E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İnternet üzerinden kullanılan ve herhangi bir merkezi otoriteye ya da kuruma bağlı olmayan kripto para birimi Bitcoin piyasasının hacmi dalgalı seyrini sürdürüyor. Bitcoin'in bir gecede çökebilecek bir sistem olduğunu söyleyen İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi DekanıProf. Dr. Çetin Koç, " Asıl problem onun bize verdiği zarar. Temmuz 2019'da Bitcoin'in harcadığı enerji ABD'nin harcadığı enerjiye eşit olacak. Bu kabul edilemez" dedi.
Bitcoindeki fiyat düşüşünün etkisiyle kripto para piyasasının toplam hacmi iyice geriledi. Bitcoin'in birkaç saniyede çökebilecek bir sistem olduğuna dikkat çeken İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Koç, "Günlük, aylık veya birkaç senelik akışına bakıp fikir yürütmeyin. Bitcoin birkaç saniyede, bir gecede çökebilir. Nakit parayı götürüp de Bitcoine yatırırsanız onu geri alamazsınız. O nedenle sakın buna yaklaşmayın" dedi.
"GÜVENİLMEZ BİR SİSTEM"
Bitcoin'de alım-satım yapan firma, kurum ve kişilere kesinlikle güvenilemeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Çetin Koç, "Son olarak Litecoin şirketinin kurucusunun bütün parasını satıp çıktığını öğrendik. Bu durumlar daha da artacak. İşin ilginç tarafı bu haberler artarken Bitcoin yükselmeye ve düşmeye devam edecek. Çünkü şu anda herkes elinde benzinle yangına koşuyor. Bir gece sabahleyin uyandığımızda bu çökmüş olacak. Bitcoin'in birçok sakıncası var. Buna katılanların ve hükümetlerin sisteme güvensizliği büyük bir problem" diye konuştu.
"BİTCOİNİN HARCADIĞI ENERJİ DÜNYAYI TEHDİT EDECEK"
Enerji açısından Bitcoin'in birtakım tehditler içerdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Koç, yaşanabilecek olumsuzlukları şöyle sıraladı:
"Asıl problem Bitcoin'i üretebilmek için harcadığımız elektrik enerjisi. Bitcoin üretmek için şu anda harcadığımız elektrik enerjisi Sibirya ve İrlanda'dan daha fazla. Bu her ay yüzde 30 artıyor. Bitcoinin alt yapısını ayakta tutabilmek yeni Bitcoinler üretip dağıtabilmek için bir alt yapı var. Bu sürekli bilgisayarın koşmasını gerektiren milyonlarca kilowatt saat enerjinin harcanmasını gerektiren bir alt yapı. Şu anda 35 terawatt saat enerji harcanıyor. İrlanda 32 terawatt saat harcıyor. Bitcoin alt yapısı 35 harcıyor. Daha da kötüsü bu rakam her yıl yüzde 30 artıyor. Temmuz 2019'da Bitcoin'in harcadığı enerji ABD'nin harcadığı enerjiye eşit olacak. Bu kabul edilemez. Ürettiğimiz şey her an çökmeye müsait bir alt yapı.Bitcoin'in toplam yatırım merakı 1 trilyon dolara ulaşırsa bu sefer çok şiddetli bir finansal zarar olacak. ABD'nin 2008'de yaşadığından daha kötüsünü yaşayabiliriz. Üstelik ABD kendi bankalarını devletin garantisinde kurtardığı halde Bitcoin'i kurtaracak bir devlet yok. O paranın hepsi kaybolacak."
"240 BİN DOLARA KADAR ÇIKACAK"
Bitcoinin 240 bin dolara çıkacağını anlatan Koç, "Çünkü herkes bu yangına elinde benzinle koşuyor. Bu yangın daha da büyüyecek. Fakat bu yangın iki koşul gerçekleşince sönecek. Birincisi bir trilyon dolar eşiği aşılınca ikincisi ise enerji ihtiyacı ABD'ye ulaşınca o enerjisi bir daha elde edemeyeceği için çökecek" şeklinde konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sayın İlhan bitcoin in buralara gelmesinin sebebi nedir biliyormusun,son 5-10 yolda başta Amerika olmak üzere dünyada basılan trilyonlarca dolar paradır.
digital paraya geçilmesini normal karşılarız fakat değeri altyapısı karşılığı ne olduğu bilinmeyen bu bitcoın denen projenin fiyatının buralara kadar gelmesindeki sebep nedir ? digital bir değer mi? yoksa kütlesel bir projenin ilk ayağımı . baştada söyledim digital para olsun fakat . bitcoin nedir ne değildir tam olarak bilmiyoruz .
Madem çıkacak alsanıza oğlum evi arabayı satın alın,siz alın diye yapıyorlar bunları zaten:) çok zekisiniz siz ,çok uyanıksınız siz aferin len size alın gari hadi looo alın gari
Sadece şunu söylüyorum bende kuruş kripto para yok almayı da düşünmüyorum ama bu kadar pasif ve kolay bir yorum yapan sadece biz Türkler Ya yabancı çıkıyor diyor tamam patlar patlamaz ama bazı teknoloji olaylarına ışık olabilir bilmem şu olaya zemin hazırlar yada şu olur ama bunu yaparsak dünyada geliştirir öncü oluruz bizim cüzdan dolar. Ya biz Türkler sadece olumsuz yorum bilmem Ahmet patlar demiş kimisi bakan çıkmış balon diyor ya balonsa neden o zaman Türkiye kendi coin para peşine düştü nedenmi bir ışık olay var onu kaçırmak istemiyor en azından. Balon ne mi BIST türk borsası balon 1 TL iken 1 ay sonra 16 olup 2 ay sonra 2 buçuk olan hisse balon değilde ne ...
Nasıl altın,kağıt paraya dönüştü ise,,kağıt parada kripto paraya dönüşecek.
Ne 240 bini,,500 bin dolar diyorlar.
240 bin dolara çıkacak demek, oraya kadar alın demektir, nereden biliyorsun!.
herkes uzman. yıllardır kitap yazıp, konferans düzenliyorlar.. maden çok iyi biliyorsunuz. o okuttuğunuz kitapları, söyleşileri, konferansları vb.. vb.. uzmansınız çıakrtın Türkiye yi dülüğe, o en gn bilginizle benzini yaptırın 1 tl :D laf laf laf. icraat yok. TRT de lak lak lak bir sürü adam ortada çözüm yok.. komedi bu açıklamalar
Helal sana be aynanın öyle biz çılgın Türkler böyle..
Evet cok enerji harcanıyor, bu konuda dar boğaz oluşması kaçınılmaz. Peki bu arzı talep karşısında kısıtlamaz mı.? Boylece degeride artmaz mi?
Geleceği göremeyen profesor... Para,arkasında duran insanlarla ona duyulan güvenle değer bulur.. Bitcoin e dünyada milyonlarca insan tarafından güven duyuluyor.Enflasyonu olmayan karşılıksız basılmayan tek para..
Hakkı isminin hakkını vermişsin bak koca profesör göremedi sen gördün oğlum o babandan kalan nalburu sat yatır Bitcoin al işte büyük fırsat demek ki ha ha ha borsada keriz bitmez paran bitmesin demişti eski bir arkadaş,oğlum komşun ameliyat olucam borç ver dese vermezsin,paranı nereye yatırdığın belli olmadığı bir yere gönüllü veriyor hakkı .Hacker çalarsa nereye dava açıcan?😀
dünya kagit paradan kripto paraya gececek bundan kacis yok.
Litcoin kurucusu satmadı litcoin vakfına bağışladı sırf kendisine spek yapıyorsun diye
Bu adam, adı güvenlik uzmanı olacak, BDDK nin internet bankacılığında iki faktörlü kimlik doğrulamayı zorunlu kılan tebliği çıktığında çok sert bir dille ve hakaret ederek eleştirmişti. Şimdi dekan olmuş. Hey Allah'ım yaa.
Hem uyarıyor hemde reklam yapmak ne kadar akıllıca 1 trilyon dolara çıkacak demek insanların bu işe daha çok girmesini sağlar bu nasıl uyarı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:38)