E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finansal piyasalarda önemli bir değer haline gelen Bitcoin finansal piyasaların en yeni oyuncularından birisi olarak sahaya çıktı. ABD Merkez Bankası’nın korona virüs krizinde parasal genişleme politikasına girmesiyle para basma yeteneği olmayan Bitcoin servetlerini korumak isteyen yatırımcılar tarafından dolara karşı tercih edilir hale geldi.
Buna karşın Bitcoin’deki yükselişin spekülatif olduğuna inanan yatırım uzmanları da söz konusu. Varlık danışmanlığı şirketi Fulcrum Asset Management’ın Başkanı Gavyn Davies Financial Times’taki yazısında Bitcoin’in altına alternatif olup olamayacağını tartışıyor. İşte Davies’in o yazısı:
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerindeki yatırımcılar olağanüstü bir yükseliş gerçekleştirdiler. Ancak şimdilerde Janet Yellen'ın ABD Hazine Bakanı olarak gelişiyle birlikte, düzenleyiciler ve merkez bankalarının dijital paranın "özgürlükçü" formları olarak adlandırdıkları şeye karşı yeni bir düşmanlık çağının habercisi olmasından endişe ediyorlar.
2017 yılında ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı olarak yaptığı son basın toplantısında Yellen, Bitcoin'in "son derece spekülatif bir varlık" olduğunu ve "istikrarlı bir değer kaynağı olmadığını" söylemişti.
Bu küçümseyici sözler o dönemde pek çok kamu görevlisi tarafından da yinelenmişti. Ancak o zamandan bu yana Bitcoin'in piyasa değeri kabaca iki katına çıktı.
Komedyen John Oliver, 2017-18'in ilk kripto çılgınlığında Bitcoin'i "para hakkında anlamadığınız her şey ve bilgisayarlar hakkında anlamadığınız her şey" olarak tanımlamıştı. Teknoloji yönleri, özellikle işlemleri kaydetmek için kullanılan dijital defterlerin blockchain ağı, gerçekten ilk seferde çok uzun ömürlü olmasa da teknolojideki ilerleme devam ediyor.
İlk Bitcoin yükselişinde dijital paraya 20 milyar dolar verilmesi spekülatif bir balon unsurları içeriyor gibi görünüyordu. Ancak toplanan fonlar şimdilerde Silikon Vadisi’nde diğer bilgi teknolojileri girişimleri tarafından büyük ölçüde benzer projeler başlatmak için kullanılmaktadır.
Jay Clayton'ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanlığı’ndan ayrılması, özellikle de dijital para birimleri hakkında ders veren Gary Gensler'In onun yerini alması durumunda, bu faaliyetlerin daha az düşmanca bir şekilde incelenmesine neden olabilir.
Ancak, ödemeler ve transfer araçları olarak dijital para birimlerine karşı direncin yine de ayakta kalması muhtemeldir. Kısmen yüksek işlem maliyetleri nedeniyle Bitcoin ödemeler için yaygın olarak kullanılamaz ve gelecekteki rolü sınırlı görünmektedir.
Yakın zamanda görevinden ayrılacak olan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Bitcoin transferlerinde şeffaflığı artırmak ve kara para aklama kapsamını azaltmak için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Yellen, FED ile birlikte, daha katı bir yaklaşım benimseyerek, ödeme sistemini tam bir kamu varlığı olarak da ele alabilir.
FED, merkez bankası dijital para birimlerinin gelişimini araştırmak için diğer merkez bankalarıyla işbirliği içerisinde. CBDCnin (devlet dijital para birimi) önünde sonunda Çin'in önderliğiyle birlikte ortaya çıkacağı ise neredeyse kesin. Ancak bunlar kripto değil, ulusal para birimlerine ait olacak. Bitcoin gibi gerçekten yeni para birimlerine endeksli özel rakiplerin bu noktadan sonra ağır bir şekilde düzenlemelere tabi olması veya aktif olarak yükselişlerinin kırılması söz konusu olabilir. Ayrıca bu para birimleri blockchain ile desteklenmiyor da olabilir.
Büyük merkez bankalarının her biri kendi dağıtılmış defter teknolojisini geliştirebilir. Bu durumda bile bir yatırım aracı ve değer kaynağı olarak kripto için bir rol mevcuttur. Bitcoin ciddi bir şekilde dünyanın en büyük yatırımcılar için güvenli bir varlık olarak altın ile rekabet edebilir mi?
Tarih, piyasa düzenlemeleri ve piyasa oynaklığı bunu imkansız olduğunu gösteriyor, ama Bitcoin daha önemli bir rol geliştirmeye başlıyor.
Birçok büyük riskli fonlar ve bazı konvansiyonel varlık yöneticileri enflasyona karşı çekirdek koruma olarak Bitcoin’i benimseyen Paul Tudor Jones izledi. Merkez bankaları geçen yıl devlet borçlarını satın alarak para yaratması sırasında bu cazip bir strateji olarak görünse de yakın ufukta enflasyona dair çok az işaret var.
Ancak Bitcoin fiyatları, teoride sınırlı bir kaynağı olan özel olarak yaratılmış bir varlığın eski tip devlet para birimleri gibi "basılamaz" olduğunu ifade eden bir anlatı tarafından yönlendirilmiş ve yükselmeye devam etmiştir.
Gold Hub'a göre, 2019 yılı sonunda yerin üzerinde tutulan altın stokları 198.000 tona ulaştı ve yaklaşık 57.000 ton kanıtlanmış rezerv yeraltında kaldı. Bu miktarın toplam hisse senedi bugünkü fiyatlarla yaklaşık 17 trilyon dolar değerinde olacaktır.
Bitcoin'inse en son piyasa değeri yaklaşık 0,6 trilyon dolar. Bitcoin boğaları bunu fiyatının ne kadar yükselebileceğinin bir göstergesi olarak görüyor.
Para politikası veya finansal istikrar gerekçesiyle düzenleyicilerin değer kaynağı olarak altınla rekabet eden kripto para birimleri konusunda endişelenmeleri için çok az neden var gibi görünüyor.
Kripto para dünyası şu anda kısa vadeli spekülasyon çılgınlığı içinde. Ancak, yatırımcılar bu özel para birimlerinin merkez bankaları tarafından kontrol edilenlerden "daha güvenli" olduğu yönündeki şüpheli hikayeye alışmaya devam ederlerse, önümüzdeki yıllarda piyasa değeri çok daha fazla artabilir. Finansal piyasalara gerçekten de garip şeyler oldu.
Bitcoin'de 146 bin dolarlık hedef hayal mi oldu?
Altının kilogramı 441 bin 500 liraya geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ELİNİZDEKİ ALTINI VERİN OLMAYAN HAYALİ BİTCOİN ALIN, İNSAN AKLI İLE DALGA BÖYLE GEÇİLİR İŞTE
Bitcoin ve türeviyle hiçbirzaman işim olmadı olmayacak istedigi kadar artsın düşsün. Altın orta uzun vade hep artar bunu herkes bilir.
Lale sogani bile daha iyi rakip olurdu. Bitcoin birinin matematikle olusturdugu ne idugu belirsiz saadet zinciridir.
Altın elle tutulur birşey haber fotosunda gördüğümüz gibi.. Kripto/dijital para öyle değil, bilgisayar oyununda kazandığınız puanlara para denilseydi Altına rakip olur muydu 😀 ne yatırım ne de girişimcilik tavsiyesi değildir.
altın kim ki yanında solladı bile 0.50 cent ten 44000 dolar oldu
Kumarcının teki bir halt çıkartmış ne kadar kumarbaz varsa hepsi orda ve tabi hırsızı heckeri alayı doluşmuş başka bi ..k değil.
Olamaz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:59)