E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İşte Şant Manukyan'ın Dünya'daki köşesinde kaleme aldığı, "Bitcoin ve kalp elektrosu" başlıklı yazısı...
Bitcoin veya herhangi bir para biriminde bir çatal oluştuğunda yani “zincir” ikiye bölündüğünde, bir nevi bedelsiz hisse senedi verilmesi misali yatırımcı yeni bir para birimine daha ücretsiz sahip oluyor. Bitcoin-Bitcoin Cash örneğinde olduğu gibi. Yani 1000 dolarlık Bitcoin'inize ek olarak örneğin 200 dolarlık Bitcoin Cash sahibi oluyorsunuz. Ama bu havadan para mı dediniz? Evet zaten terim olarak “air drop” yani doğrudan cevri yaparsak gökten düşen diyebiliriz. İşte bu sistem ile beraber 16-17 Kasım'da yaşanması beklenen yeni çatal nedeni ile yatırımcılar diğer kripto para birimlerinden çıkarak Bitcoin almaya başladı.
Ardından CME gibi dünyanın en büyük ve güvenilir borsası yıl sonuna kadar Bitcoin vadeli işlemlerinin başlayacağını açıklayınca yeni bir alım dalgasının daha geldiğini gördük. Vadeli kontratların piyasaya gelmesi Bitcoin bazlı pek çok finansal enstrümanın geniş kesimlerin yatırımına açılması demek. Ancak karışıklık olmasın, trade ettiğiniz vadeli kontratlar yani özel adresiniz/anahtarınızla bir bitcoin almıyorsunuz. Nakit uzlaşı olacağından sadece kar zarar netleşecek, nasıl ki altın yatırım fonu aldığınızda altına çeviremezsiniz Bitcoin yatırım fonu aldığınızda da çeviremeyeceksiniz (yani anahtarınız yok). Bu dinamikte de sorun yok, büyük bir Bitcoin borsası günde 35 bin yeni hesap açıldığını raporladı. Güven veren bir vadeli piyasa açıldığında oluşacak talebi siz hesaplayın.
Ancak “çatalın niteliği” çok önemli. Bir süredir Bitcoin’de 1 MB olan block büyüklüğünün yetersiz olduğu zaten tartışılıyordu. Ve Bitcoin Cash bu tartışmadan doğan daha büyük bloklara sahip diğer bir kripto para olarak hayatımıza girmişti. Ancak tartışma Cash’le bitmedi ve SegWit2X olarak bilinen konuya evrildi. SEGWIT2X’de iki fikirden oluşuyor SegWit ve 2X . Tek cümle ile üzerinden geçersem SegWit gereksiz veya blok dışında tutulabilecek/halledilebilecek detayların dışarı alınarak blokların rahatlatılmasını ön görüyor. Ağustos ayında bu uygulama zaten devreye alındı ve tam kapasite olmasa da çalışıyor.
16-17si gibi gerçekleşmesi tartışılan olan diğer bacak 2X ise blok boyutunun büyütülmesini (2MB) savunanlardı. Bu kesim temelde şu argümana sahipti: “işlem gücü bizde ve yeni blok en uzun zincire sahip blok haline geldiği anda upgrade edilmiş gerçek Bitcoin’dir, diğer ise Bitcoin kuralları gereği değildir.” Bunu yapmak için de sadece madencilikten kaynaklanan güçlerine güvenmiyorlardı, aynı zamanda “replay protection” adı verilen teknik özelliği de kullanmayarak bir zincirde yaptığınız işlemin diğer zincirde (yani 1MB’lik bloklardan oluşan) replike olmasını sağlıyorlar. Hesabınıza Bitcoin Cash gibi Hakiki-Bitcoin geçtiğinde bunu satarsanız 1MB’lik 'En Hakiki Bitcoin'lerinizden de olabilirsiniz. Grup bunu bir tuzaktan ziyade zaten tek zincir kalacağından gereksiz bir detay olarak değerlendiriyordu.
Bu grubun diğer bir silahı da yüzde 51 saldırısı düzenleyecek güce sahip olma ihtimalleri. Bitcoin blokları çok güvenli ancak kırılamaz değil. Yeterli işlem (aslında hash) gücü elde edilirse ki 2X grubu erişeceğini düşünüyor, orijinal bitcoin zincirine saldırarak imha edebilir(di) (değiştirebilir vs). Bu gelişmeler şayet haftaya realize olsa Bitcoin camiasında büyük bir karışıklık yaşanacaktı. Neyse ki çarşamba günü 2X grubu geri adım attığını açıkladı ve çatal gündemden kalktı. Bitcoin henüz emekleme aşamasında ve konsensus olmadan yaşanacak her türlü gelişme sisteme olan güveni bozacaktır. Geleceği çok parlak bir yatırım olsa da paranızı Bitcoin’e yatırmadan önce elektro çekerek kalbinizin sağlığından emin olmanız doğru olur.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:30)