E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2020 yılının sonunda ve 2021’in başlangıcından bu yana yükselen Bitcoin fiyatı, kripto paranın piyasa manipülasyonu ve yatırımcıların aşırı heyecanıyla oluşan bir balon olduğu yönündeki tartışmaları su yüzüne çıkardı. Ancak kripto parayı uzun yıllardır gözlemleyen uzmanlar için, son dönemdeki fiyat hareketleri farklı bir gerçekliğe işaret ediyor: Bitcoin gerçek bir parasal icat ve açık piyasa rekabetinde hükümet paralarından daha iyi performans gösteriyor.
Bitcoin’le ilgili yapılan tüm yorumlardan farklı bir şekilde, Forbes’ta yer alan yazıda kripto paranın yeni ancak yanlış anlaşılmış bir ekonomi yarattığını ve bu ekonominin yavaş da olsa küresel para sisteminde yer edindiğini söylüyor.
Görünen o ki gelecek bir yılda, Bitcoin’in fiyatının mantıksız ve spekülatif olduğu yönündeki en büyük eleştiriler, kripto paranın daha döngüsel ve tahmin edilebilir olduğunun verilerle kanıtlanmasıyla geçerliliğini yitirecek.
Bu ihtimal ilk aşamada şaşırtıcı görünse de, Bitcoin’in geçmişi iddiayı doğruluyor. 2017 yılında piyasalarda görülen aşırı coşkunun ardından, Bitcoin’e eleştirel yaklaşanlar ve savunanlar tek bir soruya odaklanmıştı: Fiyatı sıfırdan 20,000 dolara kadar değişen bir varlığı nasıl mantıklı bir şekilde açıklarız? Her iki grup da farklı hipotezler geliştirdi ve piyasalar sakinleşirken, fiyatların neden düştüğüne yönelik farklı çıkarımlarda bulundular.
Ana akım yatırımcılar için yanıt en sade modeldi. Yeni kripto varlıklarda görülen hızlı bir yükseliş ve alım satım işlemlerinin yapılabildiği platformlardaki artış, deneyimsiz yatırımcıların yön verdiği bir piyasa oluşturdu. Bitcoin savunucuları ise bu çıkarıma şüpheyle yaklaştı.
Ne de olsa, değerlendirilen şey yeni bir parasal teknolojiydi. Farklı sorular sordular: Yatırımcıların ve medyanın ilgisine rağmen fiyat düşüşü neden gerçekleşti? Bitcoin’in 2017 verileri neden 2013 yılındaki balona benziyor? Ve 2019 ve 2020 yıllarındaki düşüler neden önceki yıllara oranla daha yüksek seviyelerde durdu? Bu soruları yanıtlamak içinse yeni bir hipotez üretildi: Bitcoin’deki fiyat “balonları”, programlamanın bir ürünü olabilir mi?
Bitcoin, Bitcoin fiyatı değil
Anlaşılır bir biçimde, Bitcoin’in sert fiyat yükselişlerinin ve düşüşlerinin etkisi değil nedeni olabileceği fikri, ilk aşamada idrak etmesi güç gelebilir. Ancak Forbes’da yer alan yazıya göre, Bitcoin’in bir fiyatı yok. Yani kod açısından bakıldığında Bitcoin’ler yalnızca veri parçacıkları.
Bu veri parçacıklarına “fiyat” olarak gördüğümüz değeri verense piyasalar ile küresel alıcılar ve satıcılar. Bu şekilde ise Bitcoin’in fiyat yükselişlerinin nedeni olarak spekülatif çılgınlıkların gösterilmesinin kökenlerini anlayabiliyoruz. Piyasalar her zaman Bitcoin’in fiyatını belirliyor, öyleyse Bitcoin yazılımı bu aktiviteyi nasıl etkileyebilir?
Bu sorunun cevabı Bitcoin’in programlanma şeklinde ve kendi ekonomisinin içinde ulaşılabilirliğini nasıl tanımladığında yatıyor. Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen ve 2009 yılında yayınlanan koda göre, Bitcoin’i neredeyse tüm küresel ekonomilerden ayıran üç özelliği var.
Bunlardan birincisi, Bitcoin’in 21 milyon adet, sabit arzı olması. İkincisi kripto paranın, dönemsel olarak (her 10 dakikada bir) yeni Bitcoin’lerin oluşturulmasının oranını düşürüyor. Ve üçüncüsü merkezi bir operatörü bulunmuyor ve bunun yerine yazılımın çalıştığı binlerce bilgisayar tarafından yürütülüyor.
Son dönemde ise Bitcoin’in üçüncü özelliği oldukça fazla dikkat çekti. Korona virüs pandemisinin ardından hükümetlerin piyasa müdahalesinin ardından, ana akım paralarını politikaların etkisinden koruyacak alternatiflere yöneldi. Ancak Bitcoin’in üçüncü özelliği üzerine odaklanmak, hikayenin yalnızca bir kısmına odaklanmak anlamına geliyor. Ne de olsa hiçbir yatırımcı, iyi bir fiyattan alım yaptığını düşünmediği sürece hiçbir varlığı satın almaz.
Peki Wall Street yatırımcıları neden Bitcoin’e ikinci bir şans tanıyor? Daha açık ifade etmek gerekirse, Bitcoin’in varlık fiyatı üzerinden, kripto paranın ilk iki özelliğinin uzun vadeli etkilerine yatırım yapıyorlar. Michael Saylor ve Elon Musk gibi yatırımcılar, Bitcoin’in fiyat geçmişine bakıyor ve bir örüntü görüyor. Bitcoin piyasasının yüksek volatiliteli olacağını tahmin ediyor olsalar da, hareketin yukarı yönlü ve döngüsel olacağını düşünüyorlar.
Başka bir deyişle, Bitcoin’in fiyatı yatırımcılara geleceğe yönelik plan yapma imkanı tanıyan görece istikrar koşulları oluşturuyor.
Borsalarda 2021 getirileri tehdit altında
Küresel borsalardaki düşüş çöküş anlamına gelmiyor
Altın fiyatlamasında satış baskısı arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Globalciler ulusla paraları ypk edecek gibi. Ulusal devletler para sistemi üzerinden zenginlikleri takip ediyor ve vergi topluyor, para gizli olunca vergilendirme kayıt altında olanlar üzerinde artacak. Bir yandan zenginler gizlenmek istiyor, bir yanda devletler kendi bastıkları paralardan ödün vermek istemiyorlar. Digital para vatandaşın aleyhine gibi. Bankacılık daha fazla geliştirilip önü kesilebilir ama zor gibi sabah akşam kripto para ile beyinler alıştırılıyor. En adili altın ve gümüş bence.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:54)