E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Popüler kripto para birimi Bitcoin, 13. yılını kutladığı 2021'de önemli uğraklardan geçti.
Analistlere göre 2021, Bitcoin açısından birçok ilki beraberinde getirirken, kripto para biriminin ana akımda benimsenmesinin başlangıcı oldu.
Öte yandan bazı eleştirmenler, Bitcoin'i hala riskli ve spekülatif bir varlık görüyor. Bu nedenle kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamanızı öneriyor.
İşte Bitcoin'in 2021'de ulaştığı 8 dönüm noktası:
1. Piyasa değerinde ilk kez 1 trilyon doları aştı
Kripto para birimi, 19 Şubat'ta ilk kez 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı.
Bu haber, büyük kurumsal yatırımcıların ve önemli finans şirketlerinin yılın başında kripto para birimini desteklemeye başlamasının ardından geldi. Söz konusu firmalar arasında Tesla, Square ve MicroStrategy gibi teknoloji şirketleri yer aldı.
2. Morgan Stanley, zengin müşteriler için bitcoin fonlarına erişim sağladı
Mart 2021'de Morgan Stanley, müşterilerine Bitcoin fonlarına erişim sunan ABD'deki ilk büyük banka oldu.
Yatırım bankası müşterilerinin talebi üzerine, Bitcoin sahibi olmalarını sağlayan üç fona erişim başlattı.
3. El Salvador, Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul etti
El Salvador, haziran ayında Bitcoin'i yasal hale getirmek için yeni bir yasa çıkardı. Böylelikle Bitcoin'i yasal para birimi olarak kullanmaya başlayan ilk ülke oldu.
Yasa uyarınca işletmelerin mallarını Bitcoin'le fiyatlandırmasının ve vergilerin de kripto parayla ödenmesinin önü açıldı.
4. İlk vadeli işlem tabanlı Bitcoin ETF başlatıldı
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, ihracat firması ProShares'in Bitcoin vadeli işlemlerine dayalı ETF için yaptığı başvuru onaylandı.
Bunun ardından ekim ayında ProShares'in Bitcoin ETF'i New York Menkul Kıymetler Borsası'nda listelendi.
ETF; portföy çeşitliliği sağlamak adına oluşturulan ve menkul kıymetler borsalarında işlem gören borsa yatırım fonlarının kısaltması.
Bitcoin ETF ise yatırımcıların kripto para birimine dolaylı yatırım yapmasına imkan tanıyan çerçevesi yasalarla belirlenmiş bir finansal ürün diye tanımlanıyor. Yatırımcılar piyasada doğrudan Bitcoin ticareti yapmak yerine BTC fiyatı üzerinden yatırım yapabiliyor ve bu fonlar, güvenli bir ortam olarak kabul edilen düzenlenmiş borsalarda işlem görüyor.
5. Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
Tüm kripto para piyasasının değeri kasımda 3 trilyon doları aşmıştı. Bunun hemen ardından Bitcoin fiyatı da yeni bir rekora ulaştı.
Kripto para birimininin 10 Kasım'da 69 bin 44 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.
6. Son 4 yıldaki ilk Bitcoin yükseltmesi
Bitcoin kasım ortasında "Taproot" adlı kod yükseltmesini başlattı. Bu, 2017'den bu yana Bitcoin'in ilk büyük yenilemesi oldu.
Uzun zamandır beklenen bu güncelleme, Bitcoin işlemlerini daha gizli, güvenli ve ucuz hale getirmeyi amaçlıyor.
7. Toplam Bitcoin arzının yüzde 90'ı çıkarıldı
Blockchain.com'un verilerine göre, aralık ayı itibarıyla 21 milyonluk toplam Bitcoin arzının yüzde 90'ı çıkarıldı.
Veriler, büyük miktarda işlem gücü gerektiren enerji yoğun madencilik faaliyetleri sonucu maksimum 21 milyon Bitcoin'in 18,9 milyonunun şu an serbest piyasada yer aldığını gösteriyor.
İlk koini Ocak 2009'da Bitcoin'in Satoşi Nakamoto takma adlı yaratıcısı çıkarmıştı. Bitcoin'in bu tarihi noktaya ulaşması 12 yılını aldı.
Öte yandan madenciler için azalan getiri nedeniyle kalan yüzde 10'un (2,1 milyon BTC) çıkarılmasının 2140'a kadar süreceği düşünülüyor.
8. Bitcoin'in hash oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
Kripto para birimi istatistik sitesi BitInfoCharts'tan gelen veriler, 2 Ocak 2022'de Bitcoin'in hash oranının saniyede 203,5 exahash ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.
Hash oranı, kripto para biriminin blok zincirindeki gücünün değerlendirilmesinde önemli bir ölçüt. Bu terim, madencilerin yeni Bitcoin basmak için kullandığı toplam bilgi işlem gücü miktarını temsil ediyor.
Hash oranı, h/s (hash/saniye) cinsinden belirtiliyor.
"Karma oranı" diye de bilinen bu oranın yükselmesi, Bitcoin ağının daha güçlü, daha güvenli ve olası saldırılara karşı dirençli olması demek. Öte yandan bu aynı zamanda yeni Bitcoin üretmenin de giderek zorlaştığı anlamına geliyor.
(Independent Türkçe, CNBC, Investing, Webtekno)
Bitcoin nasıl zirve yaptı, tekrar yükselir mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:49)