt bekleyenler var. Burda bu pek olmaz. çat çat çat işlem olur...
Bitti artık daha ne çıkacak şimdi sıra zenginlik hayali kuran saf garip aptal fakir uyanık geçinen ne varsa bu tipte dünyada onların elinde kileri almak olacak....
Dipden alım ne, dip neresi? Dip sıfırdır(0), çünkü başladığı yer sıfır.
1 aydır söylüyorlar bir düzenleme ve çekiduzen verilmesi gerektiğini...Daha hala almak için uğraşan var ise;kendi kaşiniyordur.
Ekonomik kriz sırasında birikimi olanlar kripto varlık dolandırıcılarına paralarını kaptırmasın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:36)