E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'te sert satış---

BİST'te sert satış

BİST'te sert satış
30 Eylül 2013 - 09:12 borsaningundemi.com

BİST 100 endeksi seyrini liradaki değer kaybının devamı ve USDTRY kurunun bir türlü gevşememesi nedeniyle seyrini negatife çevirdi

BİST 100 endeksi cuma günü gün içerisinde 75.869 – 74.772 seviyeleri arasında işlem gördü. Endeks günü 74.772 seviyesinden yüzde 1.12 kayıp ile kapattı. Bankacılık Endeksi günü yüzde 2,30 gerileyerek kapatırken, Sanayi Endeksi ise yüzde 0,36 değer kaybetti. Önceki işlem hacmi 2.653 milyon TL seviyesindeyken Cuma günü 2.409 milyon TL oldu.
Cuma yurtdışı borsalarında satıcılı seyrin hakim olduğu görüldü. Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi güven endeksi verisi öncesinde Japonya’da enflasyonun 2008’den bu yana en yüksek düzeyde hızlanmış olmasının moraliyle yükseliş gösterse de, kabinede yaşanan sorunlar nedeni ile İtalya tahvil faizlerinin sert şekilde yükselmesi ve ABD borç tavanı tartışmalarının yarattığı endişelerle kazançlarını geri vererek negatif seyir içerisine girdi.
Euro Bölgesi veri akışına bakıldığında  Fransa GSYH ve tüketici harcamaları beklenene paralel gelirken, Almanya TÜFE verileri beklenenin hafif altında kaldı. İtalya hazinesi ise cuma düzenlediği Mart 2024 vadeli tahvil ihaleleri ile hedeflediği miktarın üst sınırında borçlandı. İtalya’daki hükümet tartışmalarının yarattığı belirsizlik de ayrıca negatif fiyatlanmaktadır. Milano Üniversitesi’nde bir konferansa katılan Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi ise para politikaları ve ekonomiyle ilgili önemli bir söylemde bulunmadı. Haftasonu İtalyan kabinesinde eski başbakan Berlusconi partisinden 5 tane bakanın istifa etmesi İtalya da yeni bir siyasi kriz başlatma potansiyelinin yüksek olmasından dolayı piyasaların olumsuz etkilenmesini beklemekteyiz.
ABD borsaları da bütçe ve borç tartışmalarının dünyanın en büyük ekonomisinin büyümesine zarar verebileceği endişesiyle kayıplı açıldılar. Cuma günkü veri akışında kişisel gider ve harcamalar verisi beklentilerin üzerinde gelirken, Michigan güven endeksi ise beklentinin hafif altında kaldı. Chicago FED Başkanı Charles Evans FED’in Ekim, Aralık veya Ocak ayında tahvil alımlarını azaltabileceğini, ancak üçüncü çeyrek GSYH verisine bakılması gerektiğini ve kendisi açısından azaltımın 2014’e ertelenmesinin daha uygun olduğunu belirtti. Ayrıca haftasonu ABD borç tavanı krizinin çözülemediğini bununda hem piyasalar hem de reel ekonomi için risk oluşturduğunu görmekteyiz.
Güne yükselişle başlayan BİST 100 endeksi ise, liradaki değer kaybının devamı ve USDTRY kurunun bir türlü gevşememesi nedeniyle seyrini negatife çevirdi. Bugün konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TCMB’nin kurda herhangi bir hedef vermemesi gerektiğini söylerken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da MB’nın belirlediği hedef için müdahalede bulunmasının şart olmadığını ve Türkiye’nin resmi bir kur hedefi olmadığını belirtti. Bugün açıklanan Türkiye tüketici güveni verisi ise 77,20 seviyesinden 72,10’a gerilemiştir. Endeks 75.600 desteğini kırdıktan sonra seans sonuna doğru 75.100 desteğini de kırdı ve günü 74.772 seviyesinde kapadı.
Bugün yurtiçinde ticaret açığı verisi açıklanacak. Yurtdışında ise Çin HSBC imalat PMI, Euro Bölgesi TÜFE, ABD Chicago PMI ve Japonya Tankan endeksleri verileri takip edilecektir.
Endekste takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 75.000/76.500/77.500 destek seviyeleri ise 73.500/72.500/72.000 olarak görünmektedir."
(ALB Menkul Değerler)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)