E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'te kur riskine karşı opsiyon---

BİST'te kur riskine karşı opsiyon

BİST'te kur riskine karşı opsiyon
30 Ocak 2014 - 04:22 borsagundem.com

Borsa İstanbul artan kur riskini daha iyi yönetmek isteyen şirketlere yönelik olarak döviz opsiyonları piyasası oluşturmak üzere çalışmalara başladı

Borsa İstanbul (BİST), Türkiye’ye ilişkin risk algısının Fed kararları, Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonu gibi etkenlerle değişmesiyle birlikte, kur riskini daha iyi yönetme arayışına giren şirketler için,  ‘döviz opsiyonları’ piyasası oluşturmak üzere kolları sıvadı.

Merkez Bankası ile koordineli olarak yürütülen projede, şirketler kurdaki hareketlilikten daha az etkilenmek amacıyla, Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlemler Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) döviz opsiyon işlemleri yapabilecekler. Bu yeni ürün için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapan Borsa İstanbul ayrıca 2014 yılındaki yeni projleriyle kurumun uluslararası arenadaki etkinliğini artıracak yeni ürün ve işbirlikleri için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Borsa İstanbul, yurtdışındaki yatırımcıların da sadece döviz piyasasında işlem yapmalarının önünü açmaya hazırlanıyor. Bu yolla, yabancı yatırımcılar Türkiye’de yerleşik bir kurumun aracılığı olmadan, doğrudan Borsa İstanbul’da döviz türevlerinde işlem yapabilecekler.  

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, son dönemde artan kur riskinin şirketler ve bankalar açısından giderek önem kazındığına dikkat çekerek, “Özellikle reel sektör işletmelerimize daha sempatik geleceğini, daha çok ilgi göstereceğini düşünüyoruz” dedi.

YURTDIŞINDA İŞLEM

Borsa İstanbul’un 2013 yılı performansı ve 2014 yılı hedeflerini paylaşmak üzere bir sohbet toplantısı düzenleyen Turhan, üzerinde çalıştıkları bir diğer projeyi ise şöyle açıkladı: “Vadeli İşlemler Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) işlem hacmini artırmak için yurtdışında iki kurum ile işbirliği yapacağız. Biri batı, biri doğuda olmak üzere iki bölgede yacağımız bu işbirliği ile, Borsa İstanbul’un ihraç ettiği tek pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin yapılmasına imkan sağlanacak. Bu kapsamda ayrıca buna benzer iki ürün daha işleme alınabilecek.”

84.3 MİLYON LİRA NET KÂR

2012 yılında 348 milyar dolar olan işlem hacminin 2013 yılında dolar bazında yüzde 24 artarak 430 milyar dolara çıktığını belirten İbrahim Turhan, 2013’te yılında Borsa İstanbul’un net kârının 84.3 milyon TL olduğunu söyledi. Turhan, “Toplam piyasa değeri dolar bazında yüzde 24’lük düşüş ile 236.6 milyar dolara düştü. Piyasa değeri FED’in parasal sıkılaştırma kararını açıkladığı 22 Mayıs 2013’ten 2013 yılsonuna kadar yüzde 34 azalırken; 17 Aralık 2013 tarihinden günümüze ise yüzde 18 düşüş gösterdi. BIST 100 ise dolar bazında yüzde 28’lik düşüş gösterdi. Pay piyasası günlük ortalama işlem hacmi 1.7 milyar dolar oldu.” (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sabri'ye30 Ocak 2014 09:05

    Sabri bey kumar olarak bakmamak lazım. Bu bir ihtiyaç. Kumar oynamak isteyenler satacak kumar oynamak istemeyenlar alacak.

  • Klgyozede 30 Ocak 2014 09:02

    bırakın bunlarıda borsayı kumarhaneden nasıl yatrıım yapılabilir bir yere çevirebilirim ona bakın. Bist resmen patronların kumarhanesi olmuş durumda. Nede olsa her zaman kasa kazanıyorya

  • sabri birci30 Ocak 2014 08:13

    ekonommiye reel olarak ne katkısı var bunların? Safi kumarhane. Ondan sonra ekonomide gümler, kumarbaz da bulamazsınız oynatacak.