E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin almak avantajlı mı dezavantajlı mı?---

Bitcoin almak avantajlı mı dezavantajlı mı?

Bitcoin almak avantajlı mı dezavantajlı mı?
16 Ekim 2017 - 14:59 borsaningundemi.com

Bitcoin'i fiziki olarak kullanmak yerine cebinizde flaş belleğinizde bile taşıyabilirsiniz ancak kaybetmesi de oldukça kolay

Kripto para birimi Bitcoin ile ilgili olarak bilinmeyenler yavaş yavaş ortaya çıkıyor.  Bitcoin almak isteyenler bazı bilgileri bilmek zorunda.

İşte Bitcoin sözlüğü:

Adres: Bitcoin adresi sizin bitcoin ile ödeme alabilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz tek şeydir. Bu adreslerin en önemli farkı her işlem için sadece bir kere kullanılabilmesidir.
BTC: BTC bir bitcoin için kullanılan ortak bir semboldür. XTB simgesi de kullanılıyor.
Cüzdan: Bitcoin ağındaki gerçek cüzdanınızdır. Cüzdanınız, blok zincire girmesi için bitcoin'lerinizi harcamanıza yarayacak özel anahtar (ya da anahtarları] içerir. Her bitcoin cüzdanı size kontrol ettiği toplam bitcoin bakiyesini göstererek istediğiniz kişiye istediğiniz miktarda gönderim yapabilmenizi sağlar. Ancak siz bu paranız kadar harcama yapabilirsiniz.
Bit: Bitcoin'in kullanılan bir alt ünitesini belirlemek için kullanılır. 1.000.000 bit 1 bitcoin'e eşdeğerdir. Bu ünite genellikle ücretlendirme ipuçları, satışlar ve hizmetler için daha uygundur.
Bitcoin: Büyük harfle başlayan Bitcoin, bitcoin konseptini ve kendisine ait bütün ağı ifade eder. Küçük harfle başlayan bitcoin ise, sadece miktar olarak bitcoin'i tanımlar. Örnek, "Bugün on bitcoin harcadım”.
Blok: Blok, zincirde bekleyen birçok işlemi içeren ve onaylayan bir kayıttır. Yaklaşık her 10 dakikada bir, işlemleri içeren ortalama bir yeni blok madencilik yoluyla blok zincirine eklenir.
Blok Zinciri: Blok zinciri, kronolojik bir sırada bütün bitcoin işlemlerinin halka açık bir kaydıdır. Blok zinciri bütün bitcoin kullanıcılarıyla paylaşılır. Bu bitcoin işlemlerinin kalıcılığını doğrular ve çifte harcama yapmayı önler.
Gizli Anahtar: Bir özel anahtar kriptografik imza yoluyla spesifik bir cüzdandan sizin bitcoin harcama hakkınızı sağlayan gizli bir bilgi parçasıdır. Özel anahtar (ya da anahtarlarınız] eğer bir cüzdan yazılımı kullanıyorsanız bilgisayarınızda depolanır; eğer bir çevrimiçi cüzdan kullanıyorsanız uzak bir sunucuda depolanır. Bu özel anahtarlar, sizin bu spesifik cüzdandan alışveriş yapmanızı sağladığından asla açıklanmamalıdır.
Hash Oranı: Bitcoin ağının işlemci gücünü ölçme birimidir. Bitcoin ağı güvenlik amacıyla aşırı matematiksel işlemler yapmalıdır. Ağın 10 TH/s hash oranına varması saniyede 10 trilyon hesap yapabilmesi anlamına gelir.
İmza: Kriptografik imza sahipliği kanıtlayan matematiksel bir mekanizmadır. Bitcoin yazılımınız bir işlemi uygun özel anahtar ile imzaladığında tüm ağ harcanan bitcoin'lerin imza ile eşleştiğini görebilir. Bununla birlikte herhangi birisinin bu gizli anahtarı kırıp sizin bitcoin'lerinizi çalma gibi bir şansı yoktur.
Kriptografi: Bize yüksek seviyede güvenlik sağlamaya yarayan matematiksel ispatları yaratmamızı sağlayan matematik dalıdır. Bitcoin'de kriptografi kimsenin başkasının parasını kullanmaması için veya blok zincirini yozlaştırmaması amacıyla kullanılır. Aynı zamanda cüzdanları şifreler ki kimse şifre olmadan kullanamasın.
Madencilik: Bitcoin madenciliği bitcoin ağının işlemleri onaylaması amacıyla bilgisayarlara matematik işlemler yaptırmak ve güvenliği artırmak anlamına gelir. Yaptıkları işin ödülü olarak bitcoin madencileri onayladıkları işlemlerin faturalarını ve yeni oluşturulan bitcoinleri toplayabilirler. Madencilik ödüllerin ne kadar hesap yapıldığıyla doğru orantılı olduğu özelleşmiş ve rekabetçi bir piyasadır. Bütün bitcoin kullanıcıları madencilik yapmaz ve para kazanmanın kolay bir yolu değildir.
Onaylama: Ağ tarafından işlemin tamamlandığı anlamına gelir ve kuvvetle muhtemel geri dönüşümsüzdür. İşlemler bir bloğa ve sonraki her bir bloğa katıldıkları anda onay alırlar. Düşük ücretli bir işlem tek bir onaylama ile güvenli hale gelirken, 1.000 dolar gibi daha yüksek ücretler altı ya da daha fazla onay bekleyebilir.

AVANTAJLI MI, DEZAVANTAJLI MI?

Enflasyon riski düşük: Teknik tasarımı itibariyle maksimum 21 milyon adet bitcoin üretilebilir. Dolayısıyla bitcoin'in enflasyon riski çok düşük.
Çökme riski düşük: Reel para birimlerinin çöküşü, hükümetlere bağlı yaşanan hiperenflasyonlardan kaynaklanır. Bitcoin sistemi de herhangi bir hükümete bağlı olmadığı için çökme riski neredeyse sıfır.
Güvenli, basit ve ucuz: Bitcoin'de ödeme yapma ve hesaplar arası para transferi yapma gibi işlemler daha güvenli ve daha ucuz hale geliyor. Çünkü bitcoin teknolojisi peer to peer [P2P] sistemiyle; yani hiçbir aracı olmadan direkt olarak eşler-arası çalışıyor.
Taşıması kolay: Milyarlarca dolar değerindeki bitcoin'lerinizi küçük bir hafıza kartında bile taşıyabilirsiniz. Bunu nakit para ile ya da başka bir sistem ile yapmak neredeyse imkansız.
İzi sürülemez: Bitcoin'lerin takip edilemiyor olmasının ya da herhangi bir iz bırakmamasının avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Örneğin, bitcoin sisteminizdeki mali kaynağınızın ne kadar olduğu ya da hesabınız hakkındaki diğer bilgiler, hükümetler de dahil olmak üzere hiç kimse tarafından bilinemez ve takip edilemez. Dolayısıyla hükümetlerin mali kaynağınıza göz dikmesini (vergi) önlemiş olursunuz. Ancak izinin sürülemez olması, suçların rahat rahat işlenebilmesi anlamına geliyor. Uyuşturucu gibi yasal olmayan maddelerin satılması tarzı durumlar için oldukça uygun bir ortam hazırlıyor bitcoin teknolojisi. Bazı hükümetlerin bitcoin’i bir para birimi olarak kabul etmemelerinin en büyük sebebi budur.
Kaybetmesi kolay: Kredi kartınızı kaybettiğinizde ya da banka hesabınız başka birisi tarafından ele geçirildiğinde, bankanızı arayarak durumu anında kurtarabilirsiniz. Ancak bitcoin için aynı şeyler geçerli değil. Bitcoin sisteminde; kaybettiğiniz bitcoin'leri, ya da ele geçirilen bitcoin cüzdanınızı geri almak için kullanabileceğiniz bir mekanizma yok. Ancak belirtmekte fayda var bu sık rastlanan bir durum değil.
Harcama alanı darlığı: Ödeme sistemi olarak bitcoin sisteminin de kullanıldığı çok fazla yer yok. Her ne kadar gelişim aşamasında olsa da, şu anda bitcoin sahibi olmaktaki en büyük amaç, yatırım.
Değişken: Bitcoin’in değer grafiğine baktığımızda herkesin aklından bitcoin yatırımı yapmak geçebilir, ancak bitcoin değeri nasıl hızla yükseldiyse düşme riski de o kadar fazla. Dolayısıyla bitcoin yatırımının özellikle finansal okuryazarlığı olmayanlar için riski oldukça yüksek bir yatırım olduğunu unutmayın.
(Esin Çetin - Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)