E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te yükseliş trendi başlayabilir---

BİST'te yükseliş trendi başlayabilir

BİST'te yükseliş trendi başlayabilir
21 Eylül 2015 - 07:44 borsagundem.com

Küresel piyasalarda risklerin pozitif moda geçmesiyle birlikte Borsa İstanbul yükselişe geçebilir

"SON RİSKTEN KAÇIŞ" 
 
İnsanlara "lakap" verilmesinin bir sebebi olmalı. Örneğin, FED'in eski Başkanı Greenspan'in lakabı "maestro".
Greenspan, kitabında (The Map and The Territory, 2013) basitçe (malum bir insan ne kadar basit anlatabiliyorsa o kadar iyi biliyordur) hisse senetlerinin iki değişkenle fiyatlandığını anlatır:Büyüme, Enflasyon.
Perşembe akşamı FOMC karar metninde ve ardından Başkan Yellen'ın basın toplantısında FED'in Greenspan'in tam tersi yönde çalıştığını gözlemledik!? Nihayetinde Cuma günü DAX %3 S&P500 de %1,6 oranlarında değer kaybettiler.
Bunun bir mantığı olmalı. Çünkü neden FED piyasalarda oynaklığı arttırmış olsun?
Geçen seneden beri FED'in yasal görev tanımı yanısıra piyasadaki aşırı risk alımını engellemeye çalıştığı görüşündeyiz. Eğer "şahin" bekleyişi tercih etseydiler piyasada yeni bir risk rallisi ile karşılaşabilirdik. Küresel büyümeye yönelik belirsizlikler korunurken 
piyasada ralli temel değişkenlerle örtüşmeyebilirdi. 
2011 yılında S&P, ABD'nin kredi notunu kırmış ardından piyasalar geri çekilmişti. Daha sonra yine küresel büyüme görünümdeki bozulmayla Ekim ayında dip yapan piyasa FED'in "Twist" hamlesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) likidite programı ile toparlanmıştı. Tahminen bu sene de Ağustos ayında Çin devalüasyonu ile gerileyen piyasa Ekim 
ayında dip yaptıktan sonra yine FED ve ECB yönlendirmesiyle 2011 yılındaki gibi toparlanma eğilimine girebilir.
2011 benzetmesi bizlere 1.777 ve 1.850 seviyelerini işaret ediyor. S&P500'ün bahsettiğimiz seviyelere geri çekilmesinin ardından piyasalar risk pozitif moda geçebilirler. Bu süreçte 19 Ekim günü Çin üçüncü çeyrek büyümesi pivot konumunda.
Kasım başında Türkiye'de gerçekleşecek genel seçimler de bahsettiğimiz küresel konjonktür takvimi ile uyum içerisinde. Türkiye'de siyasi ve jeo-politik risk fiyatlaması gerçekleştiğini ve risk primi nedeniyle fiyatların indirime tabi tutulduğunu biliyoruz. 70 bine doğru bir tur daha gerileme yaşayıp yaşamayacağımızı ülke risk primi belirleyecektir. Ancak küresel piyasaların risk pozitif moda geçmesiyle Borsa İstanbul'da da yükseliş trendi başlayabilir.

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)